Celal Cumurcul ve 1967’de Bursa Oda Tiyatrosu’nda Sahnelenen

Celal Cumurcul ve 1967’de Bursa Oda Tiyatrosu’nda Sahnelenen

 “Bir Delinin Hatıra Defteri”

5 Aralık 2021’de vefat eden Celal Cumurcul ile 25 Nisan 2016 ve 11 Nisan 2019’da iki kere söyleşi yapmıştım. Hayatını, Bursa Oda Tiyatrosu’nu ve Bir Delinin Hatıra Defteri oyununu anlatmıştı. Yıllar önce Bursa Oda Tiyatrosu kitabını yazarken dönemin gazetelerini taramıştım. Bu yazı vesilesiyle hem Celal Cumurcul’u hem de efsane oyunun Bursa’da ilk kez nasıl sahnelendiğini hatırlayalım istedim.   

Celal Cumurcul hayatını anlatmıştı. Kısa bir bölüm aktarmak istiyorum: “1944 yılında doğdum. Süleyman Çelebi İlkokulu’nda, Osmangazi Ortaokulu’nda ve Sanat Enstitüsü’nün Elektrik Bölümü’nde iki sene okudum. 

Bir gün Bursa Devlet Tiyatrosu müdürü Sami Hoca’nın [Sami Ergin, müdürlüğü 1960-1971] yanına gittim. Şöyle dedim Siz beni beğeniyorsunuz, takdir ediyorsunuz. Ben konservatuvara girmek istiyorum. Siz ne dersiniz?’ Sami Hoca ‘Elini lokma kazanından çıkarma’ dedi. O yıllarda tiyatrocuların saygınlığı pek yoktu. Tiyatro sonu belirsiz bir yoldur. 

Katık Lokantası’nı 1971 yılında açtım. İnsanlar kasanın yanında kuyruk oluyordu. İlk defa Bursa’da self servis yapıldı. İlk defa Bursa’da tarihi bir mekân onarıldı. İlk defa Bursa’da somon balığını menüye de ben koydum. Katık Lokantası’nın ilk yeri Maksem Caddesi’nden yukarıya çıkarken şimdi [2016] Saray Pideli Köfte olan yerdi. İkinci yeri tarihi binaydı.” 

Bir Delinin Hatıra Defteri

Celal Cumurcul 1964-1966 yılları arasında Ankara’da Kara Kuvvetleri Muharebe Merkezi’nde askerliğini yaparken Bir Delinin Hatıra Defteri’ni Ankara Sanat Tiyatrosu’nda seyreder. 1966 yılının son aylarında Bursa’ya döner. Çok şaşırır. Bursa Oda Tiyatrosu’nda oyuncu eksikliği problemi baş göstermiştir. Arkadaşlarının oyun sahnelemekten zorladığını görünce üzülür. Aklına AST’ta seyrettiği oyunu sahnelemek gelir. 

  Annesine omuzundan beline kadar saran kese yaptırır. Ankara’ya gider. Yanında küçük Philips teyb vardır. Ankara Sanat Tiyatrosu’na gider. Gişeden her gün için bir tane olmak üzere, altı bilet alır. Cebine koyar. Oyunu seyredeceği ilk gün, kesenin içine teybi koyar. Gömleğini giyer. Mikrofonu sağ kolundan uzatır. Oyunu kayda aldığı anlaşılmasın diye sağ elini çenesine koyup seyreder. Ara verildiğinde hemen tuvalete gider. Gömleğini açar. Kesenin içindeki teybi çıkarır. Acaba kayıtta problem var mı diye kaseti dinler. Problem yoktur. Kasetin boş tarafını çevirip teybe koyar. İkinci perdeyi de kaydeder. Sonraki beş gün, gündüzleri kaseti dinleyerek oyunu ezberler. Akşamlarıysa oyunu seyrederek mizanseni öğrenir. Genco Erkal’ın hangi sahnede nerede durduğunu, hareketlerini anlamaya çalışır. Rejiyi zihnine not eder. Sonra Bursa’ya dönüp bir hafta prova yapar. 

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun dekorcusu Niyazi Uzunboy dekoru yapar. Yine Bursa Devlet Tiyatrosu’nun terzisi de kostümleri diker. Oyunun açılış müziği F. Liszt’in Macar Rapsodisi’dir. Olay gazetesinde uzun yıllar boyunca çalışan 1960’ların genç tiyatrocusu Engin Özpınar efektleri yapar. Genç oyuncu Nadide Diker ise sahne değişimlerinde sahneye çıkıp, elinde günlerin yazılı olduğu panoyu tutar. Bu sırada panoya mavi ışık verilir. 

Celal Cumurcul o yıllarda Maksem’de oturur. Evi Bursa Ticaret Lisesi’ne yakındır. Oyunun Bursa Ticaret Lisesi Fakir Öğrencileri Koruma Derneği yararına Bursa Devlet Tiyatrosu’nda matine ve suare olarak sahnelenmesi gündeme gelir. Öğrenci Koruma Derneği Başkanı ile birlikte Celal Cumurcul, Ankara Sanat Tiyatrosu’na gidip izin alır. Tiyatro yönetimi oyunun tekstini verir. Sanki tekste bakıp kâğıda kopyalıyormuş gibi yapar. Oyun zaten ezberindedir. Bursa’ya dönerler.

Gogol’un yazdığı oyun 14 Aralık 1966’dan itibaren sahnelenmeye başlanır (Aytı, Millet, 20 Ocak 1967). Gazetede oyunla ilgili “Bursa tiyatro severleri olarak büyük ilgi ile karşılanıyor” denir. Kapalı gişe olarak sahnelenir. Ticaret Lisesi Öğrencileri Koruma Derneği’nin yararına 31 Mart 1967’de Bursa Devlet Tiyatrosu’nda matine ve suare olarak iki kere (Millet, 29 Mart 1967), Gemlik Sunğipek Fabrikası’nın sinema salonunda bir kere sahnelenir (Millet, 16 Ocak ve 29 Mart 1967).

 Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde matinede salonun yüzde 60’ı dolar. Suarede ise kapalı gişe sahnelenir. Oyun Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenirken, Nadide Diker Bursa Oda Tiyatrosu’nda bir oyunda daha rol almaktadır. Ana Hanım Kız Hanım olabilir. Bu nedenle Bir Delinin Hatıra Defteri oyununda Nadide Diker’in yerine ortaokul üçüncü sınıf öğrencisi kardeşi Diler Diker geçer. 

Engin Özpınar oyunun sahnelendiği günlerin birinde, Celal Cumurcul’un Maksem’deki evine gider. Evde teybi görünce şaşırır. Celal Cumurcul oyunu nasıl kaydettiğini anlatır. 

Bursa Oda Tiyatrosu’na hiçbir kurum destek vermemiştir. Gençler bilet satarak masraflarını karşılamaya çalışır. Salon kapasitesi 100 kişiliktir. Oyun Aralık 1966’dan 1967 yılının Mart ayının sonuna kadar haftada beş gün sahnelenir.  

Bursa Oda Tiyatrosu Halkevi’ne bağlıdır. Celal Cumurcul Halkevi yönetiminden oyunun gelirini tiyatronun iç teşrifatına harcanmasını ister. Tiyatro bakımsız kalmıştır. Parayla badana yapılabilir diye düşünür. Yönetim isteğini yerine getirmeyince tiyatrodan ayrılır.

Tiyatronun oturma düzeni

Sonraki Yıllarda Oyunla İlgili Yazılanlar

Oyunun sahnelenme süreci Bursa Ansiklopedisi’nde anlatılmıştır. 

Gogol’ün bu ünlü ve oldukça zor oyununu oynamaya karar verince, önce Ankara’ya gittim. O zaman usta sanatçı Genco Erkal AST’a oynuyordu bu oyunu ve olağanüstü başarılıydı. Onun gibi başarılı olmak istiyordum ben de… Altı gece için birerden altı bilet aldım. İlk gece ceketimin iç cebine küçük bir teyp yerleştirdim; mikrofon kablosunu kolumun içinden dolaştırarak, sesleri alabilecek biçimde kol yerimin dışına uzattım mikrofonu, birinci perdeden sonra hemen tuvalete giderek bantı ters-yüz ettim; çünkü oyunun tamamını bantın bir yüzüne sığdırabilmem mümkün değildi. Ama sanki herkes beni izliyordu; kuşku ve heyecan içindeydim. Tuvaletten çıkmadan önce, sifonu çekmeyi, sonra da ellerimi yıkamayı ihmal etmedim. Gelip yerime oturdum ve ikinci perdeyi de banta kaydettim…

[…] Sonraki beş gün, gündüzleri teypte Genco Erkal’ı dinledim ve ezber çalıştım, akşamları da mizansen kaptım. Böylece altı gün doldu. Bursa’ya dönünce Ahmet Vefik Paşa’nın marangozu rahmetli Niyazi Uzun [Niyazi Uzunboy], oyunun dekorlarını hazırladı. Bende bir hafta daha çalıştım. Böylece ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni on beş günde sahneye koymayı başardım.

Benim bu davranışım, aslında Oda Tiyatrosu dönemindeki tiyatro tutkumuzun, inanç ve heyecanımızın bir belirtisi sayılmalıdır.”

Banu Demirağ “Katığınızın Kralı: Celal Cumurcul” başlıklı yazısında, Celal Cumurcul’un tiyatroya nasıl başladığını anlatır:

Ancak bu aşamaya gelmeden, öncesinden de söz edelim biraz. Ailesi çocuklarının bu tiyatro tutkusunu şiddetle kınamaktadır ve hatta anneannesi ‘Ben tiyatrocu torun istemem’ deyip durmaktadır. Bu durumu protesto etmek adına kendisine verilen harçlık olan sarı yirmi beşlikleri almayarak bir hafta boyunca da açlık grevi yapan azimli çocuk, sonuçta Devlet Tiyatrosu’nda sergilenen ‘Pollyanna’ ve ‘Leylek Sultan’ ile gönülleri fethedince, ailesinin de diyecek sözleri kalmaz. İşte Bursa Oda Tiyatrosu’nda oynanan ‘Yağmurcu’, ‘Benim Üç Meleğim’ gibi oyunlar hep bu dönemin ürünleri.” 

Banu Demirağ oyununun hazırlığıyla ilgili şunları yazar:

Bursalılar iyi hatırlayacaklardır. Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı oyununu Genco Erkal’dan önce Bursa’ya getiren ismi. Ben bu konuyu ayrıntılarıyla aktarmak istiyorum. 

Askerlik dönüşü tiyatro etkinliklerini canlandırmayı kafasına koyan Cumurcul, Ankara’ya gider. Altı tane bilet alır ve Genco Erkal’ı izlemeye gider. Cebine küçük bir teyp yerleştirir. Oyunu baştan sona kaydeder. Diğer beş gece ise reji üzerine gözlem yapar. Bursa’ya döner ve on gün içinde sahneye çıkar. Bursalılar’ın çok beğendiği bu oyunu sahnelenmesi sürerken Cumurcul biraz kaygılanır, Genco Erkal’ın izni olmadan onun oyununu oynuyor olmaktan, tekrar Ankara’ya gider ve tiyatrocudan izin alır. Hatta oyunun repliklerini yazması için önüne koyduğunda, baştan sona ezberinde olan ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni yazar gibi yapar. Hani ‘Laf olsun’ diye.” 

Niyazi Menteş, “Bir Dönemlerde Oda Tiyatromuz Vardı” başlıklı yazısında eski günleri yad eder: 

Yine bir akşam, Oda Tiyatrosu’ndayız. İkinci sırada yerimizi almışız. Sevgili Celal ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni oynayacak. Hatırlayın. Oyunun ilk bölümü komedi ağırlıktadır. Seyirciyi adam akıllı güldürürseniz de, ikinci yarıda işiniz oldukça zor. Dramatik sahnelerde seyirci ilk yarıyı unutup hüzünlenecek duygusal kişiler mendili ellerine alacak.

Celal’i, ilk bölümde seyirciyi nefis oyunu ile eline alıyor. Celal rahat espriler yapıyor, seyirci espriyi çarçabuk algılıyor, oyun karşılıklı diyaloglarla sürüp gidiyor. Antraktan sonra dramatik sahnelere geçildi ama seyirci ilk yarının öylesine etkisinde kalmış ki, ikinci yarıda bir türlü hüzünlenip ağlayamadı. 

Bunun nedeni elbet Celal Cumurcul’a soramazdım. Adı gerekmez, Devlet Tiyatrosu’nda bir deneyimli sanatçıya sorduğumda yanıtı şöyle oldu: 

– O Celal denilen çocuk mu? Vallahi biz de ona hayret etmekteyiz. Bu çocuk konservatuvara giderse inanın geleceği parlak olacak.”

Niyazi Menteş, Bursa Oda Tiyatrosu’ndan söz edince Celal Cumurcul şu cevabı vermiştir:

O benim ilk göz ağrım, vesikalı yârim. Nasıl unuturum. Ne vakit Atatürk caddesinden, Oda Tiyatrosu’nun olduğu yerden geçsem içim burkulur. Şimdi resmi daire biçiminde kullanılan bu yerin duvarlarında, odalarında sürekli Yalçın Kaya’yı, Alpay İzer’i, Engin Özpınar’ı görürüm. Duygu yanım ağır basar. Ve o eski güzel, anlamlı günlerin erdemine bir kez daha inanırım.” 

UĞUR OZAN ÖZEN

 

Kaynakça:

Akkılıç, Yılmaz (Yayına Hazırlayan), “Tiyatro”, Bursa Ansiklopedisi, 4. Cilt, İstanbul: Burdef Yayınları, 2002, s. 1608-1625.

Aytı, Abdülkadir, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Millet, 20 Ocak 1967.

Demirağ, Banu, “Katığımızın Kralı: Celal Cumurcul”, Bursa Hakimiyet, 2 Aralık 1988.

Menteş, Niyazi, “Bir Dönemlerde Oda Tiyatromuz Vardı”, Bursa 2000 Yaşayan Bursa, 3 Aralık 1995.

Fotoğraflar Nadide Diker Küçüksiler ve Ömer Tuncer Arşivindendir. 

0
Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün enerjinin yüksek olduğu bir gün. İçindeki motivasyonla kendine yeni hedefler belirlemek isteyebilirsin. Kararlılığın, başkalarına ilham verebilir. İletişim konusunda daha açık ve samimi olman, takım çalışmalarında ve sosyal ilişkilerinde olumlu sonuçlar doğurabilir. Aniden ortaya çıkan fırsatları değerlendirmeye hazır ol, sezgilerin sana yol gösterebilir. Ancak sabırsızlığın, bazı durumlarda aceleci kararlar almanı tetikleyebilir. Duygusal ilişkilerdeki tutku artarken, karşılıklı anlayış ve destek, dengeleri koruyabilir. Kendini ifade etme biçiminde yaratıcılığın ön plana çıkacak. Hobilerine zaman ayırmak, zihnindeki yoğunluğu hafifletmesine yardımcı olabilir. Kendine bu konuda bir iyilik yapmayı unutma.

BOĞA BURCU YORUMU

Bugün, maddi konulara odaklanabileceğin bir enerji içinde olacaksın. Finansal düzenlemeler yapmak, geleceğe yönelik planlar oluşturmak için doğru bir zaman. İkili ilişkilerde ise samimiyet ve güven arayışında olabilirsin. Yakın arkadaşlarınla yapacağın sohbetler, yeni bakış açıları kazandırabilir. Yaratıcılığını ortaya koyman gerekebilir; minik projeler veya hobi çalışmaları sana iyi gelecek. Sabırlı ve kararlı duruşun, seni hedeflerine adım adım yaklaştıracak. Sağlık açısından ise, doğa yürüyüşleri veya sakinleştirici aktiviteler öncelik kazanabilir. İçsel dinginliğini bulmak, gününe huzur katacak.

İKİZLER BURCU YORUMU

Sosyal etkileşimler konusunda oldukça aktif bir dönemdesin. Resmi olmayan toplantılarda veya arkadaş buluşmalarında fikirlerinle dikkat çekiyorsun. Zihinsel açıdan yoğun bir süreçten geçiyorsun; bu durum, öğrenme isteğini arttırıyor ve yeni konulara dair merakını tetikliyor. Bazen kendi düşüncelerini ifade etmede zorlanabilirsin, ancak bu anlarda içsel sesine güvenmek önem taşıyor. İkili ilişkilerde iletişimde açıklık sana avantaj sağlayacak. Sevdiğin kişilerle olan konuşmalarında samimiyetini korumak, yanlış anlaşılmaları önleyebilir. Unutma, esneklik ve uyum sağlama yeteneğin, çevrendekilerle ilişkilerini güçlendirecektir. Kendine güven, yeni insanlarla tanışırken veya fikirlerini savunurken sana yön gösterecek. Enerjin yüksek, bu yüzden spor yapmayı veya dışarıda vakit geçirmeyi tercih edebilirsin. Ayrıca, yeni projeler veya hobiler için mükemmel bir zaman. Hayal gücünü serbest bırak ve hayallerine adım at!

YENGEÇ BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerinle yüzleşmek için harika bir zaman dilimindesin. İçsel huzur arayışın, sevdiklerinle paylaşımlarında büyük bir samimiyetle kendini gösterebilir. Aile bağların güçlenecek; belki de geçmişten gelen anılar, kalbine dokunacak. Kendini güvende hissetmek, şu an için öncelikli bir konu. Sanatsal ve yaratıcı yönlerinle ilgili projelere girişmek, ruhunu besleyecek. Bir arkadaşın ya da aile bireyinle yapacağın samimi bir sohbet, sana önemli bir bakış açısı kazandıracak. Kendini ifade etme biçiminde daha cesur olabilirsin; bu sayede karşındakiler üzerindeki etkinliğin artacak. Kalbinin sesine kulak ver; sezgilerin güçlü ve sana doğru yolu gösterecek.

ASLAN BURCU YORUMU

Özgüvenin zirveye çıkmış durumda, bu da çevrendekilere ilham verebilir. Kendini ifade etme arzusu ön planda; bu fırsatlardan yararlanarak yeni projelere başlayabilirsin. Sosyal ilişkilerdeki etkileşimler, seni daha da güçlendirecek. Ancak, dikkatli olmalı ve aşırı kibirden kaçınmalısın. İçsel keşifler yapabilir, derin düşüncelere dalabilirsin. Sevgi ve destek arayışın, sana yeni pencereler açabilir. Yeniliklere açık ol, hayatındaki değişiklikler üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Hayallerini gerçekleştirmek için önemli adımlar atıyorsun; cesaretin, başarıyı peşinden getirecek.

BAŞAK BURCU YORUMU

Bugün detaylar ön planda; gözlem gücün ve analitik yeteneklerinle etrafındaki her şeyi daha keskin bir şekilde kavrayacaksın. Küçük fakat önemli ayrıntılara dikkat etmen, çeşitli meselelerde vereceğin kararların doğru olmasını sağlayacak. İş ve sorumluluklar konusunda beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsin, bu durumlar seni daha çok düşünmeye itebilir. İletişimde dikkatli olman gerek; söylediğin sözlerin yanlış anlaşılmalara yol açabileceğini aklında bulundur. Kendi sınırlarını korumak adına cesur adımlar atabilir, sosyal ilişkilerinde başkalarından beklentilerini sorgulayabilirsin. İçsel dinginlik arayışın, küçük bir yürüyüş veya meditasyon sayesinde daha da artabilir. Bugün, kendine yönelik hassasiyetinin arttığı bir dönemdesin, bu yüzden ruhsal durumuna dikkat ederek ilerlemen faydalı olacak. Unutma, içsel huzuru bulmak, dış dünyada daha dengeli olmanı sağlayacaktır.

TERAZİ BURCU YORUMU

Harmoni arayışında olacağın bir gün. Sosyal ilişkilerin ve çevrendeki insanlarla olan etkileşimlerin ön planda. Kendi içsel denge ve uyumunu sağlayarak, başkalarına da bu enerjini yansıtacaksın. Etrafındaki kişi veya kişilere karşı duyarlı olman, onların ihtiyaçlarını anlamana yardımcı olacak ve sağlıklı diyaloglar kurmanı kolaylaştıracak. İş veya bir proje ile ilgili yaratıcı fikirler içindesin, bu fikirleri paylaşmaktan çekinmemelisin. Duygusal bağların güçlenmesi için kendini ifade etmekten çekinmeyeceğin bir dönemdesin. Kendinle barışık olmak, iç huzurunu bulmana destek olacak, bu da düşündüğünden daha iyi sonuçlar doğuracak. İkili ilişkilerde daha açık ve net olursan, olasılıklar senin lehin olur. Kendi değerin üzerinde düşünmek, kendi tercihlerini gözden geçirmek için uygun bir zaman. Dış görünümüne özen göstermek, kendini iyi hissetmenin yanı sıra, özgüvenini artırmana yardımcı olacak. Günü sosyalleşerek geçirmek, yeni bağlantılar kurmak için fırsatlar sunacaktır.

AKREP BURCU YORUMU

Bugün, içsel derinliklerine daha fazla inme isteği hissedebilirsin. Gizli kalmış duyguların yüzeye çıkabilir, kendini daha açık ifade etmek için bir fırsat yaratabilirsin. İlişkilerde dürüstlük, samimiyet ve bağlılık arayışında olacaksın. Özellikle güven duygusu ön planda; ihanet veya güvensizlik hissi seni rahatsız edebilir. Arkadaşlarınla paylaşımlarını artırmak, yeni bağlar kurmak veya var olan dostlukları derinleştirmek isteyebilirsin. İş veya kariyer alanında, sabırlı olmalısın. Kısa vadeli kazanımlar yerine, uzun vadeli hedeflere odaklanmak daha faydalı olabilir. Kendini ruhsal olarak yenilemek için meditasyon veya doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler tercih edebilirsin. Yaratıcılığının arttığı bir dönemdesin; sanatla ilgilenmek veya yeni hobiler edinmek sana iyi gelecektir. İçsel sesine kulak ver, sezgilerin bugün oldukça güçlü.

YAY BURCU YORUMU

Macera ruhun canlanıyor, yeni deneyimlere açık olmalısın. Yaratıcılığın ve hayal gücün öne çıkıyor, bu durumun seni ilham dolu projelere yönlendirebilir. Sosyal ilişkilerde sıra dışı bir çekim gücün var, insanlarla etkileşimlerin keyifli ve samimi geçebilir. Fırsatların kapını çalmasına hazırlıklı ol. İçinde bulunduğun durumları sorgulayıp yeni perspektifler kazanacak fırsatlar bulabilirsin. İçsel ruhsal yolculuğun derinleşiyor, meditasyon veya doğada vakit geçirmek zihnini dinlendirip yeni bakış açıları kazandırabilir. Duygusal bağlar, özgürlük arayışınla dengelenmeli; sevdiklerinle arandaki bağı kuvvetlendirmek için empati yapmaya özen göster. Unutma, gezegen etkileri seni daha cesur ve kararlı olmaya yönlendiriyor.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün, sorumluluklarınızla yüzleşmek için güçlü bir motivasyona sahip olacaksınız. Kariyerinize ilişkin hedeflerinizi net bir şekilde belirlemek ve bunlar üzerine odaklanmak faydalı olabilir. İş arkadaşlarınızla olan iletişiminizde daha açık ve net olmaya özen gösterin; böylece birlikte daha uyumlu bir ortam yaratabilirsiniz. Kendi içsel duygularınızı keşfetmek için biraz zaman ayırmak, size fayda sağlayacak. Duygusal olarak güçlü kalmak, çevrenizle olan ilişkilerinizi olumlu yönde etkileyebilir. İş veya finansal konularda dikkatli olmanız gereken bir dönemdesiniz; küçük detaylara dikkat etmeniz, büyük sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Kendi değerlerinizi sorgulamak ve gelecekle ilgili güvenceler sağlamak için dikkatinizi içe yönlendirin; bu, ilerleyen günlerde size güç verecektir. Unutmayın, dengeyi bulmak ve kendinize alan tanımak her zaman önemlidir.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün, yaratıcılığınızın zirveye ulaşacağı bir dönemdesiniz. Farklı düşünme yeteneğiniz sayesinde sıradan olanı aşarak göz alıcı fikirler üretebilirsiniz. Sosyal çevrenizdeki insanlarla etkileşiminiz derinleşecek; sohbetlerinizin, ilham verici düşüncelerle dolup taşması kaçınılmaz. İletişimdeki açıklık, hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerde yeni kapılar açabilir. Havada bir yenilik ve değişim arzusu var. İçsel özgürlüğünüze düşkünlüğünüz, sizin için yanınıza alınmayacak kadar yükümlülükten kaçınmanıza neden olabilir. Bireyselliğinizi kutlayın, ancak başkalarıyla bağlantınızı koparmamaya özen gösterin. Finansal konularda dikkatli olmalı, harcamalarınızı gözden geçirmelisiniz. Sizi heyecanlandıran yeni projelerle ilgili fırsatlar belirse, hemen değerlendirin. Ancak aceleci kararlar vermekten kaçının. Kendinize zaman tanıyın ve içsel sesinize kulak verin; bu, alacağınız kararların altına sağlam bir temel koymanıza yardımcı olacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde, ruh halinizi yükseltecek bir aktivite ya da bir hobiyle ilgilenmek size iyi gelecektir. Yenilenme hissini güçlü bir şekilde yaşayacağınız bir gün. Sosyal bağlarınızı güçlendirirken, kendinize zaman ayırmayı unutmayın. İçsel sesinizi dinleyin ve ruhunuzu beslemeyi ihmal etmeyin.

BALIK BURCU YORUMU

Duyguların denizinde yol alırken, sezgilerin ve hayal gücün ön planda. Kendini ifade etme ve yaratıcılığını ortaya koyma konusunda ilham dolu bir gün seni bekliyor. Sanatsal projelere yönelmen, ruhunu besleyebilir. Karşılaştığın insanlarla olan etkileşimlerin, derin düşüncelere ve duygusal bağı güçlendirici deneyimlere yol açabilir. Gündelik yaşamında bazı küçük değişiklikler yapmak, sana yeni perspektifler sunacak. Ancak, fazla duyarlı olabileceğin bir dönemde olduğun için, başkalarının duygularını anlamaya çalışırken kendi sınırlarını korumaya özen göster. Rahat bir nefes alarak, içindeki derin denizlere dalmak için fırsat yaratabilirsin. İş veya maddi konularla ilgili düşüncelerinde daha esnek olmalı, ani kararlar vermekten kaçınmalısın. Yakın çevrendeki destek, seni güçlendirirken, içsel huzuru bulmanı kolaylaştıracak. Hayal gücünü serbest bırak ve kalbindeki sesin peşinden git.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM