24 Kasım’a kadar izlenebilecek “Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi-2 (#Eyözgürlük)” ve “Ulusal ve Yerel Basında Cumhuriyet Bayramı Sergisi”nin açılışına TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ve sanatçılar katıldı. Açılış töreninde konuşan TGC Başkanı Olcayto, “Biliyorsunuz ki bir ülkede düşünceyi ifade özgürlüğü yoksa halkın haber alma, bilgi edinme hakkına ket vuruluyorsa, kitaplar, tiyatro oyunları yasaklanıyorsa, sinemaya, karikatüre, heykellere sansür uygulanıyorsa o ülkede sanatın ön alması, gelişmesi elbette mümkün değildir. Türkiye bu açıdan zor ve baskıcı bir dönemden geçiyor. Buna karşın sanatçılar, güzel sanatların her yaştan değerli sanatçıları yılmadan yapıtlarını üretmeyi sürdürüyorlar. Hiçbir koşul onları üretmekten alıkoyamıyor. Bu da sanatın gücü” ifadelerini kullandı.
Gazetemizin Kültür Servisi editörü Öznur Oğraş Çolak, Murat Erdin, Aybeniz Ece Uçan, Cihan Oğuz, Erol Aktı ve Esin Yolçınar’tan oluşan TGC Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenen “Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi”nin küratörlüğünü Fatma Batukan Belge üstleniyor. Belge, geçen yılki serginin üzerine gelen tepkilerin ışığında sergiyi geleneksel hale getirmek istediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sergimizin ikinci edisyonunu yapıyoruz. Geçen yıl zor şartlarda, baskı ikliminde mesleğini yapmaya çalışan gazetecileri onurlandırmak için yola çıktık. Ve aslında bir sergi düşünüyorduk. Fakat sonra katılım ve tepkiler o kadar güzel oldu ki bunu geleneksel hale getirmek istedik. Çünkü hâlâ özgürlük ile ilgili söyleyeceğimiz çok sözümüz var. Sanatçıların da sözleyecek sözleri var. Bu bir yandan da gazeteci ve sanatçı dayanışması. Birbirimizin elinden tutarak yürüdük biz bu sergi için. Resim, heykel, seramik, tekstil, illüstrasyon, grafik, fotoğraf gibi birçok disiplinden sanatçı bir arada. Sanatçıların ortak özelliği özgürlükle ve ifade özgürlüğüyle ilgili hiç korkmadan konuşabilmeleri. Suskunluk sarmalına kapılmamış olmaları. Birçok kişinin söyleyemediklerini sanatla ifade edebilmeleri. Çağdaş Türk sanatının çok önemli ustaları da var, Mehmet Aksoy, Tülin Onat gibi. Ama öte yandan yeni, genç sanatçılar da var. Çünkü onlar da cesurca konuşuyorlar ve bu sergide olmaları gerek diye düşündüm.”
Sergide Turhan Selçuk, Ercan Akyol, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Maryam Salahi, Musa Kart ve Tan Oral gibi isimlerle birlikte toplam 33 sanatçının resim, seramik, heykel ve kolajdan oluşan eserleri sergileniyor. Firdevsi’nin epik şiiri Şehnâme’de anlatılan Pehlivan Rüstem’in yedi handan geçişine gönderme yaparak İran’ın kültürel tarihini, kadınlar üzerindeki baskıcı tutumunu “Yedi Han” eseriyle anlatan İranlı sanatçı Maryam Salahi şunları söyledi: “İkinci kez bu sergiye katılıyorum. 17 tane kişisel sergim oldu, 100’ün üzerinde karma sergiye katıldım ama sanırım hiçbir sergi bu iki sergi kadar beni mutlu etmedi çünkü satışı olmayan, bağımsız sergi. Ve gazetecilerle aynı çatıda olmak çok ince bir hareket. Ve bir yabancı olarak bu ülkede, bu kavramın içinde olmak çok değerli.”
Sergide, karikatür tarihimizin büyük ustası ve gazetemiz çizerlerinden Turhan Selçuk’un da iki eseri bulunuyor. Sergi açılışında bulunan kızı Aslı Selçuk, babasının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk sevgisiyle, hayranlığıyla büyüdüğünü ifade ederek şunları söyledi: ” 1922 doğumlu Turhan Selçuk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık oldu. Mustafa Kemal Atatürk sevgisiyle, hayranlığıyla büyüdü. Babası Kasım Selçuk 1.Dünya Savaşı’nda Harbiye’de okurken henüz öğrenciyken Şark Cephesi’ne gönderildi. Ardından Kuvayı Milliye hareketine katıldı. Selçuk, 1911’den 22’ye dek yaşanan savaşların ve yıkımların mirasıyla yetişti. Cumhurbaşkanlarından, parti başkanlarına kadar çok sayıda politikacı Turhan Selçuk hakkında davalar, takibatlar açtırdılar. Çoğundan aklandı, bir ikisinde mahkûm oldu. 12 Mart 1971’de göz altına alındı, toplum polisi karargahında polisler tarafından dövüldü, İki kaburga kemiği kırıldı. Ortada hiçbir suçlama yoktu. Onu döven polislere birkaç ceza verilerek bu olayın üstü örtüldü. Uykusuz bırakıldı, sorguya çekildi, yargılandı. “Benim ülkemde mizah ciddi ama aynı zamanda tehlikeli bir iştir’ dedi Turhan Selçuk.
Kış aylarında hava soğukken kaburga kemiklerinin sızlayıp acıdığını söylemişti bana. Turhan Selçuk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1955 yılında düzenlediği ‘Gazetecilik Başarı Armağanı Yarışması’nın karikatür dalında ‘Birincilik Ödülü’nü aldı. 1982’de düzenlenen aynı yarışmada karikatür dalında Selçuk’a ‘Yılın Gazetecisi Ödülü’ verildi. 1986, 1987, 1988, 1989,1990 ve 1998 yıllarında ‘Gazetecilik Başarı Ödülleri’i peş peşe sanatçıya takdim edildi. O yüzden, 100. yıla armağan edilen bu sergide babamın da iki karikatürünün olması çok anlamlı.”
Açılışa katılan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Türkiye’nin her geçen gün otokratikleştiğini, yurttaşların daha çok baskı hissettiğini belirterek “Böyle bir dönemde özgür basına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi. Kerimoğlu “Bu tür sergiler, buluşmalar, etkinlikler ve cumhuriyetimizin 100. yılının anlamı bu vesileyle çok daha büyük. Her iki sergi de fevkalade. Emek veren herkese, başta TGC olmak üzere şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bakırköy Belediyesi’nin desteğiyle TGC tarafından düzenlenen “Ulusal ve Yerel Basında Cumhuriyet Bayramı Sergisi”ndeki koleksiyonun büyük bir bölümünün sahibi olan A. İlhan Gülek de şöyle konuştu: “Özgürlük hayalimiz hey, diye hep bağırıyoruz. Bu hayalimizi gerçekleştireceğimiz bir yüzyıl olsun bu yüzyıl. Ulusal ve Yerel Basında Cumhuriyet Bayramı sergisinin koleksiyonunun büyük bir bölümü benim. Yaklaşık 35 yıllık bir birikimin sonucu. Bu bayram coşkusu sahi miydi, diye hem fotoğraflar hem de gazeteler toplamaya başlamıştım. Ama biliyoruz ki ve gördük ki o bayramın coşkusu sahiydi. Birilerine inat sahiydi. Ve bugüne kadar da sahi. 100. yılda da, bütün engellemelere ve bahanelere rağmen sahi bir kutlama yapacağız. ama o kutlamaları yapabilmek için o 100 yıllık süreci bilmemiz lazım. Bu sergi o bilinci anlatabilmek, unutturmamak ve cumhuriyetin nasıl 100 yıl yaşadığını göstermek içindir. Biz ne yaptık? Bu cumhuriyeti 100 yıl inadına, tüm baskılara, ihanetlere rağmen yaşattık, bundan sonra da yaşatacağız.”
Sergide Cumhuriyet’ten Kemalist Türkiye’ye, Ulus’tan Yücel’e dek birçok gazete ve derginin birinci sayfaları yer alıyor.
Bugün, yeniliklere açılmak için güçlü bir arzu hissedebilirsin. Kendini enerjik ve cesur hissedebileceğin bir dönemdesin. Karar alırken içgüdülerine güvenmek sana büyük fayda sağlayacak. Sosyal çevrende etkileşimlerin artabilir; yeni insanlarla tanışma fırsatları karşına çıkabilir. Daha önce ertelediğin projeler için harekete geçmek isteyebilirsin. Bu süreçte dikkat etmen gereken nokta, aceleci davranmamaktır; düşüncelerini netleştirerek hareket etmek, isteklerini gerçekleştirmende sana yardımcı olacaktır. İletişim becerilerin sayesinde tartışmalar veya zor bir durum rahatlıkla üstesinden gelebileceğin verilere dönüşebilir. İçinde bir yerlerde yatan liderlik vasıflarını keşfetmek için mükemmel bir gün. İş veya özel hayatında yeni hedefler belirlemek, duygusal ve zihinsel tatmin sağlayabilir. Cesaretin, bu dönemde seni başarıya götürecek en büyük anahtar.
Duygusal derinliklerinizin ön planda olacağı bir gün. İlişkilerinizde samimiyet arayışında olacaksınız. Sevdiklerinizle aranızdaki bağı güçlendirmek için içten bir iletişim kurma isteği içindesiniz. Geçmiş anılar gün yüzüne çıkabilir, bu da sizi nostaljik bir ruh haline sokabilir. Yatırım yapma veya maddi konularda karar verme süreçlerinde dikkatli olmalısınız; aceleci davranışlar sizi zor durumda bırakabilir. İçsel huzurunuzu sağlamak adına sanatsal veya yaratıcı faaliyetlere yönelmek iyi gelebilir. Doğa yürüyüşleri veya sessiz bir alanda zaman geçirmek, zihninizi arındırmada etkili olacaktır. Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin, içsel bir rahatlma sağlayabilirsiniz.
Bugün derin bir analiz yapma isteği içindesin. Dikkatini toplamanda ve detayları görmekte zorlanmaman için çevrendeki kaosun biraz uzakta kalmasına izin ver. İş veya kişisel projelerde, mükemmeliyetçi tavrın seni kimi zaman duraksatabilir. Bu durum, ilerleme kaydedememene neden olabilir. Kendini sıkışmış hissedebilirsin; bu noktada sabırlı olman ve adım adım ilerlemen önemli.İletişimdeki titizliğin, çevrendekilerle olan ilişkilerini güçlendirecek. Yaratıcılığını serbest bırakmak için biraz alternatif düşünmeye yönelmenaiçin cesaret bulabilirsin. Bugün, bir arkadaşın veya meslektaşınla yapacağın söyleşiler, yeni bakış açıları ve fırsatlar sunabilir. Sağlığını düşünmek açısından da uygun bir dönemdesin; düzenli beslenme ve hareket, zihnindeki karmaşayı hafifletmek için katkı sağlayacak. Başkalarına yardım etme isteğin ön plana çıkabilir, ancak kendi ihtiyaçlarını da göz ardı etmemeye dikkat et. Her şeyin dengede olması gerektiğini unutma.
Bugün derin duyguların yüzeye çıkma ihtimali yüksek. İçsel bir hesaplaşma yaparak, kendindeki karanlık ve aydınlık yönler arasında denge sağlamaya çalışabilirsin. İkili ilişkilerde samimiyet ve dürüstlük ön planda olacak; duygularını açıkça ifade etmekten çekinmemelisin. Yakın çevrende gerçekleşebilecek bir olay, hayatına yeni bir perspektif katabilir. Yeni deneyimlere açık olmak, hem kişisel gelişimini hem de sosyal ilişkilerini güçlendirebilir. İçsel sezgilerin, karar verme sürecinde sana rehberlik edecek, bu nedenle içgüdülerine güvenmek önemli. Kendi sınırlarını belirlerken, başkalarının duygularını da gözetmek, daha sağlıklı bir iletişim kurmana yardımcı olacak. Günün ilerleyen saatlerinde keyifli sürprizler seni bekliyor.
Bugün, kararlılığın ve disiplinin seni güçlü bir konuma taşıdığı bir gündesin. Hedeflerine ulaşma konusunda müthiş bir motivasyon hissedeceksin. Gün boyunca karşılaşacağın zorluklar, seni daha da güçlendirecek ve iradeni teste tabi tutacak. Sosyal ilişkilerde uyum sağlamakta zorlanabilirsin; bu, etrafındaki insanların beklentileri ve senin sorumluluk anlayışın arasındaki dengeyi sağlamayı gerektiriyor. Kendine biraz zaman ayırmayı unutma; bu, ruhsal ve bedensel dengeni korumana yardımcı olacak. Finansal konularda dikkatli olmalısın; ani harcamalar yapmadan önce iki kez düşün. Bugün, kişisel gelişim ve kariyerinle ilgili adımlar atarak, bir sonraki hedeflerine ulaşmak için güzel bir fırsat yakalayabilirsin. Sakin kalmaya çalış, zira iç huzurun karar verme süreçlerini olumlu yönde etkileyecek.
Bugün, yenilikçi düşünceler ve orijinal fikirlerle dolu bir gün seni bekliyor. Çevrendeki insanlara ilham vermek için harika bir fırsat. Sosyal ilişkilerde, beklenmedik bağlantılar kurabilirsin, bu da sana yeni ufuklar açabilir. Kendine güvenin artarken, farklı bakış açılarıyla olaylara yaklaşabileceksin. Zihinsel enerji yüksek; yaratıcı projelere yönelmek isteyebilirsin. Ancak, içsel dengeyi korumaya dikkat etmelisin. Duygusal durumların bazen dalgalanabilir; bu nedenle kendine zaman ayırarak, ruhsal olarak rahatlatıcı aktivitelerle meşgul olmalısın. Ayrıca, içinden geldiği gibi davranmak seni doğru yolda yönlendirecektir. Bu sayede yeni fırsatlar kapını çalabilir. Unutma, farklı olanı kucaklamak ve alışılmış sabit kalıpları kırmak için cesur olmalısın.