Kafka’nın 1915’te yayımlanan ve bugün hala canlı olan “Dönüşüm” adlı öyküsü Altkat Sanat Tiyatrosu yorumuyla sahneleniyor. “Dönüşüm”, sezon içinde seyircisiyle buluşmaya ve aidiyetsizlik üstüne düşündürtmeye devam ediyor. Oyunun başrolündeki Eren İncesu’ya merak ettiklerimizi sorduk.
Günsu Özkarar: Altkat Sanat Tiyatrosu’nun ne zaman ve hangi fikirler üzerine kurulduğunu sizden dinleyebilir miyiz?
Eren İncesu: Altkat Sanat 2012 yılında kuruldu. Yaklaşık 10 senedir yetişkin ve çocuk oyunları oynamaya, atölyeler düzenlemeye devam ediyoruz. Sanatsal çaba, insan olmanın gereklerini yerine getirecek bir öğedir hiç kuşkusuz. Altkat Sanat Tiyatrosu bu bilinçle hareket ediyor ve “insan’ı merkeze koyarak” varlığını sürdürüyor. Sanat, insanın kendi doğasını yaratma sürecidir. Yaratıcı insan, oyun alanını bir kaçış, bir soluklanma alanı olarak kullanmakta ve kendini yakın gördüğü bu alanda varlığını yeniden üretmektedir. Sanattan herkesin yararlanması gerekir. İnsanın özgürleşmesi adına kendi ifade yollarını bulacağı bir yöntem geliştirmesi, etkin iletişim gibi birçok yönden farkındalığı arttırdığı kanıtlanmış olan “tiyatro sanatı”na, biz Altkat Sanat Tiyatrosu olarak çağımız yaşamında ve kültüründe, mesleğimiz olan bu sanatın önemini ve değerini taşımak için üretimlerimize devam etmekteyiz.
Günsu Özkarar: Siz ne zaman dahil oldunuz Altkat Sanat Tiyatrosu’na?
Eren İncesu: Ben Altkat Sanat Tiyatrosu’na sezon başında dahil oldum. Ondan önce bir çok tiyatro metni üzerinde çalıştım ve sahneye çıktım. Bu oyun özelinde de yönetmenimizle görüşmelerimizin ardından benim için en uygun oyun, en uygun karakter, en uygun kadro olduğuna inandığım için bu maceranın içinde var olmak istedim.
Günsu Özkarar: Neden Kafka? İyi bir Kafka okur musunuz?
Eren İncesu: Kafka’nın realizm ve fantastik olan arasındaki dengeyi kusursuz bir şekilde kurgulaması beni oldum olası etkilemiştir. Yönetmenimizin de Kafka ve Kafka’nın eserleri hakkındaki düşüncelerini önceden tahmin etmeye çalışmak, epey yol kat etmeme yardımcı oldu.
Günsu Özkarar: “Dönüşüm”ü oldukça tiyatral bir ifade ile yorumluyorsunuz. Metin elinize geçtiğinde düşündüğünüz tam olarak böyle bir oyunun çıkacağı mıydı? Değişiklikler oldu mu?
Eren İncesu: Altkat Sanat zaten takip ettiğim bir tiyatro topluluğu idi. “Dönüşüm” oyununun benden önce nasıl oynandığını biliyordum. Metni aldığımda öncelikle sevinç ve gurur duydum. Gregor Samsa rolünün bana verildiğini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Bu tarzda, yani biraz grotesk bir oyunun çıkacağının farkındaydım. Gerek benden önce oynayan oyuncudan dolayı, gerekse oyunun video kaydını izlediğimden oyunun nasıl şekilleneceğini az çok tahmin ediyordum.
Günsu Özkarar: Ne gibi değişiklikler oldu peki ve bu değişikliklere neden ihtiyaç duydunuz?
Eren İncesu: Oyun uzun zamandır sahnelendiği için büyük değişiklikler olmadı elbette. Metne ve Kafka’ya farklı bir açıdan bakmaya çalışırken, oyun arkadaşlarımla ve yönetmenimizle kesiştiğimiz noktalar arttıkça, değişim kendiliğinden, kaçınılmaz olarak geldi aslında. Bu da ortaya çok güzel uyum çıkardı açıkçası.
Günsu Özkarar: Ekiple nasıl bir araya geldiniz? Prova süreciniz nasıldı?
Eren İncesu: Provalara hocalarım eşliğinde beden çalışmaları ile başladım. Daha sonra oyunun provalarını almaya ve yavaş yavaş ekiple bir araya gelmeye başladık. Bir oyunu beş yıldır oynayan bir ekiple bir araya gelmek, onların arasına katılmak bana çok şey kattı. Öte yandan, bu süreçte Gregor Samsa’nın iç çatışmalarıyla aile çatışmalarının ayırdına varmak, benim için başlı başına harika bir tecrübeydi.
Günsu Özkarar: Seyircilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz genelde?
Eren İncesu: Altkat Sanat Tiyatrosu’nun kemikleşmiş bir izleyici kitlesi var. Dolayısıyla, tiyatronun özgün oyunlarına, yorumuna hakim olan izleyici kitlesi çok geniş. Ben de bu kitleye kısa sürede adapte olmaya çalıştım. Amacımız Kafka’nın da zamanında yaptığı gibi insanları düşünmeye sevk etmek. Bizi her oyun ayakta alkışlayan seyircilere teşekkür ederiz.
Günsu Özkarar: “Dönüşüm”ün oyun programını öğrenebilir miyiz?
Eren İncesu: Bu ay çok keyifli bir İzmir turnesi geçirdik. Bergama’da ve Konak’ta oynadık. 20 Mart’ta kendi sahnemizde oynayacağız. 26 ve 27 Mart’ta Malatya’da Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde oynayacağız. Nisan ayında kesinleşen Ankara, Eskişehir ve Bursa turnelerimiz olacak. Turneler dışında Kadıköy’de kendi sahnemizde seyircimizle buluşmaya devam edeceğiz.
Günsu Özkarar: Sizin bir oyuncu olarak başka projeleriniz var mı?
Eren İncesu: Şu an ayda 6 ila 8 kez “Dönüşüm” oyununda oynuyorum. Bunun dışında menajerim ile üzerinde konuştuğumuz projeler var elbette. Kesinleşen bir proje olduğunda menajerim ve ben bunun duyurusunu yapacağız.
Günsu Özkarar: Çok teşekkür ederiz Eren Bey.
Eren İncesu: Ben de size ve Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne çok teşekkür ederim.