Kerem Yılmazer’e, 20 Kasım 2003 Tarihli Bir Mektup…

Kerem Yılmazer’e, 20 Kasım 2003 Tarihli Bir Mektup…

20 Kasım 2003  Perşembe

Sayın Kerem Yılmazer,

Yazdan kalma, ılık bir gündü. Güneş bulutların arasında bir gözüküyor, bir kayboluyordu. Saat tam 11.59’du.

Kerem Yılmazer otomobilindeydi. Levent girişinde sarı ışık yanmak üzereydi.

Galatasaray’daki İngiliz Konsolosluğunu’nun hemen karşısında taksi bekliyordum. Kalabalıktı. Yaklaşan bayram nedeniyle olacak, fazla kalabalıktı. İnsanlar Balıkpazarı’nda alışveriş yapıyor, yaşlı bir kadın elinden tuttuğu, bir çocukla (torunu olmalıydı)  az ilerdeki Melis Eczanesi’ne doğru ağır aksak ilerliyordu.

Sarı ışık yanmıştı. Kerem Yılmazer frene bastı.

Ne çok araba vardı, ne çok taksi. Hepsi de doluydu. Tek tük boş taksi geçiyordu; ama onlar da işaret ettiğimi görmüyor ya da aldırmıyor, durmadan geçip gidiyorlardı. Kaldırımda birbirine çarparak yürüyen insanlar… Dolmuş bulabilmek için aşağıya doğru seyirtecektim, vazgeçtim. Nasılsa sıra falan yoktu. Kimin gücü yeterse atlıyordu taksiye.

Yanımda mandalina, portakal, muz dolu tahta arabayı iten gençten bir adam “Haydi dalından kopmuş bunlar” diye bağırıyordu. Sesi çapaklıydı. Uzun boylu, zayıf, ince kara bıyıklıydı. Hızlı adımlarla yürüyüp börekçinin tam önünde durdu.

Bir an önce Gayrettepe’de olmam gerekiyordu ve dakikalardır boş taksi bulamamıştım. Acaba daha ileriye doğru mu yürümeliydim? Halim yoktu. Bir kırıklık vardı üzerimde. Uykusuzluğa gelemiyordum hiç. Bir gece önce davetli olduğum galadan sonra keşke kokteyle kalmasaydım. Laf lafı açmış, eve dönmem saat ikiyi bulmuştu. Bir an önce akşam olsa da, diye geçirdim içimden.

Hayat senaryosunu çekmeye devam ediyordu.

Şişhane yönünden gelen bir taksiyi fark ettim. Duracak gibiydi, yavaşlamıştı. Az ötemde durdu. İçinde müşterisi vardı. Öff, daha şöföre para uzatıyordu adam. Geç kalacaktım. Trafik yine tıkanmış, sabırsız sürücüler kornalara asılmışlardı bile.

Taksiye doğru yöneldim. Tam binmek üzereydim beyaz, küçük bir kamyonet konsolosluk kapısına olanca hızıyla çarptı. Otuz, otuz beş metre ötesindeydim demir kapının.

Polis kulübesinden fırlayan bir polisin araca doğru koştuğunu seçebildim bir an. Müthiş bir patlama oldu! Yer sarsılıyordu… Kasırga benzeri bir rüzgarla savruldum kaldırıma. Gözlerime gri, sarı kıvılcımlı toz dolduğunda, korkuyu iliklerimde hissettim.

Sonra zaman durdu. Böyle olmamalıydı diye düşündüm. Böyle ölmemeliyim, burada… Şimşek çakıyordu. Şimşekler…

Haykırışlar duyuyordum. Tutunmalıydım. Koşmalıydım. Kaçmalıydım. Titriyordum. Binalar is içindeydi. Camlar kırılıyordu durmadan.Her yan cam kırığıydı. Üstüm başım toza toprağa bulanmıştı. Doğruldum. Nasıl koştuğumu, nereye bastığımı bilmeden, can havliyle uçar gibi hareket ediyordum.

Korku, panik, endişe, dehşet, güvensizlik…

Kan ve ölüm ağır ağır gizli bir fısıltıyla çöküyordu sokağa. Siren sesleri duyuluyordu. İnsanlar çığlık çığlığa koşuyordu. Koşarken düşüyordu bazıları… Poşetler, çantalar, ayakkabılar saçılıyordu oraya buraya. Sol kulağımda bir sızının karıncalandığını fark ediyordum o an. Sesler uzaklaşıyordu.

