Tiyatro Ayna’nın “Bu Bir Efsane Sarah Bernhardt” oyunu 11 Kasım Pazartesi akşamı 20:30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak.
Bu Bir Efsane Sarah Bernhardt
Şimdi değilse ne zaman? Biz değilsek kim?
Değişimin şart olduğu bir dönemden geçerken, geleceği tesis edecek gençleri yetiştiren öğretmenlerin önemi tartışılmaz. Peki okulla ev, sınavlarla yaşam mücadelesi arasına sıkışmış öğretmenler için biz ne yapıyoruz?
Dilek Türker bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Tiyatro Ayna olarak, Fikirtepe Lions Kulübü koordinatörlüğünde, Kasım Ayının Öğretmenler Ayı olmasını başlangıç alıp, bundan sonraki her etkinlik için “1 BİLET KENDİNE – 1 BİLET ÖĞRETMENE” sloganı ile öğretmelerimizi sanatla buluşturma projesini başlatyoruz. Aldığınız ikinci bilet bir öğretmene kendiniz hediye ederek projenin bir parçası olabilirsiniz.”
Evet şimdi değilse ne zaman yapacağız? Biz değilsek kim yapacak?
Yönetmenin gözünden; Efsaneyi yaşamak…
Bir yanardağ kadar alevli;
Bir coşkun akarsu kadar saf; Bir inci tanesi kadar duru;
Bir gerdanlık kadar görkemli…
Kimdir bu kişi?
a – Sarah Bernhardt b – Dilek Türker
Dilek Türker’i provada izlerken, zaman zaman bu soruyu sordum ve hep aynı yanıt aldım: c – Her İkisi de.
Dünya tyatrosunun en büyük efsanesinin, Sarah Bernhardt’ın yaşam öyküsünün anlatıldığı oyunu sahnelerken; Türk Tiyatrosu’nun gerçek efsanesi Dilek Türker’in de yaratcılığına, gayretne ve zekasına bir kez daha hayran kaldım.
“Pitou”yu Tayfun Yılmaz’ın incelikli oyunculuğuna teslim ettiğim için içim çok rahat. Gerçek efsaneler zaten ölmez ama ancak kuşaktan kuşağa aktarılırlarsa yeniden doğarlar.
Oyunumuz dünya tiyatrosunun bir büyük efsanesine saygı duruşudur. Yıllar sonra; bu “saygı duruşu” nu seyircilerimizle bir kez daha yaşamak büyük bir mutluluk olacak.
Hakan Altıner
Oyunun Künyesi:
Yazan: John Murrell Çeviren: Esin Talu Çelikkan Yönetmen: Hakan Altıner
Oyuncular:
Sarah Bernhardt: Dilek Türker
Pitou: Tayfun Yılmaz
Kostüm ve Dekor Tasarım: Sadık Kızılağaç
Reji Asistanları: Osman Barış Özkoçak, Can Özoğul
Kostüm ve Dekor Tasarım Asistanı: Melis Hafızoğlı
Video Mapping Tasarım: R. Onur Duru, Mısra Candanadam Fotoğraf Sanatçısı: Özlem Dikel
Işık ve Ses Tasarım: Ufuk Serbest
Yapım Koordinatörü: Beksultan Oğuz
Proje Koordinatörü: Nurgül Yeziz
Tür: Dram – 2 perde / 120 dk. Yaş: +12
Sarah Bernhardt Kimdir?
Fransız tiyatro oyuncusu. Ününü Avrupa’da 1870’lerde duyurdu ve bunun ardından Avrupa ve Amerika’da aranılan biri oldu. Ünü, ciddi drama aktrisi olarak gelişti ve “Kutsal Sarah” takma adını aldı.
Sahne kariyeri 1862’de başlayan Sarah, ünlü Fransız okulu Comedie Francaise’de bir öğrenciydi. Ünü de 1870’li yıllarda Avrupa’da yayıldı ve Amerika’da New York’a kadar uzandı. Kısa bir süre sonra dramatik aktris olarak bir ün kazandı ve “Kutsal Sarah” lakabını bu dönemin en ünlü aktrislerinden biri olması sayesinde kazandı. Liane de Pougy de başta olmak üzere birçok genç kadını aktris olarak yetiştirdi ve eğitti.
Bir sahne sanatçısı olsa da; Bernhardt, birçok prodüksiyonda kayıt diyalogları da yaptı. Bunlardan ilki de Jean Racine’in Phedre’sini Thomas Edison’un New York’u 1880’lerde ziyareti sırasında okumasıydı. Aktrisliği ile birlikte, görsel sanatlarla da ilgilendi. Ressamlık ve heykeltıraşlığın yanı sıra Antonio de La Gandara’ya da modellik yaptı ve bu sırada birçok kitap ve oyun da yayınladı.
Bernhardt’ın ayrıca opera üzerinde de etkisi olmuştur. Tosca ve Salome örneğin; operanın en tanınmış iki kadın kahramanı Bernhardt’ın oyunlarında yazdığı karakterler üzerineydi.
Bernhardt, ayrıca sessiz filmlerin en ünlü aktrislerinden biriydi. 1900 yılında Hamlet olarak Le Duel d’Hamlet’i oynamıştı (Teknik olarak bu tam olarak bir sessiz film değildi, silindirler sayesinde film gösterilirken bir yandan da diyaloglar dinleniyordu) Bu filmle beraber 8 filmde ve 2 biyografi filminde oynadı. En son filmi Sarah Bernhardt a Belle-Isle (1912) günlük hayatını anlatan bir filmdi.
Sarah Bernhardt, Fransız Legion D’Honeur (Onur nişanı)’nı 1914’te aldı.