“Sev Kardeşim”, “Mavi Boncuk”, “Ah Nerede”, “Delisin”, “Hababam Sınıfı”, “Sürü” ve “Maden”in gibi Türk sinemasına damga vuran 120 filmde rol alan, Yeşilçam’ın uzun boylu, yakışıklı jönü, belleklerde yer eden yurtsever bir aydın: Tarık Akan… Yaşama 16 Eylül 2016’da veda eden sanatçı Tarık Akan, doğumunun 76’ncı yılında İBB Beyoğlu Sineması’nda Özel Taş İlköğretim Kurumları, Nâzım Hikmet Vakfı (NHV) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlenen “Işıklı Perdede Bir Ömür: Tarık Akan” etkinliğiyle anıldı.
Anma gecesine Akan’ın çocukları Özlem Üregül Akkaya ve Barış Zeki Üregül, sanatçı Onur Akın, Rıfat Ilgaz’ın torunu sanatçı Anıl Ilgaz, E. Tuğgeneral Naim Babüroğlu’nun da aralarında olduğu birçok isim katıldı. Sinevizyon gösterimi ile başlayan gecede Akan’ın kurucusu olduğu Özel Taş İlköğretim Kurumları’nın öğretmenleri, mezunları ve öğrencilerinden oluşan müzik topluluğu şarkılarıyla sahnedeydi.
‘BİR MUSTAFA KEMAL, BİR NAZIM HİKMET’
Oyuncu Necmi Yapıcı’nın sunduğu gecede ülkemiz sinemasına birçok yapıt kazandıran Tarık Akan’ı tanıtan video gösterildi. Gecede konuşan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Vekili Özcan Arca, “Sevgili Tarık Akan’ın yaşamında dört önemli konu vardı: Ailesi, sinema, Taş Mektep(Taş Okulları) ve Nazım Hikmet Vakfı… Vakfımızda kahramanca çalışarak çok önemli işler yaptı. Tarık Akan, Ses dergisinin yakışlıklı jönlüğünden büyük bir sinema insanına, büyük bir aktöre, büyük bir düşünüre döndü. Bu dönüşümün hoş bir hikayesi vardır. Bu durum tesadüfen olmadı.
Aydınlanma denen şeye kalpten inanmıştı. Türkiye’de Mustafa Kemal’in açtığı yoldan gitmenin çok çok önemli olduğunu bilen bir insandı. ‘Hayatımda bir Mustafa Kemal, bir Nazım Hikmet vardır’ derdi” ifadelerini kullandı.
‘İLHAN SELÇUKLARA TÜRKAN SAYLANLARA SELAM’
Gecede Tarık Akan için yazdığı “Selam Söyle Tarık Akan” şarkısını seslendiren sanatçı Onur Akın, “Kendimi güvende hissediyorum burada; Tarık Akan’ın dostlarının, hayata onun gibi bakanların arasında… Çocukluğumun kahramanıydı, daha sonra onun okulunun velisi olma şansına sahip oldum. Dünyanın en muhteşem insanıyla abi-kardeş olma şansına eriştim. Çok başka değerlerin insanı, büyük bir devrimci, eğitim gönüllüsü, gerçek bir Atatürkçüydü, Nazım Hikmet severdi. Ne yaptıysa sahici yaptı, inanarak, onurlu yaşadı. Bir tek onunla selam gönderebilirdim Yaşar Kemallere, İlhan Selçuklara, Türkan Saylanlara… O ölünce de kardeşinden bir hatıra olsun diyerek bir türkü besteledim, ‘Selam söyle Tarık Akan’ dedim inşallah ulaşmıştır” dedi.
‘TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN DÜŞÜNCELERİNİ SANATLA ORYAYA KOYDULAR’
Anmanın gerçekleşmesine katkı sunan isimlere ve öğrencilere teşekkür ederek sözlerine başlayan Tarık Akan’ın kızı, Taş Kolej Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Üregül Akkaya, “Tarık Akan ve Nazım Hikmet dönemlerini ve sonrasını aydınlatan değerli sanatçılarımızdı. Farklı dönemlerde yaşamış olsalar da ortak yönleri çok. Geçen günlerde okuduğum kitapla bunun tekrar farkına vardım. Hıfzı Topuz, ‘Hava Kurşun Gibi Ağır’ kitabında Nazım Hikmet’in hayatını romanlaştırmış ve orada tekrar farkettim ki hayatlarının ortak yönü çok. Örneğin tüm zorluklara rağmen düşüncelerini sanatlarıyla ortaya koydular ve halkın sesi oldular. Bizlere yol gösteriler; insan ve insanlık için mücadele ettiler. İkisinin de memleketlerine olan sevgi ve umutları aynıydı. Ama tüm bunların ardında yatan ortak nokta sevgiydi. Nazım Hikmet vatan sevgisini, insan sevgisini ve yaşam sevgisini şiirleriyle bize aktardı.Tarık Akan da bu sevgiyi sanatına, filmlere dönüştürerek bize aktardı. Tarık Akan’a edebileceğimiz en büyük teşekkür onun mirasını devam ettirmek olacaktır” ifadelerini kullandı.
Akan’ın kurucusu olduğu Özel Taş Koleji öğrencilerinin ve mezunlarının hazırladığı müzik dinletisinin ardından sona erdi.