Toplumun cesaret aşısı: Orhan Aydın

Toplumun cesaret aşısı: Orhan Aydın

Toplumun cesaret aşısı: Orhan Aydın

Aydınlanma ve demokrasi mücadelesinin önemli isimlerinden Orhan Aydın SÖZCÜ Haftasonu’na konuştu: CESUR OLUN!

Gökmen ULU

Kimi oyuncular seyirciden sadece kuru bir alkış alır, kimi sanatçılar ise en coşkulu alkış sağanağının üstüne taşarak, halkta oluşturdukları derin saygıyla adını yüreklere ve tarihe yazdırır. İşte Orhan Aydın, sadece sahne ışıkları altında değil, tüm karanlıkların içinde parıldayan böylesine saygın bir sanatçı ve bir rol modeldir. Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden Orhan Aydın’a baktığım zaman koca bir evreni sevgili yüreğine nasıl sığdırabildiğini görüyorum. Sanatçılar Girişimi Sözcüsü olarak, hak arayışının en güçlü önderlerinden biri olduğunu görüyorum. Aydın sorumluluğunu tam anlamıyla taşıdığını, kimi zaman sahnede, kimi zaman sokakta, kimi zaman sosyal medya platformlarında halkın hasretlerini haykırdığını ve toplumun cesaret aşılarından biri olduğunu görüyorum. Şimdi ona biraz daha yakından bakmak istedim. Çağdaş demokrasi ve aydınlanma mücadelemizde etkileyici izler bırakmaya devam eden usta sanatçıyı merak ve hevesle incelerken, sohbetini dinlemeye doyamadım.

1954 yılının 22 Mart’ında, yeryüzünün cennet köşelerinden Artvin Şavşat’ta, Rabia ve Kazım Aydın’ın dört çocuğunun ilki olarak geldi dünyaya. Bu zorlu coğrafyanın okuma-yazma oranı çok yüksek olan aydın toplumunda bilinç ve direnç ile doldu benliği.

Babası Kazım bey, Köy Enstitüsü mezunu bir cumhuriyet öğretmeniydi. Toprağın işlenmesinden, edebiyatın, sanatın ve hayatın birçok alanına kadar yoğrulmuş Kazım öğretmen akordeon, piyano ve mandolin de çalardı. Aile sabahları güne klasik müzikle uyanırdı. Böyle bir ortamda yetişen ve küçük yaşlarından itibaren tam bir kitap kurdu olduğunu belirten Orhan Aydın, “Babamın kütüphanesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı’yla, Fransız Dili ve Edebiyatı’yla, Rus Dili ve Edebiyatı’yla, Gorki’yle, Tolstoy’la karşılaştım. Dünya klasiklerini, tiyatro kitaplarını okumaya başladım. Çehov’la, Shakespeare’le, Brecht’le tanıştım. Türk Dili ve Edebiyatı’yla, Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Sabahattin Ali’nin hayata kattıklarıyla tanıştım” diyor ve ekliyor: Çocukluğumu çiçeklendiren; kitaplar, sanat, Köy Enstitüleri ve Halk Evleri olmuştur.

İlkokul ikinci sınıftan itibaren 23 Nisan’ların, 29 Ekim’lerin, 19 Mayıs’ların yıldönümlerinde, tıpkı Can Yücel’in sevdiği tarzda bağıra bağıra şiirler okuyan bir öğrenciydi. Ortaokul ikinci sınıfa geldiğinde ise babasının eline tutuşturduğu o şiirlerin hepsinin Nazım Hikmet’e ait olduğunu öğrendi. Koca Şair’in sansürlü olduğu yıllarda, Mavi Gözlü Dev’in ölümsüz dizeleri çocuk kalbinin ezberindeydi. “Babamın yasaklı şiirleri yazdığı kahverengi kaplı defteri hala saklıyorum ve en ufak bir sıkışmamda, daralmamda başvuruyorum. Bu beni yeniden sevinçlendiriyor” diyor Orhan Aydın. Hayatında, Nazım’ın saçtığı uçsuz bucaksız bir kır bahçesi olduğunu vurguluyor.

Köy Enstitülü bir babası olunca, onun da hayatı tayinler ve sürgünlerle geçti. Ancak bu, Anadolu’yu daha yakından tanımasına pencereler araladı. Yetişkinliğe eriştiğinde ise yurdun tamamını tiyatro sanatçısı olarak arşınlayacak, böylelikle çok okuduğu gibi, çok gören biri olacaktı.

İlkokul çağında yerleştikleri Antalya’nın onun yaşamında ayrı bir yeri var: Evimiz Side Antik Tiyatrosu’nun bitişiğinde, incir ağaçlarının altında iki katlı bir evdi. Müze müdürünün çocukları ve sonra kendisiyle dostluk kurdum, tarihe merakım oluştu, antik tiyatroların insan hayatındaki yerini ve geçmiş kültürlerden günümüze kalan mirası öğrendim. 25 bin kişilik Aspendos Antik Tiyatrosu’nda mikrofonsuz oynanan oyunları büyük bir heyecanla izledim. Aklım zenginleşti ve mesleğe olan tutkum çoğaldı.

Her haftasonu bisikletine biniyor, Aspendos’un önünde köylülerinin tasarladığı heykelciklerin turistlere satışını yaparak harçlığını çıkarıyor, daha çocuk yaşta alın teriyle kazanmayı ve emeğin pek yüce değer olduğunu öğreniyordu. Ortaokulda sınıf arkadaşlarının seçimiyle tiyatro kolu başkanı oldu, müsamerelerin çoğunda başrol oynadı.

Takvim yaprakları 1973’ü gösterdiğinde Aydın Ailesi’nin yeni adresi Ankara’ydı. Burası sanatın da başkentiydi. Artık hayatının tamamı sanatla geçmeye başlamıştı. Hemen her gün tiyatro, opera, bale ve senfoni orkestraları konserlerine gidiyordu. Ve o günlerde yolu Halk Evleri’yle kesişti: Okullu olmama rağmen kendimi Halk Evleri’nde yetişen bir oyuncu sayıyorum. Babamın kütüphanesinde tanıştığım tiyatro ve edebiyat kahramanlarıyla Halk Evleri sahnelerinde kucaklaştım. Ülkemin taşına, toprağına, ağacına, suyuna, kuşuna, insanına daha da sevdalandığım bir süreçti bu. Benim kuşağımdan şimdi ekranlarda görülen usta oyuncuların, usta yönetmen ve oyun yazarlarının önemli bir kısmı o okulun mezunlarıdır. Tamamı ilkeli sanatçı olmuştur, sistemin bir parçası olmayı reddetmiştir. Çünkü sanatçı sistemin yapışığı değildir. Kendi düşünceleri bile iktidarda olsa eleştirmek, vicdanlı, erdemli, onurlu olan bir sanatçının temel görevlerinden biridir.

Lise birinci sınıftan itibaren, bir yandan okurken, diğer yandan da Yenimahalle’deki Halk Evleri sahnesinde rol alan profesyonel bir tiyatro oyuncusuydu artık. 12 yıl boyunca çıktığı turnelerle Türkiye’nin dört bir yanını adım adım arşınladı. Salon kıtlığı içinde sanata erişemeyen yurttaşlar önceliğiydi. Köy meydanlarında, yazlık sinemalarda, cami avlularında, okul bahçelerinde bile oynadı: Hayatımın en büyük zenginliğiydi. Çünkü bu ülkenin işçilerini, emekçilerini, yoksullarını, aynı zamanda aydınlarını, mücadele eden insanlarını, bağımsız, özgür, demokratik, hak, hukuk ve adaletin olduğu bir ülke olması için mücadele edenleri, 68’in bağrında ortaya çıkanları, 78’de meydanlara çıkıp eşitlik, kardeşlik, barış ve aşk diyenleri o turnelerde yakinen tanıdım ve onlarla dostluğum çoğaldı.

Aydın, Köy Enstitüleri gibi Halk Evleri’ni de insan şerefi, haysiyeti, erdemi için hayatı besleyen büyük ırmaklar olarak nitelendiriyor: İnsanların yan yana gelmesini, ülke sorunlarını konuşmasını düşmanlık olarak bellemiş zihniyetler önce bu iki alanı kapattılar. O gün bugündür bu ülkenin aklı ve geleceği hep karanlık.

Yüzlerce tiyatro oyunu, dizi ve sinema filminde rol aldı, yönetmenlik yaptı. “Neme lazım, apolitik olayım, keyfime bakayım, bana ne” demedi, siyaset yaşamın her alanında tesirliydi ve o da siyasal ve toplumsal meseleleri sanatıyla yorumladı. Daima sanatın akıl zenginliği yaratmak ve insan hayatını değiştirmek vesilesi olduğunu savunanlardan oldu. Bunun için oyunlar oynadı, şiirler söyledi, halaylara durdu. Emekçilerle, devrimcilerle, yurtseverlerle omuz omuza yürüdü: Mustafa Kemal’in “Cumhuriyet’in temeli kültürdür” dediği anlayışın izini sürerek mücadele ettik. Hiç kimseden hiçbir şekilde korkmadık. Kurucu değerlere, Altı Ok’un altısında belirtilen ilkelere, adalete, eşitliğe, bağımsızlığa, laikliğe, cumhuriyete, demokrasiye sonuna kadar sahip çıkarak sanat ürettik.

Elbette yürüdüğü yol dikensiz gül bahçesi değildi. Baskılara, saldırılara uğradı, gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı, yasaklandı ama hiç boyun eğmedi, asla yolundan dönmedi. Orhan Aydın’a önce 1970’lerin ve 1980’lerin çalkantıları arasında yaşananları sordum, sonra bu dönemle kıyaslamasını istedim.

Büyük sancıların, büyük üzünçlerin yaşandığı süreçtir. Tarihteki bütün faşist darbelerin, gerici – ırkçı dayatmaların tamamında insanlık ne yaşadıysa benim ülkemde de bunlar yaşandı. Hem 12 Mart’ta, hem 12 Eylül’de bu ülkenin sanatçıları, yazarları, çizerleri, aydınları, devrimcileri, yurtseverleri baskılara uğradı, cezaevlerine atıldı. Biz de tutuklandık. Ama bunu hayatımızın içinde şerefli bir bayrak gibi savurduk, bir namus nişanesi olarak taşıdık. Komünist damgası vurdular, “Eğer öyleyse komünistiz” dedik. Devrimci damgası vurdular, “Eğer öyleyse devrimciyiz” dedik. Kemalist damgası vurdular, “Eğer öyleyse Kemalistiz” dedik. Kuvayı Milliye ruhuna, bağımsızlık savaşına, bu ülkenin ortaya çıkışına, kurucu ayarlarına, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe hep sahip çıktık. Baskı ve zulüm gördük. Ama hiçbir zaman bu dönemdeki gibi ötekileştirilmedik, ayrıştırılmadık. Hiçbir zaman bu dönemdeki gibi düşman ilan edilmedik. Ülkeyi yöneten bir anlayış tarafından “Sanatçı müsveddesi” ilan edilmedik. 90 yıldır yaşamadığımız en büyük düşmanlığı ve acıları 18 yıldır bu düzen ve düzenin yürütücüleri sayesinde yaşadık, maalesef. Bu iktidarın kültür – sanat alanında yaptıkları eksi falan değildir, kara lekedir.

Bu dertlerin sadece tiyatronun değil, sinemadan edebiyata, müzikten dansa, şiirden resim ve heykele varana kadar bütün sanat alanlarının ortak sorunu olduğunu vurgulayan Orhan Aydın, kendine sanatçı diyen herkesin ortaklaşmasını, dayanışmasını, güçbirliği yapmasını ve örgütlenmesini gerektiren bir süreçten geçildiğini ifade ediyor. Nitekim, tam da bu yüzden 2012 yılında oluşturulan Sanatçılar Girişimi Sözcülüğü görevini, usta şair Ataol Behramoğlu ve usta ressam Bedri Baykam’la beraber büyük bir özveriyle yerine getiriyor. Üstelik sadece sanatçıların haklarını savunmakla kalmıyor, nerede bir ezilen, sömürülen, haksızlığa uğrayan varsa onların da yanında olarak ses yükseltiyor. Yoldaşlarıyla beraber, oksijen üreten Poseidon Çayırları gibi, demokrasinin nefes borularından olmaya çalışıyor.

Usta sanatçıya, pandemi döneminin sanat üretimi ve sanat emekçilerini nasıl etkilediğini, bu doğrultuda hangi girişimlerde bulunduğunu da sordum:

Savaşlarda, darbelerde ve pandemilerde önce sanatın perdesi iner ve hayat susar. Kültür Bakanı ve bakanlık yetkilileriyle birebir görüşmelerim oldu. Dünyada neler yapıldığına örnekler verdik ve ne yapılması gerektiğini yedi madde halinde bakanlığın önüne koyduk ama hiç dinleyen olmadı. “Ey Almanya, ey Fransa, ey İngiltere” diyenler, onların sanatçılara yaptığı katkıları görmezden geldiler. Mesela, benim de pek çok açıdan muhalif olduğum Almanya Başbakanı Angela Merkel, devletin bünyesindeki sanatçısından, sokakta üreten sanatçısına dek hepsine seslenişte bulunarak, “Biz her birinize ayda 5 bin Euro vereceğiz, bütün sağlık hizmetlerini ücretsiz sağlayacağız, kiralarınızı ödeyeceğiz, üretim ortamı yaratacağız. Siz yeter ki sağlığınızı koruyun. Siz yeter ki insanlığın ve Almanya’nın geleceği için üretin” dedi. Mustafa Kemal’in “Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarları kopmuş demektir” sözü Almanya’da karşılık buldu ama Mustafa Kemal’in topraklarında düşmanlık olarak geri döndü.

Yandaşlık yapanları söz konusu bile etmiyorum ama özellikle genç jenerasyondan birçok çağdaş sanatçının toplumsal meseleler karşısında duyarsız veya sessiz kaldığını gözlemliyorum. O yüzden merakla sordum: Neden böyle suskunlar? Gençlere tavsiyeleriniz nedir?

Sevgili Gökmen, bu sorunu yanıtlarken bazı arkadaşlarımın canı yanacak ama doğruyu söylemem gerek. Yoksa o korku duvarının dibinde pinekleyen biri olsaydım herhalde bu röportaja bile gerek kalmazdı diye düşünüyorum. Geçmişinde hayata ışıklar saçmayı hedeflememiş, kendi kendini eğitebilecek bir zemin oluşturmamış, kitap okumamış, dünya sanat hareketlerinden ve insanların yaşadığı acılardan uzak durmuş, bazı sırça köşkler oluşturup onların içinde konumlanmış insanlar sanatsal yaratıcı tanımında yer bulamazlar. Ekmek fiyatından, asgari ücretten, işçinin emekçinin ne yaşadığından, zulümden, kadın cinayetlerinden, doğa ve hayvan katliamlarından habersiz olandan, ‘işime bakarım’ diyenden, sete gidip, repliklerini söyleyip, resimler çektirip evine gidenden barış içinde, aşk içinde, huzur içinde bir hayat beklemek ve toplumda olup bitenler hakkında bir söz söylemelerini ummak nafiledir. Bazıları artist olur, bazıları artiz olur. Susanlar, korkanlar bu artizlerdir. Örgütlenmiş cehalet aydınlığa karşı, halka karşı düşmanlıktır ve onlar bu sistemin bir parçası olmuşlardır. Küçük bir sistem değişiminde de saf değiştireceklerdir. Acaba o zaman toplum tarafından ne kadar kabul görürler, ne kadar saygı görürler?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün tutkularının peşinden koşmanın zamanı. Enerji dolu bir gün seni bekliyor; yenilikler ve cesur adımlar atmak için ilham alabilirsin. İçsel motivasyonun yüksek olacak, hedeflerine yönelik net bir vizyon geliştirebilirsin. Sosyal çevrende dikkat çekici bir aura sergileyerek başkalarının ilgisini üzerinde toplayacaksın. Ancak, düşüncelerini net bir şekilde ifade etme konusunda dikkatli olmalısın; yanlış anlaşılmalar, beklemediğin sorunlara yol açabilir. Fiziksel aktivitelere zaman ayırarak enerjini dengeleyebilirsin. Şimdi, arzularının peşinden koşmak için mükemmel bir zaman dilimindesin; tereddüt etme ve harekete geç!

BOĞA BURCU YORUMU

Bugün içsel huzur arayışında olacaksın. Güne başlarken dingin ve kararlı bir ruh hali seni karşılayabilir. Yalnız kalmak isteyebilirsin; bu durum, düşüncelerini toparlamana yardımcı olacak. Maddi konularda dikkatli olman gereken bir dönemdesin; harcama yapmadan önce iyi düşünmelisin. İkili ilişkilerde samimiyet ve açıklık ön planda olacak. Sevdiğinle derin sohbetler gerçekleştirebilir, geçmişe dair güzel anılarınızı tazeleyebilirsin. Bu, ilişkiniz için yenileyici bir etki yaratacaktır. Cömertliğin ve sadakatin, çevrendeki insanlarla arandaki bağı güçlendirecek ve daha derin bir anlayışa ulaşmanı sağlayacak. Kendine ve sevdiklerine zaman ayırmayı unutma; bu, enerji toplamanı kolaylaştıracak. Yaratıcılığını ifade edebileceğin yeni yollar keşfedebilirsin; belki bir sanat dalında yeni bir hobi edinmek sana iyi gelebilir. Kendini ifade etmekte zorlandığın yerlerde cesur adımlar atmak, içsel gücünü ortaya çıkaracak. Doğayı ve sanatı bir araya getiren etkinliklere katılmak, ruhunu besleyecek. Unutma, senin doğana uygun olan bu deneyimler, günlük yaşamına renk katacak.

İKİZLER BURCU YORUMU

Bugün iletişim becerilerin parlayacak. Farklı insanlarla yapacağın konuşmalar senin için hem ilham verici hem de eğlenceli olacak. Zihnindeki karmaşık düşünceler netleşebilir, yeni fikirlerin havada uçuştuğunu hissedebilirsin. Sosyal ortamlarda daha fazla yer almayı arzulayabilir, arkadaşlarınla keyif dolu anlar paylaşabilirsin.Duygusal olarak kendini rahat ve özgür hissetmen, başkalarıyla kurduğun bağların daha derinleşmesini sağlayacak. Ancak, ani değişimlere açık olmalı ve planlarını esnek tutmalısın. Bir sürpriz ya da beklenmedik bir gelişme, günün akışını değiştirebilir. Çevrendeki insanların bakış açılarına açık olman, seni daha anlayışlı ve empatik biri yapacak. Kendini ifade etmek için daha yaratıcı yollar keşfetmek, içinde bulunduğun ruh halini olumlu bir şekilde etkileyecek. Öğrenme isteğin ve merakın, seni yeni aktivitelerin içine çekebilir. Fakat, aşırı bilgi yüklemesi yapmamaya dikkat etmelisin; zihin dinlendirilmelidir. Anlık zevkler ve keyifli sohbetler, ruhunu besleyecek.

YENGEÇ BURCU YORUMU
ASLAN BURCU YORUMU

Bugün, yaratıcılığınız ve karizmanız etrafınızdakileri etkileme potansiyeline sahip. Sosyal çevrenizde dikkat çekebilir, fikirlerinizi cesurca paylaşabilirsiniz. İçsel gücünüz, planlarınıza olan bağlılığınızla birleşince, başarıyı getirecek hamlelerde bulunabilirsiniz. Ancak, egonuzu dengelemek önem taşıyor; başkalarını dinlemeye açık olmalısınız. Kendinizi ifade etme isteği ile başarılı bir iletişim kurmak, ilişkileri güçlendirebilir. Romantik hayatta ise sürpriz bir gelişme, heyecan katabilir. Eleştirilere karşı daha sabırlı olun, bu sayede huzurlu bir atmosfer yaratabilirsiniz. Kendi potansiyelinizi keşfetmek ve ifade etmek için harika bir gün!

BAŞAK BURCU YORUMU

Detaylara odaklanacağın, sistematik düşünce tarzını ön planda tutacağın bir gün. Yapman gereken işlerde, planlı ve organized bir yaklaşım benimsersen başarılı olacaksın. Sağlığın konusunda dikkatli olmalı, bedenine iyi bakmalısın. Etrafındaki insanlarla iletişimini güçlendirmek, ilişkilerinde olumlu sonuçlar doğurabilir. Bir arkadaşınla ya da ailenle paylaşacağın içten bir sohbet, ruhunu besleyebilir. Kendine yönelik eleştirilerde dahi başkalarına karşı empati geliştirmek, ruhsal huzurunu artıracak. Yaratıcı projelere yönelmek için ilham alabileceğin bir dönemdesin; hayal gücünü özgür bırak. Unutma ki, her detay senin elinde şekil alabilir.

TERAZİ BURCU YORUMU

Sosyal ilişkilerde harika bir gün seni bekliyor. Arkadaşlarınla keyifli etkinlikler planlayabilir, yeni insanlarla tanışabilirsin. Duygusal denge ve uyum arayışın bu dönemde ön planda olacak. Başkalarının düşüncelerine duyduğun ilgi, senin için önemli ve derin bir anlam taşıyor. Sanatsal projelerle ilgilenmek ya da estetik konularda yaratıcı düşünce içinde olmak, ruhunu besleyecek. Duygusal olarak kendini ifade etmekte zorlanabilirsin, bu nedenle içsel olarak hissettiklerini açıkça paylaşmaya çalış. Günün sonunda, seni saran pozitif enerjiyi hissedeceksin. Denge kurmak ve uyum sağlamak üzerine inşa ettiğin tüm ilişkilerde tatmin edici sonuçlar alman mümkün. Her şeyin uyum içinde ilerlemesi için biraz sabırlı olman gerekebilir.

AKREP BURCU YORUMU

Bugün hislerin derinliğiyle yüzleşeceğin, içsel sorgulamalara yönelmek için ideal bir zaman. İş ve özel hayatındaki dinamikler arasında denge bulmak, güçlü sezgilerinle mümkün olacak. Karşılaştığın zorluklar, seni daha derin bir anlayışa yönlendirecek. Kimi ilişkilerdeki bağların güçlenirken, bazılarını sorgulamak isteyebilirsin. Kendine karşı dürüst olman, dönüşüm sürecini hızlandıracak. Maddi konularda dikkatli adımlar at, yapıcı eleştirilerden faydalanarak ilerlemekte yarar var. Bugün, sevdiklerinle derin sohbetler ve paylaşım anları yaşayabilirsin; duygusal bağlarınızı kuvvetlendirecek bu deneyimlerden kendine yeni içgörüler çıkar. Unutma, içinde bulunduğun anın kıymetini bilmek, ruh kaliteni yükseltecek.

YAY BURCU YORUMU

Hareketli bir gün seni bekliyor. İçindeki macera ruhu bu dönemde daha da güçleniyor. Yeni fikirler ve projeler üzerinde yoğunlaşma isteği, ilgini ve enerjini yüceltirken, farklı bakış açıları geliştirmene yardımcı olacak. Sosyal çevrendeki kişilerle olan etkileşimlerin, yeni bağlantılar kurman için fırsatlar sunabilir. Belki de beklenmedik bir davet alabilirsin; bu, seni heyecanlandıran bir deneyime dönüşebilir. Kişisel hedeflerine odaklanırken, içsel huzurunu da korumayı unutma. Gelecek hakkında daha iyimser olmanı sağlayacak fırsatlar kapını çalabilir. Risk almayı ve konfor alanından çıkmayı deneyimle, çünkü bu, büyümene en önemli katkıyı sağlayacak. Yine de, hızlı kararlar almadan önce biraz durup düşünmekte fayda var; sezgilerine güven, doğru yolu bulmanda yardımcı olacaktır.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün, sorumluluklar ve kariyer odaklı düşünceler ön planda. Hedeflerine ulaşma konusunda kararlı ve disiplinli bir yaklaşım sergileyebilirsin. İşle ilgili konularda önemli gelişmeler yaşanabilir; bu da gerçekleştirmek istediğin projelerin hız kazanmasına olanak tanır. Ancak, aşırı çalışmak yerine dengeyi bulmaya özen göstermelisin. Ailevi ilişkilerde ise daha anlayışlı ve empatik bir tutum benimsemek, bağlarını güçlendirecek. Sağlığına dikkat etmen önemli; gerek bedensel, gerekse ruhsal olarak kendine zaman ayırmalısın. İçsel huzurun, başarılı olmanın anahtarı olacak. Geleceğe yönelik planlarını gözden geçirirken, esnek olmayı unutmamalısın. Dikkatini dağıtan unsurları geride bırakmak, daha odaklı bir şekilde ilerlemene yardımcı olacak. Kendine güven ve kararlılıkla adım at.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün, özgürlük arayışın ön plana çıkıyor. Toplumsal olaylar ve arkadaş çevren ile ilgili yenilikçi fikirler geliştirmek isteyebilirsin. Bağlantılarını güçlendirmen, geleceğe dair umut ve ilham verebilir. Aniden ortaya çıkan fırsatlar, yeni projelere yönelmeni sağlayabilir. İçsel sezgilerin oldukça kuvvetli; bu nedenle duygu ve düşüncelerini samimiyetle ifade etmekten çekinme. Sosyal ortamlarda dikkat çekebilir, ilgi odağı olabilirsin. Ancak, fikir ayrılıklarına açık olman sana yeni bakış açıları kazandıracak. Esneklik ve adaptasyon, bu dönemde senin en büyük yardımcıların olacak. Geçmişte yaşananları gözden geçirip, geleceğin için sağlıklı kararlar almaya odaklanmalısın. Bugün kendine yatırım yapmayı unutma; yarın için sağlam temeller atabilirsin.

BALIK BURCU YORUMU

Duyguların derinlere dalma zamanı. İçsel dünyanın zenginliklerini keşfetmek için bir fırsat sunuluyor. Sanat ve yaratıcılık alanında ilham dolu anlar yaşayabilirsin. Hayal gücünün sınırlarını zorlamak, seni yeni fikirlere götürebilir. İletişim kurarken karşındaki insanlarla empati kurmak, benzersiz bağlar oluşturmanı sağlayacak. Duygusal olarak hassas olabilirsin, bu yüzden hislerine dikkat et ve kendini koruma altına al. Birikmiş duyguları paylaşmak, seni rahatlatacak. İçindeki sesi dinle ve güven. Farkında olmadan başkalarına ilham verebilir, onların hayatlarında bir fark yaratabilirsin. Umut dolu bir gün seni bekliyor.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM