UYGUN POZİSYON BULAMAYAN ADAM

UYGUN POZİSYON BULAMAYAN ADAM

çaycı hastalanıp bigün, işe gelemediydi.. hayat durdu şirkette..
sallama çay almaya gidenler, ketıl peşinde koşanlar, en yakın kaavede mola verenler.. felakete dönüştüydü saatler.. ve ben dert yandım idi dostlarıma;
-”yahu, bizlerden herhangi birimiz işe gelmezsek, hiç bişi kaybetmez şu ülker.. bi şirketteki en önemli adam çaycıymış meğer”!!
uzun seneler sonra, ”çocuklar duymasın” adlı dizide, aynı espriyi ”taşfırın erkeği haluk”tan duyunca içim sızladı tabi..
yoo, esprim çalındı falan diyecek diğilim, ne münasebet, sadece birol güven boğaz’da yalıda oturuyo, ben sürünüyom..
haksızlık bu.. bilin yeter..
***
dert yandığım dostlar, ülker’in genç yönetici kadrosuydu..
yeni girmiştik bünyeye.. gayet dindar heriflerden oluşan (ast ve üst) eski personelin arasında uzaylı gibi dururduk aynı.. demek ki ülker ailesi bi ”değişim” başlatma kararı almıştı, ilk kobaylar bizlermişiz.. anlatiyim;
birimiz reklam’ın başındaydık.. birimiz promosyon’ların.. birimiz finans’ı yönetiyorduk.. birimiz süpermarket piyasasını.. birimiz istanbul satış bölge’yi.. bencileyin de ”ülkershop” mağazalar zincirini anadolu’ya yayma işini..
ekonomi dergilerinde adımız geçiyordu falan; ”sabri ülker’in prensleri” deyu.. maaşlar dolgun, cüzdanlar şişkin, havalar binbeşyüz..
anlayın yeter..
***
biz, çok şık, pek bakımlı ve aşırı lüküs kravatlı yeni herifler, doğrudan genel müdür’e bağlıydık.. genel müdürse direkt aile’ye.. yaani sabri ülker’e ve oğlu murat bey’e.. o kadar ki yerleştik en tepelere aniden.. ”noolduk ulan, burası neresi” ruh halindeydik resmen..
hergün toplantılar falan oluyordu..
boş boş gonuşup duruluyordu.. ben o zamanlarda da 10 dakkadan fazla ciddi duramaz, olayları genelde annannemin bakış açısıyla değerlendirirdim..
özellikle sabri bey’in çok hoşuna giderdi bu;
-”gürsel bey evladımı dinleyelim bakalım.. annannesi olsa ne der imiş”??
şirketi bi müddet rahmetli annannem yönetiyo gibi bişi olduydu..
zaten biliyordum, dediydi bize sabri bey;
-”her konuyu diğil, ama zaman zaman hanımlarınıza danışın.. bizim göremediğimiz bi noktayı onlar mutlaka görür”..
***
genel müdür dediğim adamcaaz, halaa emin diğilim, iyi miydi kötü mü??
arada derede kalmış gibiydi sanki.. ne tam dindar, ne tam çağdaş..
bigün, biz bizeyken;
-”yaa çocuklar, ilim yayma cemiyeti yararına bi konser var bu gece, biletleri bana da geldi.. gerçi şimdi size versem, gidin desem hiçbiriniz gitmezsiniz.. ama bizden birileri orada olsa iyi olur”
-”????????”
-”durun lan, en iyisi ben gidiyim”
-”olleyyyyy be müdürüm”..
***
çiçek pasajı’ndaydık bizse aynı gece.. sabri bey’in prensleri güya.. tööbe!!
emre-sedat-gürsel-memet-semih-burhan..
rakı sofrası..
-”oolum asıl ilim bu, hadi yayalım güzelleşelim” diyordum hep..
kadeh kaldırın yeter..
***
hiç bize bulaşmayan köklü bi kadro da vardı helbet bünyede..
mütedeyyini de mevcut idi aralarında, yobazı da..
birbirimizi kırmadan, incitmeden, hatta giderek sevmeye de başlayarak, işimizi yapardık sırf.. sevkiyat amiri cihan abi de bu eskilerden biriydi.. 25 yıllık sevkiyat amiri ülker’in..
despot, ciddi, bürokrat, suratsız, ödünsüz, kuralcı, göreviyle bütünleşmiş, kimseyi takmayan.. her gün işimiz düştüğü için, en çok ödümüzü koparan.. halbuki şirket şemasında üst’ü olduğumuz abimiz!!
-”alo cihan abi, ankara mağazalarım çokomel bekliyo”
-”gürselcim, şu an tır yükleyecek pozisyonum yok”
-”alo cihan abi, istanbul mağazalarının malını ne yaptık”
-”burhancım, başımı kaşıyacak pozisyonda diğilim”
-”abi yolda kaç kamyonumuz var bu sabah logosu yapılmamış, rapor verecem yukarıya”
-”emrecim, burası ana baba günü.. kalabalığın pozisyonunu bi görsen.. sonra arasam seni yavrum”..
***
biz yenileri biraz da sevgili cihan abi’mizin ”pozisyon” sözcüğü kaynaştırmıştı o dönem..
arardık birbirimizi cepten misal, genelde dışarlarda olan ben olurdum;
-”alo gürselcim, memet ben, nerdesin kardeşim”
-”erzurum’dayım memet.. buradaki ekiple toplantıdayız”
-”pozisyonun ne oolum”
-”valla pozisyon ofsayt memet.. millet birdenbire apdes almaya indi.. namaz vaktiymiş”
-”nasıl olur ya”
-”valla ayaklarını lavaboya kaldırıp apdes aldılar, takunya falan.. şaşırdım kaldım”
-”ciddi misin lan”
-”valla diyom.. bekliyom işte bi başıma.. toplantı pozisyonu bi bitsin, dönecem akşama”..
-”gece pasaj’da rakı pozisyonunda oluruz ha”
-”tamam ben paraşütle atlarım beyoğlu semalarından.. emre yanında mı”
-”yok o reklam pozisyonunda”
-”tamam selam herkese.. emre’ye söyle pozisyonunu bozmasın, geliyom”
-”bi isteğin var mı baba”
-”fabrikayı havaya uçurmayın yeter”..
***
bazen de şirket içi ”gizli yazışmalar”..
aramızda tabii.. herkese açık yazılsa, cihan abi de görecek, ayıp olacak..
misal, semih yazmış finans’tan, sadece 5’imize hitaben;
-”maaşları cuma’dan yatırıyom.. pazartesiyi bekleme pozisyonunda diğilsiniz”..
-”koçummm”
-”aslanım”
-”pozisyonunu yiyim senin”
-”susun lan”
****
cihan abi’yle anılarımız çok..
bi şeker bayramı arefesi..
tüm alt personelime izin verdimdi öğlen sonrası;
-”gidin lan erkenden memleketlerinize”.. akşama ben de giresun’a gidecektim çünkü..
cihan abi arıyo yana yakıla;
-”gürselcim, bayramda nöbetçi bırakman laazım, biliyon di mi”?
-”abi kimse bişi demedi.. gönderdim herkesi.. valla bilmiyordum bu kuralı”
-”sen kalacan o zaman”
-”yapma abi, uçak biletim cebimde, valizim odamda, topkapı’dan yeşilköy’e geçecem iş çıkışı”
-”dur ben bi hanıma soriyim, bayramda pozisyonumuz neymiş.. senin yerine ben kalırım, evde bi misafir pozisyonu yoksa”..
kalmıştı da canım abim..
***
ayrıldık birer birer çok sevdiğimiz yuvamızdan..
ülker bizden sonra kanatlandı uçtu..
yakinen izliyorum, çok değerli profesyonelleri bünyeye kattı.. hepsi de bizden iyi herifler elbette..
köhne zihniyetten de kurtuldu ülker’imiz, çalışanların yarısı gadın oldu.. benimse, sekreterim bile erkekti la.. çocukcaaza az sitem etmiyordum;
-”yaa hüsnü, sarışın diğilsin, mini etekli diğilsin.. bari hiç olmazsa erkek olmayaydın lan”..
ilk göz ağrımızdır ülker, laf söyletmeyiz kimseye..
***
ve bu yazıyı yazmadan önce, bayaa bi telefon trafiği yaptım eski dostlarla.. hepsi iyiler, hepsi halaa geçmişteler, hepsi halaa ülker’ciler, hepsi halaa çocuk gibiler..
onu bunu sorarken cihan abi’yi de sordum tabi.. emekli olmuş çoktan.. öyle duymuşlar.. daha da görmemişler..
-”öldü diye anlatıldı, ama emin diğilim” dedi sedat..
telefonunu bilen de yokmuş aksi gibi..
***
ne yani?
ölmedin di mi abi? yalandır di mi?
başını kaşıyacak pozisyonun yoktur di mi abi?
beni soracak olursan;
iyiyim abi.. kalbimi fabrika’da bıraktım, 25 yıldır o pozisyonda duruyom..
Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Girişken enerjin ve cesur doğan, bugün karşına birçok fırsat çıkarabilir. Merak duygun seni yeni deneyimlere yönlendirecek. Kendine olan güvenin, sosyal ortamlarda ilgi çekmeni sağlayacak. İletişim becerilerin güçleniyor, bu da ilişkilerde ani ama olumlu dönüşümlere yol açabilir. İçsel çatışmalar yaşayabilirsin; bu dönem, kendi isteklerinle toplumsal beklentilerin arasındaki dengeyi bulman için önemli olacak. Sabırsızlık ve acelecilik, kararlarında sorun yaratabilir. Duygusal meselelerde açık ve dürüst olmak, yararına olacaktır. Kendi başına hareket etmek isteyebilirsin; ancak, ekip çalışmasının getireceği sinerji de oldukça kıymetli. Yaratıcılığın yükselebilir, bu sayede sanatsal veya ilgini çeken alanlarda başarılı projeler ortaya çıkarabilirsin. Fiziksel enerjini yüksek tutmak için spor yapmaya yönelmen faydalı olabilir, bu hem bedenine hem ruhuna iyi gelecek.