Telefonlar kilitlenmişti. O dakika her sözcük hayatı ve ölümü taşıyordu. Dizlerimde kurumaya başlamıştı kan lekeleri. Üşüyordum. Çenelerim birbirine çarpıyordu.

İnce bir toz ve duman yayılıyordu kırık pencerelerden, yerinden fırlamış menteşelerden. Televizyon kanalları ölü ve yaralıların olduğunu bildiriyordu. Kollar arasında cansız bedenler taşınıyordu. Beton ve cam parçalarıyla sıvanmış gibiydi sokak…Cam kırıkları arasından kan boşanıyordu.

Kıl payı kurtulmuştum. Bir kaç çizik ve çürükle. Mucizeydi. Tam bir mucize! Paltonun paraşüt gibi üzerime dolanması mı kurtarmıştı o korkunç basınçtan beni? Yarı çıplaktım. Takım elbisenin pantolonu, ceketi yırtılmış, kravatım savrulmuştu…Kalabalığın içindeydim. Şaşkındım; sonrası panik atağa dönüşecekti, güvensizlik büyüyecekti içimde. Sonrası psikoterapi seanslarıydı… Neden kurtuldum, neden ölmedim sorularıydı. Endişeydi. Suçluluk duygusuydu. Çünkü hayattaydım.

Ambulanslar yığılmıştı.

Bütün bunlar gerçek olamazdı. Olmamalıydı!

Yazdan kalma bir gündü. Güneş bulutların arasında bir gözüküp, bir kayboluyordu. Tesadüf bu ya, konsolosluk girişinin tam karşısında taksi bekliyordum, Kerem Bey.

Sizse sarı ışık yanınca yavaşlayıp, durmuştunuz.

Kocaman bir NEDEN sorusu var şimdi kafamda. İşinde, gücünde olan veya olay mahallinden geçen masum insanlardık hepimiz. Yüzlerce yaralı, elliyi aşkın can kaybı… NEDEN?

KEREM YILMAZER Sahnesi’ne her gittiğimde, fotoğraflarınızla gözgöze geldiğimde aklıma 20 Kasım tarihi geliyor. O Perşembe günü geliyor.

Ürperiyorum. Hakimiyet-i Milliye Aş Evi, Kuyruklu Yıldız Altında, Kuş Operasyonu, Yaygara 70, Uyy Balon Dünya, Gürültü Patırtılı Bir Hikaye,  Kuşlar, Hürrem Sultan, Bizans Düştü, Hayırdır İnşallah, Ah Kadınlar Vah Erkekler, Nalınlar, Lüküs Hayat ve daha  ne çok oyunda izlemiştim sizi.Gelin filmi bir oyuncunun sayılı doruk noktalarından biriydi hiç kuşkusuz.

Türkiye Tiyatrosu’na onca emeğiniz vardı, kim bilir daha kaç oyunda alkışlayacaktık sizi…Kaç ödül töreninde, galada karşılaşacaktık. Hangi dizilerde rol alacaktınız? Belki Kerem Yılmazer şarkıları bir CD de toplanmış olacaktı.

II.Beyazıt yorumunuzla gelen, Avni Dilligil En İyi Erkek Oyuncu Ödülü.

Yine 20 Kasım 2003 Perşembe akşamına dönelim… Evdeydim… Boş gözlerle televizyona bakıyordum. Haberler aralıksız HSBC’ye ve İngiliz Konsolosluğu’na yapılan saldırıyı anlatıyordu. İşte o sırada ölüm haberinizi aldım!

Orada, tam trafik ışıklarının yanında…

Aynı gün bir kaç dakika arayla patlayan iki bomba.

Esin Afşar‘ın ardınızdan yaptığı konuşmayı hatırlıyorum :

“Hain terör O’nu çok vakitsiz aramızdan aldı. Ama bu cehennem dünyada yaşamaktansa, zaten cennete gideceğini düşünerek teselli bulabiliriz..” 

Füsun Önal aramıştı: “Bak Göksel’i veriyorum konuş onunla, yaşadığın anı anlat. Nasıl bir şok yaşadığını yere düştüğünü bile hatırlamadığını anlat..” demişti.

Göksel Kortay telefonda sessizce ağlıyordu. Konuşmakta, teselli edecek sözcük bulmakta zorlanıyordum.

