Mustafa Aslantaş’ı “Toplu Oyunlar -1” ( Mitos/Boyut Yay., 2018 ) adlı kitabıyla tanımıştım. Farklı, etkileyici, samimi bir anlatımı, yetkin bir dil kullanımı vardı. Sonrasında “Toplu Oyunlar -2” ( KDY, 2023 ) adlı kitabında yer alan “Tek Yakanın Öyküsü”, “Eksi Bir Aşk”, “Kelebekler Ölüyordu”, “Shakespeare Beni Sevmez”‘i ve henüz okurla buluşmamış olan “Frida” isimli eserini de okudum. Öğrendim ki, toplam yirmi üç oyun yazmış Mustafa Aslantaş ve çeşitli ödüllere değer bulunmuş.
Başta “Tek Yakanın Hikayesi” olmak üzere, toplam dört oyunu Devlet Tiyatroları’nın repertuvarına alınmış, 2023-2024 sezonunda “Eksi Bir Aşk” adlı eseri de sahneye taşınmış. Üstelik bu oyunu kendi yönetmiş.
Stefan Zweig’in uzun öyküsü “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu / Brief einer Unbekannten”ı (1922) sahne için uyarlamış. Umarım yakın zamanda izleme fırsatımız olur.
Frida’nın tiradını, bilmem kaçıncı kez, tekrar okuyorum:
“Sizlere onurlu bir dünya bırakmak isterdim… Yaşanabilir, kardeşçe, özgürce… İnsanca, savaşsız, masumların ölmediği, yoksulluğun bilinmediği, güçsüzlerin ezilmediği, köleliğin şekil değiştirip kuşaklar boyu elden ele devranını sürdürmediği bir dünya bırakmak isterdim. Bunun için çizdim, bunun için yürüdüm, her ne yaptıysam bunun için yaptım, siz evet sizler insan onuruna yakışan biçimde yaşayın diye.…
Sizlere bi’dünya dünya bırakmak isterdim,
İsterdim…
Bıraktım da…
Sizlere resim bıraktım,
Renk bıraktım.
Fikrin aydınlığında yürüdüğüm ayaklarımı, özgürlüğe kanat çırpan kalbimi, zihnimin vardığı o rotanın sonunu bıraktım…”
Eğer siz de benim gibi, gerçek bir ‘tekst obur’sanız, hele ki piyes kitaplarını okurken kafanızda düşsel bir rol dağılımı, sahneleme yapıyorsanız ve tiyatro yazınına katkıda bulunan, heyecanı, coşkusu dağ doruklarıyla, dipsiz uçurumlar arasında mekik dokuyan bir kalemle tanışmak ilginizi çekiyorsa bu iki kitabı okumanızı öneririm.
PINAR ÇEKİRGE
(*) Katherina Mansfield