BOĞA BURCU YORUMU

Sakin ve sabırlı bir enerjiyle güne başlayacaksın. Bugün, hayatının daha çok maddi ve görünür yönleri üzerine odaklanabilirsin. İş ve kariyerle ilgili bazı fırsatlar karşına çıkabilir; bunları iyi değerlendirmelisin. İnisiyatif almak için kendini cesur hissettiğin anlar yaşayabilirsin.İlişkilerinle ilgili ise, duygusal derinlikler keşfetmek isteyeceksin. Sevdiklerinle geçireceğin zaman, özellikle güven ve bağlılık konularında seni daha tatmin edecek. Duygularını ifade etmekte tereddüt etmemelisin; içsel huzurun bu şekilde artabilir. Kendini iyi hissetmek için doğayla olan bağını güçlendirmen, ruhsal yönden yenilenmene yardımcı olabilir.Finansal konularda dikkatli davranmalısın. Birikim yapma ve harcamalarını gözden geçirme zamanı. Daha önce yaptığın yatırımlarına yeniden değer verebilir; geleceğini sağlamlaştıracak kararlar alabilirsin. Kendine huzur veren küçük alışkanlıkları ihmal etmemeli, basit zevklerle mutluluğu yakalamalısın. Günün genelinde kendini güçlü ve kararlı hissederken, doğru adımlar atmak için hazır olacaksın.

İKİZLER BURCU YORUMU

Zihin açıcı fikirlerin öne çıkacağı bir gün. Sosyal çevrenle etkileşimlerin artabilir, yeni insanlarla tanışma fırsatları kapını çalabilir. Düşüncelerin ve kelimelerin gücü bugün seni etkileyebilir; bu yüzden neyi ne şekilde ifade ettiğine dikkat etmelisin. Beklenmedik gelişmelere açık ol, belki de daha önce fark etmediğin bir yeteneğini keşfedebilirsin. İçsel merakın artıyor, ilgi alanlarını genişletmek için yeni kaynaklar arayabilirsin. Teknolojiyi takip etmen, yaratıcılığını artıracak projeler için faydalı olacaktır. Kendini ifade etmenin yollarını keşfederken, duygularına da denk düşen bir iletişim kurmayı unutma. Fikirlerini paylaşmaktan çekinme, bugün ilginç tartışmalara zemin hazırlayabilir. Özellikle partnerinle veya en yakın dostlarınla derin sohbetler yapma ihtiyacı hissedebilirsin. Unutma, dinlemek de en az konuşmak kadar önemli. İçsel sesini dinleyerek günün getirdiği fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilirsin.

YENGEÇ BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerin vurgulandığı bir dönemdesin. Ailevi bağlarla ilgili önemli konuşmalar yapabilir, sevdiklerinle daha anlamlı ilişkiler kurabilirsin. İçsel huzurunu sağlamak için yaratıcı faaliyetlere yönelmek, seni bir nebze dinlendirebilir. Hayatındaki bazı duygusal yükleri bırakma zamanı gelmiş olabilir; geçmişe dair duygularınla yüzleşmeyi seçmek, seni liberasyona götürecektir. Özellikle, kalbinin sesini dinleyerek, nedensiz ama güçlü bir şekilde seni çeken şeyleri keşfetme isteği içinde olabilirsin. Kendinle olan iletişimini güçlendirmek, dış dünyaya daha açık ve huzurlu bir şekilde adım atmanı sağlayacak. İleriye dönük hedeflerini belirlerken, sezgine güvenmeyi unutma, içsel rehberliğin seni doğru yola yönlendirecektir.

ASLAN BURCU YORUMU

Bugün, kendinizi sahnede gibi hissedebilir, ilgi odağı olma arzusuyla dolup taşabilirsiniz. Sanatsal yetenekleriniz ve yaratıcılığınız ön plana çıkıyor. Cesur ve etkileyici bir şekilde düşüncelerini ifade etme fırsatı bulacaksınız. Yakın çevreniz, uyum ve olumlu bir enerjiyle dolup taşıyor. Sosyal ilişkilerinizde sıcaklık ve samimiyet ön planda, bu, kalabalık ortamlarda kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacak. Ancak, kendinizi aşırıya kaçmadan, sabırlı ve dengeli bir şekilde ifade etmeye özen göstermelisiniz. İçsel bir çekim alanı oluşturacak, insanları etrafınızda toplama mizacınızla ilgileri üzerinize toplayabilirsiniz. Aceleci kararlar almaktan kaçınarak, sezgilerinizi dinlemeniz ve hislerinizi doğru bir şekilde yönlendirmeniz önemli. Duygusal derinlik, düşündüğünüzden daha önemli olabilir; bu nedenle ilişkilerinizdeki iletişimde samimi, açık ve dürüst olmaya odaklanmalısınız. Ayrıca, finanse edebileceğiniz yeni projelere ya da yatırımlara yönelmek bu dönemde mantıklı olabilir. Kendi iç ve dış dünyanızın uyum içinde olması, gününüzü güzelleştirip, hedeflerinize ulaşmada yardımcı olacaktır. Unutmayın, her şey iyi bir denge ile daha güzel olur!

BAŞAK BURCU YORUMU

Detaylara olan düşkünlüğün bugün daha da belirginleşiyor. İş hayatında, pürüzsüz bir ilerleme kaydetmek için dikkatini dağıtan unsurları bertaraf etmen gerekebilir. Organizasyon ve planlama becerilerin sayesinde karmaşayı kolayca kontrol altına alabileceksin. Kendi standartlarını ön planda tutarken, başkalarının ihtiyaçlarına da duyarlı olmalısın; bu, ilişkilerini güçlendirecek. Sağlık konusunda, bedenine olan özenini artırma zamanın geldi. Gün boyunca spor veya meditasyon gibi aktivitelerle zihnini ve bedenini dengelemeyi unutma. Gerekli özeni gösterdiğinde, zihinsel netliğin ve enerjin tazelenecek. Duygusal açıdan, içsel huzurunu bulmak için yalnız kalmaya ve düşünmeye ihtiyacın var. Kendine karşı nazik olmalı ve gerektiğinde destek aramaktan çekinmemelisin. Karşına çıkan ufak engeller, seni yavaşlatmak yerine, daha sağlam adımlarla ilerlemeni sağlayacak dersler sunacak.

TERAZİ BURCU YORUMU

Denge arayışın her zamankinden daha belirgin hale geliyor; içsel uyumunu sağlamaya çalışırken, başkalarıyla olan ilişkilerinde de hassas bir denge kurmak isteyebilirsin. Sosyal çevrendeki bazı gerginlikler, iletişim becerilerini daha etkili kullanmanı gerektirebilir. Dışarıdan gelen baskılara karşı duruşunu korumalı ve gerektiğinde sınırlarını çizmelisin.Bugün, sanatsal yeteneklerini ortaya koymak ve estetik alanındaki ilgi alanlarını keşfetmek için harika bir zaman. Gözlemlerine dikkat et, seni derin düşüncelere sürükleyen anlar yaşayabilirsin. İçsel sesini dinle ve hislerine göre hareket et. Karşılaştığın zorluklar seni daha da güçlendirebilir; sabırlı ol ve olayların doğal akışına güven. Başkalarına yardım etme isteğin, onları etkileyebilir ve ilişkilerinde derinleşmeye yol açabilir. Kendinle barışık olduğun anlar yaratmak, günün en önemli ihtiyacı. Şu anki ruh halin, çevrendeki kişilere ilham verici bir etki bırakabilir. Unutma ki, denge senin doğanda var; onu bulmak için yeterince cesur olmalısın.

AKREP BURCU YORUMU

İçsel derinliklere yolculuk yapma zamanı. Gözlemlerine ve hislerine odaklanarak çevrendeki insanlarla kurduğun bağlantılarda farklı bir seviyeye geçebilirsin. Hissedilenleri anlamak, bazı ilişkilerdeki denklemleri yeniden gözden geçirmeni sağlayabilir. Yanındaki insanlardan alacağın destek, güçlü bir bağ oluşturmanı sağlayacak. Duygusal yoğunluğun arttığı bu dönemde, sakin kalıp iç dünyanı dengelemen önemli. Sürprizlerle dolu bir gün; ani gelişmeler seni heyecanlandırabilir. Kendini açık tut ve kalbini dinle, beklenmeyen fırsatlar karşına çıkabilir. İçsel gücünü sonuna kadar kullanmak, seni hedeflerine daha da yaklaştıracak. Unutma, senin derin sezgilerin başkaları için de ilham kaynağı olabilir.

YAY BURCU YORUMU

Bugün macera dolu bir gün seni bekliyor, yeni deneyimlere açık olman gereken bir dönemdesin. İçinde bir keşif arzusu var ve bu seni sıradanlıktan uzaklaştıracak. Seyahat planları veya yeni bir hobinin peşine düşmek için harika bir zaman dilimindesin. Sosyal çevrendeki insanların etkisi, senin yaşamına taze bir soluk getirebilir; birlikte vakit geçirerek keyifli anlar paylaşabilirsiniz.Zihinsel bir ifade dönemi, düşüncelerini özgürce ifade etmek için kollarını sıvamalısın. Yazmak, sanatsal bir proje ya da bir tartışma, yaratıcılığını ortaya koymana yardımcı olabilir. Aynı zamanda, sıkı dostluk ya da ilişki bağlarındaki iletişimde açıklık ve samimiyet ön planda olmalı.Öte yandan, ani gelişmelere karşı dikkatli olman gereken bir zaman. Belirsizlikler, senin özgürlüğüne etki edebilir; ancak, içsel rehberliğine güvenerek bu durumlardan güçlenerek çıkabilirsin. Bugün, hayatının kontrolünü eline almak ve geleceğe dair cesur adımlar atmak için mükemmel bir fırsat olacak. Kendine karşı nazik olmayı unutma ve yeni başlangıçlarla dolu bu serüvenin tadını çıkar.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün, sorumluluk duygusu ve hedef odaklılığın seni sarıp sarmalayacak. İş yaşamında kararlılık göstermek, seni öne çıkaracak. Önemli projeler üzerinde yoğunlaşabilir, yaratıcılığını ortaya koyabilirsin. Çalışma arkadaşlarınla olan etkileşimlerin güçleniyor, birlikte başarılı sonuçlara ulaşma potansiyeliniz artıyor. Özel hayatında ise daha derin bir anlayışa ve empatiye ihtiyaç var. İlişkilerde iletişimde samimiyet ve açıklık, sıkıntıların üstesinden gelmeni sağlayacak. Duygusal bağları kuvvetlendirmek için zaman ayırmalısın; belki küçük sürprizler ya da birlikte geçirilen keyifli anlar faydalı olabilir.Aynı zamanda, kendi iç sesini dinlemek için biraz yalnız kalma zamanı geçirebilirsin. Meditasyon ya da doğada yürüyüş yapmak zihnini arındırmana yardımcı olacak. Güçlenmek ve dengeni bulmak için bu tür kendinle baş başa kalma anları değerli. Unutma, kararlılığın ve disiplinin, bugün ulaşmak istediğin tüm hedeflere giden yolda en büyük yardımcıların.

KOVA BURCU YORUMU

Farklı bir bakış açısı geliştirme arzusu içindesin. İnovatif düşünceler ve yaratıcı çözümler bulmak için ilham verici bir gün. Grup aktiviteleri, sosyal çevrenle olan etkileşimlerin ve işbirlikler inanılmaz derecede keyifli ve verimli geçecek. Ani ve beklenmedik olaylar, senin için heyecan verici değişim fırsatları doğurabilir. İçsel özgürlüğüne ve bağımsızlığına olan düşkünlüğün, başkalarıyla olan ilişkilerini etkileyebilir; bu dengeyi korumaya özen göster. İnsanların farklılıklarına saygı duyarak, ortak bir amaç uğruna bir araya gelmek, seni daha da güçlendirecek. Empati ve anlayışla, etrafında dalgalanan enerjiyi dengeleyebilirsin. Bugün, kalbinin sesine kulak vererek, sezgilerinle hareket etmeyi tercih edebilirsin.

BALIK BURCU YORUMU

Hayal gücünün derinliklerine dalacağın bir gün seni bekliyor. Duygusal olarak oldukça hassas olduğun bu dönemde, çevrendekilerin hislerini daha derin bir şekilde anlayabilirsin. Empati yeteneğin, ilişkilerini güçlendirecek. Sanatsal yeteneklerini keşfetmek veya bu konuda bir şeyler yaratmak için harika bir zaman. Alışılmışın dışında düşünebildiğin bu süreç, yaratıcılığını ortaya çıkarmanı sağlayabilir. İletişimde daha açık olman gerekecek, içtenliğin ve duygu derinliğinle insanları etkileyebilirsin. Bazı zorluklarla karşılaşsan da, sezgilerin sana doğru yolu göstermekte yardımcı olacak. Kendi içsel dünyana dönmek ve yaşadıklarını analiz etmek için sakin anlar yaratmayı unutma; bu, sana büyük bir güç katacak.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM