Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı Kumbara Sende, başladığı ilk ayda 30 özel tiyatronun yaşamsal ihtiyaçlarını karşıladı.
Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan ve öncü destekçisi Anadolu Efes olan Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı “Kumbara Sende” ile Aralık ayında, toplam 30 özel tiyatronun işletme giderlerinin bir kısmı karşılandı.
Devlet, Şehir ve Belediye Tiyatroları gibi kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olmayan ve kendi öz kaynaklarıyla sanat üreten “özel tiyatrolar”ın ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi; 36 yıldır kültür sanata kesintisiz destek veren Anadolu Efes’in öncü desteğiyle Kumbara Sende Tiyatro Destek Programı’nı başlattı. Özel tiyatroların yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlamak için Tiyatro Kooperatifi tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk karşılıksız tiyatro destek programı Kumbara Sende, özel tiyatroların ayakta kalma mücadelesine omuz vermeyi amaçlıyor.
Aralık 2023’te 30 özel tiyatronun toplam 249 farklı ihtiyacı karşılandı
Anadolu Efes’in programa verdiği ilk destekle Tiyatro Kooperatifi, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil olan 30 özel tiyatro, karşılıksız maddi destekten yararlandı. Adana, Diyarbakır, Hatay, İstanbul ve Osmaniye’den özel tiyatroların sahne ve depo kirasından nakliye ücretine, fatura borçlarından maaşlara kadar geniş bir yelpazede karşılanan ihtiyaçlar aşağıdaki şekilde detaylandırıldı:
- 11 Tiyatro Sahnesinin 31 Aylık Kira Gideri
- 87 Oyunun Şehir İçi Nakliye Gideri
- 8 Tiyatronun 39 Oyunu İçin Salon Tahsis Ücreti
- 1 Tiyatronun 20 Günlük Prova Alanı Kira Gideri
- 10 Oyunun Şehir Dışı Nakliye Gideri
- 5 Tiyatro Sahnesinin 38 Aylık Elektrik, Su veya Doğalgaz Faturası
- 8 Tiyatrodan 12 Personelin 14 Aylık Maaşı ve Yevmiyesi
- 6 Tiyatronun 14 Aylık Depo Kirası
Özel tiyatroların ihtiyaçları devam ediyor
Tiyatro Kooperatifi’ne dahil ve İstanbul’da faaliyet gösteren 70’in üzerinde tiyatronun yanı sıra 6 Şubat depreminden etkilenen illerde bulunan Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ile Güneydoğu Anadolu’da faaliyet gösteren Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil tiyatroların ihtiyaçlarının karşılanması için kaynak gereksinimi devam ediyor.
Ülkemizde pandemi benzeri tüm toplumsal kriz anlarında kamusal bir faaliyet yürüten özel tiyatro işletmelerinin başvurabileceği sürekli bir kaynağın olmadığını belirten Tiyatro Kooperatifi, programa katkı sağlamak ve özel tiyatrolara destek olmak isteyen tüm kişi ve kurumları kendileri ile iletişime geçmeye davet ediyor.
Kurumsal destekler için: info@tiyatrokooperatifi.org
Seyirci desteği için: https://fonzip.com/tiyatrokooperatifi/kumbara-sende
İlgili kişiler:
Beril Tuncay
Marjinal Porter Novelli
0532 054 55 38
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0537 465 82 25
Tiyatro Kooperatifi Hakkında:
Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan bir sosyal kooperatiftir. Türkiye’deki özel tiyatrolar için 21.yüzyılda dünya standartlarında tiyatro yapabilme alanını tesis etmeyi hedeflemektedir ve ekonomik fayda üretme potansiyeline sahiptir. Özel tiyatroların yaşadığı sorunların çözümü için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademi, ulusal ve uluslararası kültür kurumları ile işbirliği yapmakta; bu kapsamda başta ortakları olmak üzere Türkiye çapındaki tüm özel tiyatrolar için çalışmaktadır. Ekonomik, sosyal ve akademik alanda ortağı olan özel tiyatroların kapasitelerini geliştirmek için rehberlik sağlamakta; projeler, kampanyalar, eğitim, webinar, seminer ve çalıştaylar düzenlemektedir. Tiyatro alanıyla ilgili mevzuatta iyileştirme yapmak ve çalışma alanlarına dair farkındalığı artırmak için savunuculuk faaliyetleri yürütmektedir.
Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, BRC Sanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Craft, DasDas, Derinart, Dilek Türker-Tiyatro Ayna, Echoes Sahne, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Eylül Sahnesi, Fabrika Sanat, Gaca Tiyatro, GalataPerform, Germinal Tiyatro, HANN Sahne, ikincikat, İstanbulimpro, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Klan Sahne, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Lavean Sanat Grubu, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mahşer-i Cümbüş, Mam’art, Mask-Kara Tiyatrosu, mesele kumpanya, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Pafta Tiyatro, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro-Tatavla Sahne, Tatlı Ekşi Tiyatro, Tiyatro Alesta, Tiyatro Amorf, Tiyatro Bereze, Tiyatro Çocuk, Tiyatro D22, Tiyatro 11, Tiyatro (Hâl), TiyatroDea, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, TiyatrOPS, Tiyatro Oyun Kutusu, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro Pangar, Tiyatro Pera, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yan Etki, Tiyatro Yeniden, Toy İstanbul, Uygur Sanat Tiyatrosu, Versus Tiyatro, VivusArt, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 70’in üzerinde ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.