Bu hafta yine Üsküdar’dayım. Adınızı taşıyan tiyatro binasında. Muhtemelen tiyatro fuayesinde, tam da fotoğrafınızın altında bir defter olacak. Yanında mumlar yanacak.

Gerçek bir tiyatro insanını; sizi, özlemle anacağız.

Kerem Bey, hiç tanışmamıştık sizinle. O yıllarda üzerinde çalıştığım bir döneme damgalarını vurmuş oyuncularla yaptığım söyleşi kitabı için Göksel Kortay ve sizden tam randevu almak için harekete geçmiştim. Tarih 20 Kasım 2003’de durdu.

Tiyatro, sinema, müzik, televizyon, seslendirme stüdyoları.

Oliverda unutulmaz Bill Sykeskompozisyonunuz, sonrasında pek çok müzikal. Çocuk oyunları, komediler.

Sizi tanımak, mesela buğulu bir cama ilk ne yazmak istersiniz diye sormak isterdim. Sözü dönüp dolaştırıp bıçkın, serseri Bill Sykes‘a getirmek, en sevdiğiniz rolü didiklemek, Gelin‘in setinden anılar dinlemek isterdim. Ne kadar geç…

20 Kasım 2003 Perşembe. Ölümü yaşamak nedir, biliyorum artık. Ve yine biliyorum tiyatroda olsun, sinema da olsun yeriniz hiç dolmadı. Oyuncu kimliğinizle yaşam verdiğiniz onlarca rol, öylece kalakaldı işte.

Sabah ışıklarıyla aydınlanmış gecenin sonunda hep o yalnızlık. Hep o lanetli tarih. On yedi yıl geçmiş olsa da…

PINAR ÇEKİRGE

 

(Ana görsel: Ragıp Yavuz)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün tutkularının peşinden koşmanın zamanı. Enerji dolu bir gün seni bekliyor; yenilikler ve cesur adımlar atmak için ilham alabilirsin. İçsel motivasyonun yüksek olacak, hedeflerine yönelik net bir vizyon geliştirebilirsin. Sosyal çevrende dikkat çekici bir aura sergileyerek başkalarının ilgisini üzerinde toplayacaksın. Ancak, düşüncelerini net bir şekilde ifade etme konusunda dikkatli olmalısın; yanlış anlaşılmalar, beklemediğin sorunlara yol açabilir. Fiziksel aktivitelere zaman ayırarak enerjini dengeleyebilirsin. Şimdi, arzularının peşinden koşmak için mükemmel bir zaman dilimindesin; tereddüt etme ve harekete geç!

BOĞA BURCU YORUMU

Bugün içsel huzur arayışında olacaksın. Güne başlarken dingin ve kararlı bir ruh hali seni karşılayabilir. Yalnız kalmak isteyebilirsin; bu durum, düşüncelerini toparlamana yardımcı olacak. Maddi konularda dikkatli olman gereken bir dönemdesin; harcama yapmadan önce iyi düşünmelisin. İkili ilişkilerde samimiyet ve açıklık ön planda olacak. Sevdiğinle derin sohbetler gerçekleştirebilir, geçmişe dair güzel anılarınızı tazeleyebilirsin. Bu, ilişkiniz için yenileyici bir etki yaratacaktır. Cömertliğin ve sadakatin, çevrendeki insanlarla arandaki bağı güçlendirecek ve daha derin bir anlayışa ulaşmanı sağlayacak. Kendine ve sevdiklerine zaman ayırmayı unutma; bu, enerji toplamanı kolaylaştıracak. Yaratıcılığını ifade edebileceğin yeni yollar keşfedebilirsin; belki bir sanat dalında yeni bir hobi edinmek sana iyi gelebilir. Kendini ifade etmekte zorlandığın yerlerde cesur adımlar atmak, içsel gücünü ortaya çıkaracak. Doğayı ve sanatı bir araya getiren etkinliklere katılmak, ruhunu besleyecek. Unutma, senin doğana uygun olan bu deneyimler, günlük yaşamına renk katacak.

İKİZLER BURCU YORUMU

Bugün iletişim becerilerin parlayacak. Farklı insanlarla yapacağın konuşmalar senin için hem ilham verici hem de eğlenceli olacak. Zihnindeki karmaşık düşünceler netleşebilir, yeni fikirlerin havada uçuştuğunu hissedebilirsin. Sosyal ortamlarda daha fazla yer almayı arzulayabilir, arkadaşlarınla keyif dolu anlar paylaşabilirsin.Duygusal olarak kendini rahat ve özgür hissetmen, başkalarıyla kurduğun bağların daha derinleşmesini sağlayacak. Ancak, ani değişimlere açık olmalı ve planlarını esnek tutmalısın. Bir sürpriz ya da beklenmedik bir gelişme, günün akışını değiştirebilir. Çevrendeki insanların bakış açılarına açık olman, seni daha anlayışlı ve empatik biri yapacak. Kendini ifade etmek için daha yaratıcı yollar keşfetmek, içinde bulunduğun ruh halini olumlu bir şekilde etkileyecek. Öğrenme isteğin ve merakın, seni yeni aktivitelerin içine çekebilir. Fakat, aşırı bilgi yüklemesi yapmamaya dikkat etmelisin; zihin dinlendirilmelidir. Anlık zevkler ve keyifli sohbetler, ruhunu besleyecek.

YENGEÇ BURCU YORUMU
ASLAN BURCU YORUMU

Bugün, yaratıcılığınız ve karizmanız etrafınızdakileri etkileme potansiyeline sahip. Sosyal çevrenizde dikkat çekebilir, fikirlerinizi cesurca paylaşabilirsiniz. İçsel gücünüz, planlarınıza olan bağlılığınızla birleşince, başarıyı getirecek hamlelerde bulunabilirsiniz. Ancak, egonuzu dengelemek önem taşıyor; başkalarını dinlemeye açık olmalısınız. Kendinizi ifade etme isteği ile başarılı bir iletişim kurmak, ilişkileri güçlendirebilir. Romantik hayatta ise sürpriz bir gelişme, heyecan katabilir. Eleştirilere karşı daha sabırlı olun, bu sayede huzurlu bir atmosfer yaratabilirsiniz. Kendi potansiyelinizi keşfetmek ve ifade etmek için harika bir gün!

BAŞAK BURCU YORUMU

Detaylara odaklanacağın, sistematik düşünce tarzını ön planda tutacağın bir gün. Yapman gereken işlerde, planlı ve organized bir yaklaşım benimsersen başarılı olacaksın. Sağlığın konusunda dikkatli olmalı, bedenine iyi bakmalısın. Etrafındaki insanlarla iletişimini güçlendirmek, ilişkilerinde olumlu sonuçlar doğurabilir. Bir arkadaşınla ya da ailenle paylaşacağın içten bir sohbet, ruhunu besleyebilir. Kendine yönelik eleştirilerde dahi başkalarına karşı empati geliştirmek, ruhsal huzurunu artıracak. Yaratıcı projelere yönelmek için ilham alabileceğin bir dönemdesin; hayal gücünü özgür bırak. Unutma ki, her detay senin elinde şekil alabilir.

TERAZİ BURCU YORUMU

Sosyal ilişkilerde harika bir gün seni bekliyor. Arkadaşlarınla keyifli etkinlikler planlayabilir, yeni insanlarla tanışabilirsin. Duygusal denge ve uyum arayışın bu dönemde ön planda olacak. Başkalarının düşüncelerine duyduğun ilgi, senin için önemli ve derin bir anlam taşıyor. Sanatsal projelerle ilgilenmek ya da estetik konularda yaratıcı düşünce içinde olmak, ruhunu besleyecek. Duygusal olarak kendini ifade etmekte zorlanabilirsin, bu nedenle içsel olarak hissettiklerini açıkça paylaşmaya çalış. Günün sonunda, seni saran pozitif enerjiyi hissedeceksin. Denge kurmak ve uyum sağlamak üzerine inşa ettiğin tüm ilişkilerde tatmin edici sonuçlar alman mümkün. Her şeyin uyum içinde ilerlemesi için biraz sabırlı olman gerekebilir.

AKREP BURCU YORUMU

Bugün hislerin derinliğiyle yüzleşeceğin, içsel sorgulamalara yönelmek için ideal bir zaman. İş ve özel hayatındaki dinamikler arasında denge bulmak, güçlü sezgilerinle mümkün olacak. Karşılaştığın zorluklar, seni daha derin bir anlayışa yönlendirecek. Kimi ilişkilerdeki bağların güçlenirken, bazılarını sorgulamak isteyebilirsin. Kendine karşı dürüst olman, dönüşüm sürecini hızlandıracak. Maddi konularda dikkatli adımlar at, yapıcı eleştirilerden faydalanarak ilerlemekte yarar var. Bugün, sevdiklerinle derin sohbetler ve paylaşım anları yaşayabilirsin; duygusal bağlarınızı kuvvetlendirecek bu deneyimlerden kendine yeni içgörüler çıkar. Unutma, içinde bulunduğun anın kıymetini bilmek, ruh kaliteni yükseltecek.

YAY BURCU YORUMU

Hareketli bir gün seni bekliyor. İçindeki macera ruhu bu dönemde daha da güçleniyor. Yeni fikirler ve projeler üzerinde yoğunlaşma isteği, ilgini ve enerjini yüceltirken, farklı bakış açıları geliştirmene yardımcı olacak. Sosyal çevrendeki kişilerle olan etkileşimlerin, yeni bağlantılar kurman için fırsatlar sunabilir. Belki de beklenmedik bir davet alabilirsin; bu, seni heyecanlandıran bir deneyime dönüşebilir. Kişisel hedeflerine odaklanırken, içsel huzurunu da korumayı unutma. Gelecek hakkında daha iyimser olmanı sağlayacak fırsatlar kapını çalabilir. Risk almayı ve konfor alanından çıkmayı deneyimle, çünkü bu, büyümene en önemli katkıyı sağlayacak. Yine de, hızlı kararlar almadan önce biraz durup düşünmekte fayda var; sezgilerine güven, doğru yolu bulmanda yardımcı olacaktır.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün, sorumluluklar ve kariyer odaklı düşünceler ön planda. Hedeflerine ulaşma konusunda kararlı ve disiplinli bir yaklaşım sergileyebilirsin. İşle ilgili konularda önemli gelişmeler yaşanabilir; bu da gerçekleştirmek istediğin projelerin hız kazanmasına olanak tanır. Ancak, aşırı çalışmak yerine dengeyi bulmaya özen göstermelisin. Ailevi ilişkilerde ise daha anlayışlı ve empatik bir tutum benimsemek, bağlarını güçlendirecek. Sağlığına dikkat etmen önemli; gerek bedensel, gerekse ruhsal olarak kendine zaman ayırmalısın. İçsel huzurun, başarılı olmanın anahtarı olacak. Geleceğe yönelik planlarını gözden geçirirken, esnek olmayı unutmamalısın. Dikkatini dağıtan unsurları geride bırakmak, daha odaklı bir şekilde ilerlemene yardımcı olacak. Kendine güven ve kararlılıkla adım at.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün, özgürlük arayışın ön plana çıkıyor. Toplumsal olaylar ve arkadaş çevren ile ilgili yenilikçi fikirler geliştirmek isteyebilirsin. Bağlantılarını güçlendirmen, geleceğe dair umut ve ilham verebilir. Aniden ortaya çıkan fırsatlar, yeni projelere yönelmeni sağlayabilir. İçsel sezgilerin oldukça kuvvetli; bu nedenle duygu ve düşüncelerini samimiyetle ifade etmekten çekinme. Sosyal ortamlarda dikkat çekebilir, ilgi odağı olabilirsin. Ancak, fikir ayrılıklarına açık olman sana yeni bakış açıları kazandıracak. Esneklik ve adaptasyon, bu dönemde senin en büyük yardımcıların olacak. Geçmişte yaşananları gözden geçirip, geleceğin için sağlıklı kararlar almaya odaklanmalısın. Bugün kendine yatırım yapmayı unutma; yarın için sağlam temeller atabilirsin.

BALIK BURCU YORUMU

Duyguların derinlere dalma zamanı. İçsel dünyanın zenginliklerini keşfetmek için bir fırsat sunuluyor. Sanat ve yaratıcılık alanında ilham dolu anlar yaşayabilirsin. Hayal gücünün sınırlarını zorlamak, seni yeni fikirlere götürebilir. İletişim kurarken karşındaki insanlarla empati kurmak, benzersiz bağlar oluşturmanı sağlayacak. Duygusal olarak hassas olabilirsin, bu yüzden hislerine dikkat et ve kendini koruma altına al. Birikmiş duyguları paylaşmak, seni rahatlatacak. İçindeki sesi dinle ve güven. Farkında olmadan başkalarına ilham verebilir, onların hayatlarında bir fark yaratabilirsin. Umut dolu bir gün seni bekliyor.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM