PAZAR’LIK

PAZAR’LIK

Allah’ın ipi diye bişey kuşkusuz ki vardır ve yalnızca temiz ahlaklı insanları ilgilendirir..
haliyle, Allah’ın ipine sarılmak deyimini de bu çerçevede anlamak gerekir.. ”sarılın” diye bekletilen o kutsal ip, düzgün insanlar içindir.. asla yarı yolda bırakmaz..
çok yaşadım, çok tattım, çok gördüm, uzatmiyim konumuz bu diğil..
****
göynünün bi yanında Allah’ın ipi güvencesini duyarak yaşayan temiz ahlaklı düzgün insan, dinlerin diğil, bilimin yolundan giden insan olsa gerektir.. ülkemizde yaşamış yegane dünya lideri’nin dediği gibi; ”hayatta en hakiki yol gösterici” bilimdir elbette..
bunun sağlamasını, yaşayarak öğrendik şu yüzyılda..
salgın hastalık öğretti..
en yobaz kimse, ilk aşıyı o oldu..
bitti!!!!
(Atatürk’ün yaptıklarını bir bir yok edenler kimse, en mahçup da onlar oldular.. bak, kapattın hıfzısıhha’yı, aşı dileniyon şimdi dünyadan)
****
pandemi sürecinden öğrendiğimiz bambaşka şeyler de oldu tabi.. mesela her gün işe gitmek denen saçmalık, ne kadar da gereksizmiş.. sabah 9 akşam 5 insanı olarak yaşamak meğer yaşamlarımızdan neler çalmış’mış??
işte; evinde oturup bankacı da olunabiliyormuş, öğretmen de.. müzisyen de olunabiliyormuş, yazar da.. sendikacı da, heykeltıraş da, tiyatrocu da..
evden çıkmaya gerek yokmuş yani, deliler gibi, her Allah’ın günü..
****
işin en enteresan yanı, okul diye bişeye de hiç lüzum yokmuş..
elbette daha güzeli bulunabilir, ama şöyle mi olmalıymış dersiniz, eğitim sistemi???
1) ana okulu şart.. öyle süt kuzusuyken diğil, 5-6 yaşlarında bi ortam görmeli çocuklar.. sosyallikle tanışmalı.. ama çok da uzatmaya gerek yok bu bölümü.. anaokullarında öğretilen tüm şarkı, masal, oyun vs.ler internette var bugün.. her çocuk, evinde arkadaşlarıyla ”okulculuk” oynayabilir..
2) sonra, ilkokul 1. sınıf da şart.. bi melek öğretmenle tanışmalı çocuklar.. okuma yazmayı, çarpım tablosunu falan o’ndan öğrenmeli.. bahçede sıraya girip andımızı okumayı, kantinde kuyruğa girmeyi, bizzat yaşayarak öğrenmeli..
bitmeli orada yüz yüze eğitim.. lise 1’e değin evinden okumalı her çocuk.. ilkokulun geri kalan kısmı ve ortaokul son derece gereksiz diğil midir?
3) lise öğretimi de şart.. ilk duygular, ilk aşklar, ilk ders kaynatmalar, ilk arka sıra şamataları, ilk okul kırmalar, ilk öğretmen taklitleri.. bunlar çok önemlidir.. asıl eğitim ve öğretim bunlarladır..
****
anlaştık mı buraya kadar?
salt bu biçimde yapılacak tasarrufun büyüklüğünü hesap edebilir misiniz? elektirik, su, ısınma, okul servisinin yakıtları, daha neler neler olmayacak o zaman..
buradan yapılacak tasarrufla, her vatandaşına kral düzeyinde maaş verirsin yahu!!
****
doktorlar, hemşireler, eczacılar ne olacak diyeceksiniz? onların da her gün işe gitmesine gerek yok ki arkadaşlar.. haftanın belirli günleri, nöbet sistemiyle çalışılsın, noolmuş..
denendi, oluyo işte..
itfaiyeci de evinde oturabilir, avukatlar da, mimarlar da..
(sadece, itfaiyeciler için, işyerine en yakın yerde ikamet etme zorunluluğu getirilebilir)
****
esnaf ne olacak denilebilir şimdi?
ilkin derim ki buna, okusalar da meslek sahibi olsalarmış..
sonra kıyamam, ikinci olarak derim ki, az yukarıda sözünü ettiğim muhteşem tasarruf, herkese yeter.. devlet her vatandaşını maaşa bağlar..
esnaflık bi renk, bi gelenek, bi hobi olarak devam eder..
(hem kaldı mı o güzel esnaflardan?? sokağa iki tabure atıp, çay içen dostlardan)
****
akla gelen soru?? çay ocakları ne olacak zaman?
asla kapanmayacak.. çay ocağı, türk toplumunun temelidir.. ”devlet çay ocakları bakanlığı” bünyesinde korunacak ve yaşayacaklar..
****
sadece konservatuarlar ve spor alanları 24 saat açık olacak..
gerisini geçiniz..
****
yazımızın finali üniversite eğitimi nasıl olacak sorusuna aittir..
basit;
evden eğitim..
herkes lise aşkıyla evlensin kardeşlerim, dünyamızın tek kurtuluş formülü budur.. üniversiteye gidip, yeni bi şehir, yeni bi hayat, yeni bi karşı cins derken allak bullak oluyo herkes.. itiraf ediniz, hepimizin mutsuz bi yaşam sürmesinin ana nedeni ilk sevdiğimizi alamadığımız için diğil midir? hala aklımız o kafirin gızında (veya eşşoolueşşeen oğlunda) diğil midir?
üniversiteye gitmeyecen arkadaş, evden okuyacan..
(zaten cerrahlık falan gibi meziyet gerektiren mesleği yapacak insan, doğuştan buna yatkın oluyo.. gider, okul bitimi 3 ay cerrahlık stajını görürler, ben napim)
(işte ben, iktisat fakültesini bitirdikten sonra, evimde okudum tüm ders kitaplarını.. her şeyi okuldan sonra öğrendim.. o yüzdendir ki kendimi iyi bi ekonomist olarak nitelerim)
****
aziz ve muhterem kardeşlerim,
cümleten hayırlı pazarlar diliyorum..
Allah’a emanet olunuz..
emekli vaiz gürsullah hocaefendi.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Hayal gücünün ve sezgilerin oldukça güçlü olduğu bir dönemdesin. İçsel dünyana dalmak, yaratıcılığını besleyen projelere yönelmek için harika bir zaman. Geçmişle yüzleşmek ve duygusal derinliklere inmek seni yeni bir farkındalığa ulaştırabilir. İlişkilerinde empati ve anlayış ön planda; karşılaştığın zorlukları aşmak için içten bir iletişim kurmak faydalı olacaktır. Kendine zaman ayırmayı unutma; meditasyon ve doğada vakit geçirmek ruhsal dengenin korunmasına yardımcı olabilir. Hayallerinle ilgili atılımlar için ilham verici bir gündesin. Unutma, içindeki gücü keşfetmek ve onu dışarıya yansıtmak, ışığını yaymanı sağlayacak.

YAZARLAR / Tümü
Güven Bayar: Merhaba, Telefon rehberi duruyor mu?
2024-12-12 01:46:05