İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü’ne 1961 yılında kaydoldum. Seçtiğim Tecrübi Psikoloji Sertifika Programı’nda hocamız Prof. Dr. Mümtaz Turhan’ın üç asistanından biri olan Doğan Hocam uygulama derslerine giriyordu.
Uzun yıllar ABD’de görev yaparken ülkemize zaman zaman gelen Doğan Hocamı Türkiye, çok önemli bir psikolojiye giriş kitabı olan İnsan ve Davranışı isimli eseriyle tanıdı. Ardından bir başucu iletişim kitabı olan İnsan İnsana, İçimizdeki Çocuk ve diğer kitaplarını yazdı.
Doğan Cüceloğlu olumlu insan ilişkileri, başarılı yazılı ve sözlü anlatım gücüyle kitaplarında olduğu kadar, konferanslarında da farklı düzeyde öğrenim görmüş halk kitlelerine ve konuyla ilgili akademisyenlere ışık tutan bir bilim insanı oldu.
O, kitap ve konferanslarında hep ülkesinin yerel ve kültürel özelliklerini temel aldı. Ve örneklerini sıcak anlatım gücüyle okurları ve halk kitleleriyle paylaştı.
Doğan ağabeyim, ilerleyen yıllarda çok değerli ve örnek bir meslektaşım olarak hayatımda önemli bir yere sahip oldu. Başta “Ana-Baba Okulu”, “Öğretmen Eğitimi”, “Evde Çocuk Bakımı ve Eğitimi”, “Çocuk Yetiştirme Yurdu Oyuncak Yapım Projesi” olmak üzere hayata geçirdiğim tüm proje ve kitaplarımı takdirle izledi ve değerlendirdi. Benim çalışmalarımda yapıcı ve olumlu eleştirileriyle hep itici bir güç oldu.
Konferanslarımızda, karşılıklı olarak ikimiz de anlatılanları hep ön sırada ilgiyle izleyen birer dinleyici olduk.
Doğan Hocam, araştırma ve yayınlarıyla, Batı kaynaklarını kendi çalışmalarıyla birleştirerek ülkemize uyarladı ve sahip olduğu bilgiyi hiç esirgemeden, ayrıntılarıyla paylaşmayı hep görev bildi.
Doğan Hocam tartışmasız hep alanımızdaki en üretken bilim insanlarının başında anıldı ve anılmaya devam edecek.
Ne mutlu böyle bir duayen hocamı yakından tanıma fırsatını buldum. Ne mutlu bu değerli bilim insanı bilgilerini sistemli ve yoğun çalışmaları sonucu, kitaplarıyla ülkemiz insanlarının yararına sundu.
Doğan Cüceloğlu eserleriyle, ev ve okul kitaplıklarındaki raflarda yerini hep alacak; yaşadığımız sürece anı, anekdot ve örnekleriyle zihnimizden hiç silinmeyecek, yeni kuşak akademisyenlerinin rol modeli olacak.
(İYİ Kİ Kitabından… – Haluk Yavuzer)