Celal Cumurcul ve 1967’de Bursa Oda Tiyatrosu’nda Sahnelenen

Celal Cumurcul ve 1967’de Bursa Oda Tiyatrosu’nda Sahnelenen

 “Bir Delinin Hatıra Defteri”

5 Aralık 2021’de vefat eden Celal Cumurcul ile 25 Nisan 2016 ve 11 Nisan 2019’da iki kere söyleşi yapmıştım. Hayatını, Bursa Oda Tiyatrosu’nu ve Bir Delinin Hatıra Defteri oyununu anlatmıştı. Yıllar önce Bursa Oda Tiyatrosu kitabını yazarken dönemin gazetelerini taramıştım. Bu yazı vesilesiyle hem Celal Cumurcul’u hem de efsane oyunun Bursa’da ilk kez nasıl sahnelendiğini hatırlayalım istedim.   

Celal Cumurcul hayatını anlatmıştı. Kısa bir bölüm aktarmak istiyorum: “1944 yılında doğdum. Süleyman Çelebi İlkokulu’nda, Osmangazi Ortaokulu’nda ve Sanat Enstitüsü’nün Elektrik Bölümü’nde iki sene okudum. 

Bir gün Bursa Devlet Tiyatrosu müdürü Sami Hoca’nın [Sami Ergin, müdürlüğü 1960-1971] yanına gittim. Şöyle dedim Siz beni beğeniyorsunuz, takdir ediyorsunuz. Ben konservatuvara girmek istiyorum. Siz ne dersiniz?’ Sami Hoca ‘Elini lokma kazanından çıkarma’ dedi. O yıllarda tiyatrocuların saygınlığı pek yoktu. Tiyatro sonu belirsiz bir yoldur. 

Katık Lokantası’nı 1971 yılında açtım. İnsanlar kasanın yanında kuyruk oluyordu. İlk defa Bursa’da self servis yapıldı. İlk defa Bursa’da tarihi bir mekân onarıldı. İlk defa Bursa’da somon balığını menüye de ben koydum. Katık Lokantası’nın ilk yeri Maksem Caddesi’nden yukarıya çıkarken şimdi [2016] Saray Pideli Köfte olan yerdi. İkinci yeri tarihi binaydı.” 

Bir Delinin Hatıra Defteri

Celal Cumurcul 1964-1966 yılları arasında Ankara’da Kara Kuvvetleri Muharebe Merkezi’nde askerliğini yaparken Bir Delinin Hatıra Defteri’ni Ankara Sanat Tiyatrosu’nda seyreder. 1966 yılının son aylarında Bursa’ya döner. Çok şaşırır. Bursa Oda Tiyatrosu’nda oyuncu eksikliği problemi baş göstermiştir. Arkadaşlarının oyun sahnelemekten zorladığını görünce üzülür. Aklına AST’ta seyrettiği oyunu sahnelemek gelir. 

  Annesine omuzundan beline kadar saran kese yaptırır. Ankara’ya gider. Yanında küçük Philips teyb vardır. Ankara Sanat Tiyatrosu’na gider. Gişeden her gün için bir tane olmak üzere, altı bilet alır. Cebine koyar. Oyunu seyredeceği ilk gün, kesenin içine teybi koyar. Gömleğini giyer. Mikrofonu sağ kolundan uzatır. Oyunu kayda aldığı anlaşılmasın diye sağ elini çenesine koyup seyreder. Ara verildiğinde hemen tuvalete gider. Gömleğini açar. Kesenin içindeki teybi çıkarır. Acaba kayıtta problem var mı diye kaseti dinler. Problem yoktur. Kasetin boş tarafını çevirip teybe koyar. İkinci perdeyi de kaydeder. Sonraki beş gün, gündüzleri kaseti dinleyerek oyunu ezberler. Akşamlarıysa oyunu seyrederek mizanseni öğrenir. Genco Erkal’ın hangi sahnede nerede durduğunu, hareketlerini anlamaya çalışır. Rejiyi zihnine not eder. Sonra Bursa’ya dönüp bir hafta prova yapar. 

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun dekorcusu Niyazi Uzunboy dekoru yapar. Yine Bursa Devlet Tiyatrosu’nun terzisi de kostümleri diker. Oyunun açılış müziği F. Liszt’in Macar Rapsodisi’dir. Olay gazetesinde uzun yıllar boyunca çalışan 1960’ların genç tiyatrocusu Engin Özpınar efektleri yapar. Genç oyuncu Nadide Diker ise sahne değişimlerinde sahneye çıkıp, elinde günlerin yazılı olduğu panoyu tutar. Bu sırada panoya mavi ışık verilir. 

Celal Cumurcul o yıllarda Maksem’de oturur. Evi Bursa Ticaret Lisesi’ne yakındır. Oyunun Bursa Ticaret Lisesi Fakir Öğrencileri Koruma Derneği yararına Bursa Devlet Tiyatrosu’nda matine ve suare olarak sahnelenmesi gündeme gelir. Öğrenci Koruma Derneği Başkanı ile birlikte Celal Cumurcul, Ankara Sanat Tiyatrosu’na gidip izin alır. Tiyatro yönetimi oyunun tekstini verir. Sanki tekste bakıp kâğıda kopyalıyormuş gibi yapar. Oyun zaten ezberindedir. Bursa’ya dönerler.

Gogol’un yazdığı oyun 14 Aralık 1966’dan itibaren sahnelenmeye başlanır (Aytı, Millet, 20 Ocak 1967). Gazetede oyunla ilgili “Bursa tiyatro severleri olarak büyük ilgi ile karşılanıyor” denir. Kapalı gişe olarak sahnelenir. Ticaret Lisesi Öğrencileri Koruma Derneği’nin yararına 31 Mart 1967’de Bursa Devlet Tiyatrosu’nda matine ve suare olarak iki kere (Millet, 29 Mart 1967), Gemlik Sunğipek Fabrikası’nın sinema salonunda bir kere sahnelenir (Millet, 16 Ocak ve 29 Mart 1967).

 Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde matinede salonun yüzde 60’ı dolar. Suarede ise kapalı gişe sahnelenir. Oyun Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenirken, Nadide Diker Bursa Oda Tiyatrosu’nda bir oyunda daha rol almaktadır. Ana Hanım Kız Hanım olabilir. Bu nedenle Bir Delinin Hatıra Defteri oyununda Nadide Diker’in yerine ortaokul üçüncü sınıf öğrencisi kardeşi Diler Diker geçer. 

Engin Özpınar oyunun sahnelendiği günlerin birinde, Celal Cumurcul’un Maksem’deki evine gider. Evde teybi görünce şaşırır. Celal Cumurcul oyunu nasıl kaydettiğini anlatır. 

Bursa Oda Tiyatrosu’na hiçbir kurum destek vermemiştir. Gençler bilet satarak masraflarını karşılamaya çalışır. Salon kapasitesi 100 kişiliktir. Oyun Aralık 1966’dan 1967 yılının Mart ayının sonuna kadar haftada beş gün sahnelenir.  

Bursa Oda Tiyatrosu Halkevi’ne bağlıdır. Celal Cumurcul Halkevi yönetiminden oyunun gelirini tiyatronun iç teşrifatına harcanmasını ister. Tiyatro bakımsız kalmıştır. Parayla badana yapılabilir diye düşünür. Yönetim isteğini yerine getirmeyince tiyatrodan ayrılır.

Tiyatronun oturma düzeni

Sonraki Yıllarda Oyunla İlgili Yazılanlar

Oyunun sahnelenme süreci Bursa Ansiklopedisi’nde anlatılmıştır. 

Gogol’ün bu ünlü ve oldukça zor oyununu oynamaya karar verince, önce Ankara’ya gittim. O zaman usta sanatçı Genco Erkal AST’a oynuyordu bu oyunu ve olağanüstü başarılıydı. Onun gibi başarılı olmak istiyordum ben de… Altı gece için birerden altı bilet aldım. İlk gece ceketimin iç cebine küçük bir teyp yerleştirdim; mikrofon kablosunu kolumun içinden dolaştırarak, sesleri alabilecek biçimde kol yerimin dışına uzattım mikrofonu, birinci perdeden sonra hemen tuvalete giderek bantı ters-yüz ettim; çünkü oyunun tamamını bantın bir yüzüne sığdırabilmem mümkün değildi. Ama sanki herkes beni izliyordu; kuşku ve heyecan içindeydim. Tuvaletten çıkmadan önce, sifonu çekmeyi, sonra da ellerimi yıkamayı ihmal etmedim. Gelip yerime oturdum ve ikinci perdeyi de banta kaydettim…

[…] Sonraki beş gün, gündüzleri teypte Genco Erkal’ı dinledim ve ezber çalıştım, akşamları da mizansen kaptım. Böylece altı gün doldu. Bursa’ya dönünce Ahmet Vefik Paşa’nın marangozu rahmetli Niyazi Uzun [Niyazi Uzunboy], oyunun dekorlarını hazırladı. Bende bir hafta daha çalıştım. Böylece ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni on beş günde sahneye koymayı başardım.

Benim bu davranışım, aslında Oda Tiyatrosu dönemindeki tiyatro tutkumuzun, inanç ve heyecanımızın bir belirtisi sayılmalıdır.”

Banu Demirağ “Katığınızın Kralı: Celal Cumurcul” başlıklı yazısında, Celal Cumurcul’un tiyatroya nasıl başladığını anlatır:

Ancak bu aşamaya gelmeden, öncesinden de söz edelim biraz. Ailesi çocuklarının bu tiyatro tutkusunu şiddetle kınamaktadır ve hatta anneannesi ‘Ben tiyatrocu torun istemem’ deyip durmaktadır. Bu durumu protesto etmek adına kendisine verilen harçlık olan sarı yirmi beşlikleri almayarak bir hafta boyunca da açlık grevi yapan azimli çocuk, sonuçta Devlet Tiyatrosu’nda sergilenen ‘Pollyanna’ ve ‘Leylek Sultan’ ile gönülleri fethedince, ailesinin de diyecek sözleri kalmaz. İşte Bursa Oda Tiyatrosu’nda oynanan ‘Yağmurcu’, ‘Benim Üç Meleğim’ gibi oyunlar hep bu dönemin ürünleri.” 

Banu Demirağ oyununun hazırlığıyla ilgili şunları yazar:

Bursalılar iyi hatırlayacaklardır. Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı oyununu Genco Erkal’dan önce Bursa’ya getiren ismi. Ben bu konuyu ayrıntılarıyla aktarmak istiyorum. 

Askerlik dönüşü tiyatro etkinliklerini canlandırmayı kafasına koyan Cumurcul, Ankara’ya gider. Altı tane bilet alır ve Genco Erkal’ı izlemeye gider. Cebine küçük bir teyp yerleştirir. Oyunu baştan sona kaydeder. Diğer beş gece ise reji üzerine gözlem yapar. Bursa’ya döner ve on gün içinde sahneye çıkar. Bursalılar’ın çok beğendiği bu oyunu sahnelenmesi sürerken Cumurcul biraz kaygılanır, Genco Erkal’ın izni olmadan onun oyununu oynuyor olmaktan, tekrar Ankara’ya gider ve tiyatrocudan izin alır. Hatta oyunun repliklerini yazması için önüne koyduğunda, baştan sona ezberinde olan ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni yazar gibi yapar. Hani ‘Laf olsun’ diye.” 

Niyazi Menteş, “Bir Dönemlerde Oda Tiyatromuz Vardı” başlıklı yazısında eski günleri yad eder: 

Yine bir akşam, Oda Tiyatrosu’ndayız. İkinci sırada yerimizi almışız. Sevgili Celal ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni oynayacak. Hatırlayın. Oyunun ilk bölümü komedi ağırlıktadır. Seyirciyi adam akıllı güldürürseniz de, ikinci yarıda işiniz oldukça zor. Dramatik sahnelerde seyirci ilk yarıyı unutup hüzünlenecek duygusal kişiler mendili ellerine alacak.

Celal’i, ilk bölümde seyirciyi nefis oyunu ile eline alıyor. Celal rahat espriler yapıyor, seyirci espriyi çarçabuk algılıyor, oyun karşılıklı diyaloglarla sürüp gidiyor. Antraktan sonra dramatik sahnelere geçildi ama seyirci ilk yarının öylesine etkisinde kalmış ki, ikinci yarıda bir türlü hüzünlenip ağlayamadı. 

Bunun nedeni elbet Celal Cumurcul’a soramazdım. Adı gerekmez, Devlet Tiyatrosu’nda bir deneyimli sanatçıya sorduğumda yanıtı şöyle oldu: 

– O Celal denilen çocuk mu? Vallahi biz de ona hayret etmekteyiz. Bu çocuk konservatuvara giderse inanın geleceği parlak olacak.”

Niyazi Menteş, Bursa Oda Tiyatrosu’ndan söz edince Celal Cumurcul şu cevabı vermiştir:

O benim ilk göz ağrım, vesikalı yârim. Nasıl unuturum. Ne vakit Atatürk caddesinden, Oda Tiyatrosu’nun olduğu yerden geçsem içim burkulur. Şimdi resmi daire biçiminde kullanılan bu yerin duvarlarında, odalarında sürekli Yalçın Kaya’yı, Alpay İzer’i, Engin Özpınar’ı görürüm. Duygu yanım ağır basar. Ve o eski güzel, anlamlı günlerin erdemine bir kez daha inanırım.” 

UĞUR OZAN ÖZEN

 

Kaynakça:

Akkılıç, Yılmaz (Yayına Hazırlayan), “Tiyatro”, Bursa Ansiklopedisi, 4. Cilt, İstanbul: Burdef Yayınları, 2002, s. 1608-1625.

Aytı, Abdülkadir, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Millet, 20 Ocak 1967.

Demirağ, Banu, “Katığımızın Kralı: Celal Cumurcul”, Bursa Hakimiyet, 2 Aralık 1988.

Menteş, Niyazi, “Bir Dönemlerde Oda Tiyatromuz Vardı”, Bursa 2000 Yaşayan Bursa, 3 Aralık 1995.

Fotoğraflar Nadide Diker Küçüksiler ve Ömer Tuncer Arşivindendir. 

0
Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU
BOĞA BURCU YORUMU

Gün, sezgilerin güçlendiği ve içsel huzuru bulma arayışının öne çıktığı bir dönem. Yeniliklere karşı açık olmalısın, alıştığın rutinin dışına çıkmak, yeni keşifler ve deneyimler sunabilir. Sağlığını ihmal etmemek, bedenine iyi bakmak önem taşıyor; fiziksel aktiviteler ruhunu da besleyecek. İlişkilerde ise iletişim anahtar konumda; hislerini açıkça dile getirmekten çekinme, bu samimiyet yakınlık yaratabilir. Finansal konularda dikkatli olman gereken bir zaman; harcamalarını kontrol etmek, ilerisi için iyi bir hazırlık yapmanı sağlayabilir. Kendine güven, gün içinde karşına çıkacak fırsatları değerlendirmende seni destekleyecek.

İKİZLER BURCU YORUMU

Sosyal etkileşimler ve iletişim ağı güçlü bir şekilde öne çıkıyor. Arkadaş çevrenizle zaman geçirmek, yeni insanlarla tanışmak ve fikir alışverişinde bulunmak için mükemmel bir gün. Merak duygunuz bu dönemde sizi farklı konulara yönlendirebilir. Öğrenme arzusunun da etkisiyle yeni projeler ve ilgi alanları keşfetmek isteyeceksiniz. Kendinizi ifade etme biçiminiz, sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizle birleşerek dikkat çekecek. Belki de, kafanızı kurcalayan bir konuda bir çözüm bulabilirsiniz. Ancak, söylediklerinize dikkat etmeniz gerekebilir; bazı sözleriniz yanlış anlaşılabilir. Duygusal derinliklere dalmak istemese de, yüzeydeki konulara dalmak sizin için daha cazip olacak. Yaratıcılığınızı serbest bırakın, ilham perisi yanınızda!

YENGEÇ BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerin ve içgörülerin ön planda olduğu bir gün seni bekliyor. Sevgi ve bağlarla dolu anlar yaşayabilir, sevdiklerinin yanında kendini huzurlu hissedebilirsin. İçsel dünyana dönmek, geçmişle yüzleşmek ve eski yaralarını sarmak için uygun bir zaman. Aile ilişkileri, güven ve bağlılık temaları öncelik kazanacak. Duygusal zekânı kullanarak başkalarına destek olabileceğin fırsatlar çıkabilir. İş veya sosyal alanlarda yaratıcılığın ve sezgilerinle fark yaratabilirsin. İçsel barışın ve huzurun sayesinde zor durumların üstesinden daha kolay gelebileceksin. Kendini ifade ederken, kırılganlık gösterme isteği içinde olabilirsin, bu da ilişkilerine derinlik katacak. Kendine zaman ayırmayı unutma; meditasyon veya doğada vakit geçirmek ruhunu besleyecek. Bu dönemde kendine şefkat göster, hislerine güven ve içsel rehberliğini takip et.

ASLAN BURCU YORUMU

Bugün, dikkatleri üzerinize çekme zamanı. Yaratıcılığınız ve enerjinizle etrafınızdakileri büyüleyecek bir gün geçirmenizi sağlayacak fırsatlar kapınızı çalabilir. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin, zira sözleriniz başkaları üzerinde kalıcı bir etki bırakabilir. Özel yaşamınızdaki ilişkilerde, sevgi dolu ve cesur bir tavır sergilemek, kalp bağlarınızı güçlendirecek. Arkadaşlarınızdan veya sevdiklerinizden destek alırcasına, iş veya projelerle ilgili takımlarınızda liderlik rolüne soyunabilirsiniz. Bu, aynı zamanda yeni bağlantılar kurma ve iş çevrenizde fark edilme arzunuzu da besleyebilir. Unutmayın, güven ve cesaret, sizi hedeflerinize daha da yaklaştıracak. Kendinize inanarak, kararlılıkla ilerlediğinizde her engeli aşabileceğinizi göreceksiniz.

BAŞAK BURCU YORUMU

Detaylı düşünceler içinde kaybolma riski var. Üzerinde çalıştığın projeler ya da günlük işlerin, seni biraz bunaltabilir. Sabırlı ol, bütün bu karmaşanın içinde gizli fırsatlar da var. İletişimde dikkatli ol; sözlerin yanlış anlaşılıyor. Bu nedenle birlikte çalıştığın insanlarla açık ve net bir şekilde iletişim kurmaya özen göster. Sağlık konularına yönelirsen, özellikle ruhsal dengeyi bulmak adına meditasyon ya da doğa yürüyüşleri faydalı olabilir. Kendine zaman ayırmayı unutma, içsel huzuru bulmak için kendinle baş başa kalmak önemli. İş ve kişisel alanları dengelemek, günün genelinde stres seviyeni azaltacak. Yeniliklere açık ol, yaratıcılığını ortaya koyabileceğin bir fırsat seni bekliyor.

TERAZİ BURCU YORUMU

Bugün, ilişkilerin ve sosyal etkileşimlerin ön planda olacağı bir gün. Özellikle arkadaşlar ve sevdiğin kişilerle paylaşımların, aranızdaki bağı daha da güçlendirebilir. Duygusal denge arayışı içinde olman, iletişimdeki nezaket ve diplomasi yeteneklerini ön plana çıkaracak. Karşılaştığın zorluklar, anlayışlı yaklaşımın sayesinde daha kolay aşılacak. Sanatsal veya estetik konulara yönelmek, ruhunu besleyecek. Yaratıcılığını ifade etmeye yönelik fırsatlar karşına çıkabilir. Aşk hayatında ise, sevdiğin insanla gerçekleştireceğiniz samimi bir sohbet, ilişkinizdeki duygusal derinliği artırabilir. Bu dönem, bulunduğunuz çevre ile uyum sağlamanın ve sosyalleşmenin önemini vurguluyor. Kendini huzurlu hissetmek için, sevdiğin aktivitelerle zaman geçirmek isteyebilirsin. Kendi sınırlarını koruyarak, başkalarının ihtiyaçlarını da gözetmeyi başaracağın bir denge bulabilirsin.

AKREP BURCU YORUMU

Bugün derin duyguların ve sezgilerin ön planda. İçsel keşiflere yönelmek, geçmişe dair düşüncelere dalmak ruhsal olarak sana zenginlik katabilir. İlişkilerde iki taraflı anlayış arayışı, bağların güçlenmesine ve sorunların üstesinden gelmene yardımcı olacak. Duygusal yönden hassas, ama aynı zamanda güçlü bir enerjiyle yaklaşacaksın. Sürükleyici bir çekim gücüne sahip olduğun için çevrendekileri etkilemek için harika bir gün. Ancak, düşüncelerini net bir şekilde ifade etmekte zorlanabilirsin; birikimlerini paylaşırken dikkatli ol. İçsel huzuru sağlamak için meditasyon ya da doğada vakit geçirmek faydalı olacaktır. Unutma, karanlık senin için sadece gizem değil, aynı zamanda en derin potansiyelini keşfetmek için bir fırsat.

YAY BURCU YORUMU

Bugün yeni keşifler ve serüvenler için içsel bir heves duyuyorsun. Hayatın sunduğu fırsatları değerlendirmek için cesaret bulabilirsin. Akıl ve sezgi arasında bir denge kurarak, içindeki bilgeliği ortaya çıkarmalısın. Sosyal çevrende seni destekleyici insanlarla karşılaşmanın yanı sıra, kimlerle zaman geçirmek istediğine doğru kararlar alabilirsin. İlişkilerinde daha derin bir anlayışa erişmek için samimiyetin ve açıklığın kritik olacak. Rüzgarı arkanı alarak hareket etmelisin; yeni projeler ya da hedefler peşinde koşmak için ideal bir zaman yer alıyor. Unutma, hayallerini gerçekleştirmek için çaba sarf etmekten çekinmemen gerekiyor. Geleceğe yönelik planların hakkında netleşmek, seni birçok alanda güçlendirecek. Enerjin yüksek, bu yüzden fiziksel aktiviteler ve açık hava etkinlikleri de keyif verebilir. Günü dolu dolu yaşa ve ilhamını takip et!

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün, disiplin ve kararlılık temaları ön planda. Kendine koyduğun hedefler konusunda daha da sıkı çalışmaya karar verebilirsin. Bazı sorumluluklar, seni yeni fırsatlarla karşılaştıracak. İş yaşamında beklenmedik bir sonuçla karşılaşabilirsin; bu, seni bir değişim yapmaya itebilir. İlişkilerinde ise dürüstlük ön plana çıkıyor. Sevdiklerinle açık bir iletişim kurmak, aranızdaki bağı güçlendirecek. Kendine zaman ayırmayı unutma; ruhsal ve bedensel dinginliğin, günlük stresle başa çıkmana yardımcı olacak. Akşam saatlerinde, sosyal bir ortamda sevdiklerinle güzel anılar biriktirebilirsin.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün içsel bir keşif ve özgürlük arayışı içinde olacaksın. Farklı fikirler ve bakış açıları seni etkileyebilir, bu da sosyal çevrene yenilikçi bir hava katmana neden olabilir. Orijinal düşüncelerinle dikkat çekebilirsin, bu yüzden mevcut projelerine veya hedeflerine yeni bir soluk getirmekten çekinme. Belki de çevrenden ilham alarak beklenmedik yönlere adım atacaksın.Duygusal olarak daha bağımsız hissedebilirsin; bu, ilişkilerinde denge arayışını tetikleyebilir. Yapıcı bir iletişim kurmak, mevcut durumu daha da güçlendirebilir. Karşılaştığın zorluklar, düşüncelerini ve duygularını netleştirmen için bir fırsat sunabilir. Arkadaşlarınla geçireceğin zaman, yeni fikirlerin ortaya çıkmasına ve derin sohbetlere dönüşebilir.Bugün, yeni insanlarla tanışmak veya mevcut ilişkilerine yeni bir boyut katmak için harika bir zaman. Cesaretin ve yenilikçi yaklaşımın sayesinde, farklı bakış açıları kazanabilir ve bu durum sosyal hayatını zenginleştirebilir. Kendin ol ve özgünlüğünü kutla!

BALIK BURCU YORUMU

Duygular derinleşiyor, sezgilerin güçleniyor. İçsel dünyanda bir keşif yolculuğuna çıkmaya hazırlan, zira yaratıcılığın zirve yapacak. Hayal gücün, seni yeni fikirlere ve projelere yönlendirebilir. Sosyal ilişkilerde empati ve anlayış ön planda; başkalarının duygularına duyarlı olabilirsin. Aşk hayatında ise romantik anlar seni bekliyor, duygularını ifade etmekten çekinme. Kendine karşı nazik olmayı unutma; iç huzurunu sağlamak için meditasyon veya doğa yürüyüşleri yapabilirsin. Gün boyunca karşına çıkan fırsatları değerlendirmek için cesur adımlar atmaya hazır ol, şans yanında. Geçmişle ilgili bazı düşünceler aklını meşgul edebilir, ancak bunları kabullenmek ve bırakmak, ilerlemenin anahtarı olacak.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM