Belki Bütün O Hatıralar: “Metin Serezli”

Belki Bütün O Hatıralar: “Metin Serezli”

10 Mart 2013 tarihinde aramızdan ayrılan Metin Serezli’yi Pınar Çekirge’nin yazısıyla anıyoruz. Hatırasına saygıyla…

*****

Hatırlıyorum, 2012’nin Kasım ayıydı. Nedim Saban‘la yeni oyununu konuşuyorduk, tanıdık bir sesle başımı çevirdim:

“Pınar Bey, ne güzel bir söyleşiydi o. Kaç sene oldu değil mi? Ne yapıyorsunuz şimdi?”

Metin Serezli ile o an gözgöze geldim. Saçları bembeyazdı, sadece biraz zayıflamıştı. Yine çok yakışıklı, yine o yüreğe dokunan ses tonu. Kitap projesini sordum hemen. “Kaldı şimdilik, daha doğrusu ara verdim. Ama tamamlayacağım.” 

“Şairin Mektupları” oyunundan

Nedim, “Metin Bey belki bir sürpriz yapıp, bize oyun yönetecek” dedi. Sevindim. Son yönettiği İsim, ŞehirHayvan gişe rekoru kırmaktayken, yeni bir oyuna daha imza atacaktı demek. Ayrılırken, o sonsuz nezaketiyle:

“Affedin ayağa kalkamıyorum, bacağımda bir ağrı var son iki gündür” dedi.

Görüşmek üzere… Görüşmek üzere… Oysa…

Ve 10 Mart 2013. Füsun Önal arıyor sabahın bir vaktinde:

“Metin Serezli’yi kaybettik. En iyi dostlarımdan birini, yönetmenimi…” 

“Kamp 17” oyunundan

Şimdi bu satırları yazdığım dakikalarda, 1997 yılında Dormen Tiyatrosu’nda Metin Serezli ile yaptığım söyleşiyi düşünüyorum.

Metin Serezli ile tanışmam çok ötelere, hatta çocukluğuma uzanır aslında. Çıplak Ayak’ la mı karşılaşmıştık ilk kez yoksa Yüzsüz Zühtü de mi?Sonrasında Komik Para, Bu Filmi Görmüştüm, Muhteşem İkili. (Çılgın Sonbahar‘ı repliklerine varıncaya kadar ezberlediğime göre kim bilir kaç kez izlemiştim.) Yine de önyargılıydım bir araya geldiğimizde. Yaralı Kalp, Reyhan filmlerinde Filiz Akın‘a attığı tokadı bağışlamam mümkün değildi ki. Uçuşan sarı saçlar ve Metin Serezli’nin o öfkeli, hain, karanlık bakışları. Şakağında seyiren damar.

“Doğru” diyor içtenlikle, ”Hülya’yı, Türkan’ı, Filiz’i sevenler pek hoşlanmazlardı benden. Hatta büyük bir sempatiyle itiraf ederlerdi bu duygularını bana. Sinemada iyi adamı da oynadım. Zaten elli küsur filmin yarısında kötü adamı canlandırmışım..”

Metin Serezli- Pınar Çekirge söyleşisinden, 1997

– 1971’de Füsun-Altan Erbulak, Nevra Serezli ve siz Kocamustafapaşa’da tiyatro yaptınız. Beyoğlu, Şişli değil de, uzak bir adres olan Kocamustafapaşa’da. Zorlandınız mı bu süreçte? Her öncüye ödetilen bedeller vardır çünkü.

– Hayır, hiç zorlanmadık. Çünkü bir iddiamız vardı. Muhsin Ertuğrul’un bölge tiyatroları projesini İstanbul’da başlatmış olduk. İnanır mısınız, Çevre Tiyatrosu’nu açtığımızda Kocamustafapaşa’da ev fiyatları, kiralar yükseldi birden. Tiyatro bulunduğu muhiti varsıllaştırır çünkü. İstedik ki, her semtte tiyatro binaları, tiyatro toplulukları çoğalsın, yaygınlaşsın. Ama maalesef! Çevre Tiyatrosu sekiz yıl sürdü, sekiz oyun, hepsi kapalı gişe oynayan… Halkın nabzını tutan, politik. Halka değer veren, halkı tanıyan bir tiyatroyduk her şeyden önce. Doğru hatırlıyorsunuz, Şişli’ye, Beyoğlu’na turneye gelirdik ve düşünün aylar öncesinden satılırdı biletlerimiz. Gün oldu, borçsuz, kavgasız kapattık tiyatromuzu.

Söyeşi sonrası ben Metin Serezli’ye kitabımı imzalamıştım o da bana bir fotoğrafını… (Metin Serezli- Pınar Çekirge söyleşisinden, 1997)

-Sanatçının yaşadıklarına sahip çıkmasına, eğrisiyle doğrusuyla çağına tanıklık eden hatıraların paylaşılmasından yanayım..anı kitabınız olacak mı ?

– Bütün malzemem hazır ama 1991’den beri bir türlü daktilonun başına geçemedim, hep erteledim. Oysa çok şey var yazmak istediğim. Salt bir aktörün hayatı değil. Ben üniversite yıllarında başladım tiyatroya. 1955’den günümüze onca yaşanmışlık, fotoğraf var arşivimde. Tabii, anıların yanıltabilme olasılığını hep düşündüğümden, her olayı onu yaşayanların tanıklığıyla doğrulatarak anlatacağım. Üniversite kapısından girişimle başlayacak kitap. Geriye dönüşler, ileriye uzanışlar olacak. Kararlıyım bu sene, oturacağım yazmaya. Hatta ilk okuyan, fikir verenlerden biri de siz olursanız, çok sevinirim. Adını da söyleyeyim kitabımın, ‘Boş Yerimiz Kalmamıştır’. Bilirsiniz, biz tiyatrocular için en büyük keyiftir gişeye asılan boş yerimiz kalmamıştır levhası. Hep söylerim, bir oyuncu için en büyük ödül, tiyatroda var olabilmektir. İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği’nde tiyatroya tanışmama da yer verdim kitabımda. İlk yönetmenim, hocam Avni Dilligil’di. Profesyonel anlamda tiyatroya başlamam ise Dormen ile olmuştu. Laftan lafa atlıyorum belki ama, Dormen yıllarında pek çok ‘fars’ta rol aldım. Bu oyunculuğumu da, yönetmenliğimi de etkiledi hiç kuşkusuz. Bilirsiniz, fars tarzı oyunların yüksek tempolu bir trafiği vardır, aksamaya izin vermeyen bir trafiktir bu.

– Buğulu cama ilk ne yazarsınız ?

–  Nevra… Aşk.

– Aragon mutlu aşk yoktur der oysa. Aşka inanıyor musunuz ?

– Sadece aşka inanıyorum. Aragon’un pek çok düşüncesine katılıyor, ama bu yargısını asla kabul etmiyorum. Mutlu aşk vardır. Olmaz olur mu? Mutlu aşkı yaşamış biri olarak söylüyorum bunu. Aşk zaten başlıbaşına mutluluktur. Mutlu olduğun zaman aşıksındır, aşık olduğun zamanda mutlu. Benim için Nevra yaşamdır. Aşktır. Sevgidir. Mutluluğun adıdır.

“Şeytanın Oyunu” oyunundan

Konudan konuya geçiyoruz. Gençlik Tiyatrosu günleri, Erlangen Tiyatro Festivali, 1955 yılında Süreyya Sineması’nda Papaz Kaçtı ile başlayan Dormen yolculuğu, yönettiği, rol aldığı oyunlar, ödüller, 1957 de başlayan sinema macerası, Ayşecik filmleri. Televizyon. Örneğin Olacak O Kadar Programı. Bergama Antik Tiyatrosunda on bin kişinin karşısında oynamanın heyecanı. İsmail Dümbüllü‘ye ait kavuk ve tabii Altan Erbulak. En iyi yönetmen, en  iyi oyuncu ödülleri. Radyo Tiyatroları, masal plakları, seslendirme stüdyoları. Turneler. Her başarısı bir öncekini aşan, bir sonrakinin eşiği olan bütün o oyunlar.

Yarın Başka Olacaktır, Boş Beşik, Papaz Kaçtı, Ayı Masalı, Beş Parmak, Ben Bir Fotoğraf Makinasıyım, İkinci Baskı, Sokak Kızı İrma, Cengiz Han’ın Bisikleti,  Müfettiş, Hangisi Karısı, Komik Para, Sylvia, Kaç Baba Kaç, Kim O?

– İzleyici yokluğu bugün tiyatronun ana sorunlarından. Ne dersiniz ?

Tiyatro izleyicisinin eksildiğini kabul etmiyorum. İyi bir yapım, beş yüz bin olan İstanbullu tiyatroseverin sayısını bir anda beş milyona çıkaracaktır, emin olun. Duygularınızı tam olarak anlatabildiniz mi, mesajınız tam olarak izleyene geçti mi, halkla doğru iletişim kurabildiniz mi, önemli olan bu. 

“Çıplak Ayak” oyunundan

– Füsun Erbulak şöyle demişti: “Rol gereği aşık olanlar, on oyundan sonra birbirlerinin sıcaklığını özlemeye başlar. Kimi bastırır bunu. Kimi kapıp koyverir.” Ne dersiniz, oyun gerçeğe dönüşür mü bazen, aşk molekülleri ayaklanır mı? Yoksa aşk, sahnenin oyuncuya bir misillemesi midir?

– Kesinlikle hayır ! Katılmıyorum. Bu son derece teknik bir olay çünkü. Gelir rolünü oynarsın. Perde kapandığında her şey biter. Her şey sahnede kalır. Aksini düşünemem bile. Örneğin altmış beş oyunda rol adım şimdiye kadar. Bunun en az yarısında ya ben rol gereği birilerine aşık oldum, ya birileri bana. Dedim ya, her şey sadece sahnede kalır. Ötesi olmaz, olamaz, mümkün değil.

Gözlerim aynada asılı kalıyor bir an. Balkır çalığı gölgeler düşüyor duvara. Dönüp gitsem mi, onca yoldan hiç gelmemiş gibi, şu yağmur ıslağı kaldırımlardan koşarak. Hüzün zehir gibi akıyor içimde. Yalnızlık atmaca olup konuyor bakışlarıma. Sevinç’in (Erbulak) notunu okuyorum:

“Belki Metin Ağabey, babamla yeniden Çevre Tiyatrosu’nu kurma telaşındadır.”

“Borusunu Öttüren” oyununda (Fotoğraf: Lale Belkıs arşivi)

Kim bilir, bütün o hatıralar… Elimin tersiyle gözpınarlarımda biriken yağmuru sildim usulca.

Altan Erbulak haklıydı:

“Dünyanın kuruluşundan bu yana OYUNCU bizlere bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Dinleyin, kulak verin ona.

Hoş dinlemeseniz, kulak vermeseniz de o size ulaşmanın yollarını bulacaktır.

Sahnede gerçek bir oyuncuyu izlerken, ondan gelen sıcaklığı, sizden ona giden sıcaklıkla karıştırıp, beyninizin kıvrımlarına yerleştirirsiniz ya, işte o zaman oyun, oyuncu, seyirci üçgeni tamamlanmış olur.

Tiyatroyu sevin.

Tiyatro bir ‘gibi’ yapmak sanatıdır.

Gerçek oyuncu aslına en uygun biçimde ‘gibi’ yapar.

Tiyatroyu sevin, çünkü ‘gibi’ olan sizsiniz.” 

“Çılgın Sonbahar” oyunundan

Bazı oyuncular vardır, izlediğiniz dakikaları bile unutamazsınız, Metin Serezli onlardan biriydi, hiç kuşkusuz. Kalite skalası yüksek, efsane katına ulaşan oyunculuğuyla, yaşar kıldığı her karakteri başarıyla icra eden, oynamamayı başararak oynayan, safkan bir aktör.

Biliyor musunuz, Metin Serezli‘nin sahnede kurduğu dünyanın gerçekliğini özledim. Hem de çok özledim…

PINAR ÇEKİRGE

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün enerji dolu ve heyecan verici bir atmosferdesin. Yaratıcı projelerine odaklanarak içindeki potansiyeli ortaya çıkarabilirsin. Kendini ifade etme arzun yüksek, bu da seni sosyal ortamlarda öne çıkarabilir. İçsel motivasyonunla başkalarına ilham verebilir, yeni bağlantılar kurabilirsin. Sağlık ve zindelik konularında dikkatli olman gereken bir gün; bedenine iyi bakmayı unutma. Kendine güvenin pekişiyor, bu da kararlılık ve cesaretle önemli kararlar almanı sağlıyor. İlişkilerde açık iletişime geçme fırsatını iyi değerlendir, bu günün pozitif değişimlere zemin hazırlayabilir.

BOĞA BURCU YORUMU

İçsel huzur arayışın, en derin duygularını yüzeye çıkartacak. Bugün, yaşamını güzelleştiren detaylara dikkat etme zamanı. Eşya ve çevresel unsurları bir araya getirerek, kendine sıcak bir ortam yaratabilirsin. İnsanlarla olan etkileşimlerin güçleniyor, ancak samimiyeti koruma konusunda dikkatli olmalısın. Belki de geçmişten gelen bir anı, seni düşündürüp duygularını tetikleyecek. Kendi değerlerini ve sınırlarını net bir şekilde belirlemen, melankoliye kapılmaman için elzem. Kendine olan güvenin artıyor; estetik ve yaratıcılık alanında yeni fırsatlar peşinden koşabilirsin. Bugün, sevdiklerinle geçireceğin zaman, ruhunun derinliklerine inmeni sağlayacak. Sıkı bağlar kurabilir, duygusal destek alabilir veya verebilirsin. Anahtarı tamamen sen elinde tutuyorsun; fırsatları değerlendirerek, yaşamının tadını çıkar.

İKİZLER BURCU YORUMU

İletişim becerilerin ön planda olacak; çevrendeki insanlarla olan etkileşimlerin akıcı ve keyifli geçecek. Sosyal bağlarını güçlendirmek adına harika fırsatlar bulabilirsin. Yeni bilgiler öğrenmek, düşünsel ufkunu genişletmek için ideal bir gün. Ancak, dikkatini dağıtacak unsurlara kapılmamaya çalış. İçsel düşüncelerin ve hayal güçlerin de seni yeni fikirler üretmeye itecek. Uzun zamandır düşündüğün bir projeye odaklanmak için uygun bir zaman. Kendini ifade etme biçiminle çevrendekileri etkileyebilirsin. Geçmişle ilgili bazı anıların gün yüzüne çıkabilir; bu durum seni sorgulamaya sevk edebilir, ancak olumsuz duygulara kapılmamaya dikkat et. Önüne gelecek fırsatları değerlendirmeyi unutma. Günü neşeli ve aktif bir şekilde tamamlayabilirsin.

YENGEÇ BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerinle beslenen bir gün. Hislerin yoğunlaşmış, çevrendekilerle olan iletişiminde samimiyete önem vermelisin. Aile ve ev hayatına yoğun bir şekilde odaklanma arzusu içindesin; bu, sevdiklerinle geçireceğin keyifli zamanları beraberinde getirebilir. İçsel huzur arayışında, geçmişte yaşadığın anıların tadına varmak isteyebilirsin. Kendini koruma içgüdün ön planda; bu durum bazı insanlarla arandaki mesafeyi artırabilir. Dış dünyadan gelen baskılar karşısında sakin kalmaya çalışmalısın. Kendinle baş başa kalmanın yolu, yaratıcılığını ortaya koymaktan geçiyor. Sanatsal çalışmalar veya hobiler üzerinden duygularını ifade etmek, ruhunu besleyecek. Geleceğe yönelik düşünceler, zihninde belirsiz olsa da, bu gün adım adım ilerleme şansını getirebilir. Unutma ki, en zayıf anların bile seni güçlendirebilir. Sezgilerinle hareket et, aklına gelen her düşünce sendeki derinliğin bir yansımasıdır.

ASLAN BURCU YORUMU

Kendini güçlü ve karizmatik hissedeceksin. Sosyal çevrendeki kişilerin gözünde parlayacaksın. Bugün, yaratıcı projelerine odaklanmak için harika bir zaman dilimi; içindeki sanatçıya kulak ver. Yeni fırsatlar kapını çalabilir; cesur adımlar atmak, hedeflerine ulaşmanı sağlayabilir. İletişim becerilerin güçlü, düşüncelerini etkileyici bir şekilde ifade edebilirsin. Aşk hayatındaki dinamikler de canlanıyor; gereken cesareti gösterip, içten duygularını dile getirmekten çekinmemelisin. Kendine olan güvenin, çevrendekilere de ilham verecek. Keyifli anlara, güzel sürprizlerle dolu bir gün seni bekliyor.

BAŞAK BURCU YORUMU

Bugün dikkat ve detaylara odaklanma arzusu, seni çevrendeki durumları daha net görmeye teşvik edebilir. Hemen her alanda disiplinli bir yaklaşım sergilemek faydalı olacak. İş yerinde, projelerin üzerinde yoğunlaşmak ve verimliliği artırmak için harika bir dönemdesin. Elde ettiğin başarılar seni mutlu edecek. Ayrıca, özel ilişkilerde iletişime açık olman gerekecek; hislerini paylaşmak, aranızdaki bağı güçlendirebilir. Sağlık konusunda ise, kendine vakit ayırmak ve stresle başa çıkma yöntemlerini gözden geçirmek önem kazanabilir. Doğada vakit geçirmek, zihnini boşaltmana yardımcı olacak. Bugün her şeyde biraz daha dikkatli olmalısın; basit hatalar, beklenmedik sorunlara yol açabilir. Kendi sınırlarını zorlamadan, süreçleri sabırlı bir şekilde yönetmek anahtar olacaktır.

TERAZİ BURCU YORUMU

Harmoni ve denge arayışında olanların enerjisi yükseliyor. Bugün, ilişkilerde iyileşme ve karşılıklı anlayış sağlama fırsatları ortaya çıkabilir. Sosyal etkileşimlerde daha fazla dikkat ve sevgi hissedebilirsin. İçsel huzuru sağlaman, başkalarıyla olan etkileşimlerde sana yarar getirecek. Fikirlerini ifade etme konusunda cesaret bulabilir, takdir toplamak için önemli adımlar atabilirsin. Sanatsal yönlerin açığa çıkabilir, bu da ruhunun beslenmesine ve yaratıcılığın artmasına katkı sağlar. Ancak, başkalarının ihtiyaçlarını göz ardı etmemeye özen göstermelisin. Kendi sınırlarını da korumak, dengeyi sağlamada anahtar olacak. Davetler ve sosyal fırsatlar kapını çalabilir; bu anları değerlendirmekten çekinme.

AKREP BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerin ve sezgisel yeteneklerin ön planda. Bugün, içsel hislerinle hareket etmen gereken bir zaman dilimindesin. Belki de uzun zamandır bastırdığın hislerle yüzleşmek zorunda kalabilirsin. Sosyal ilişkilerde daha açık ve samimi olmaya davet ediliyorsun; bu, yeni bağlantılar kurmanı ya da var olan bağlarını güçlendirmeni sağlayabilir. İçsel dönüşüm sürecine girebilir, eski kalıplardan kurtulup yenilenme isteği duyabilirsin. Bu enerjiyi yaratıcı projelere yönlendirmek, seni tatmin edecek sonuçlar getirebilir. Unutma, güç ve tutku seninle; bugün bu enerjiyi olumlu bir değişim için kullanabilirsin. Dikkatini dağıtan detaylardan uzaklaşıp, hedeflerine odaklanmakta fayda var. Kendine güven ve sezgilerine kulak ver; içindeki güç, dönüşümün anahtarı olacak.

YAY BURCU YORUMU

Bugün hayata karşı duyduğunuz merak ve keşif arzusuyla dolusunuz. Sosyal ilişkilerinizde daha açık sözlü olma isteğiniz, çevrenizdekilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olacak. Yeni insanlarla tanışmak ve farklı kültürleri deneyimlemek için mükemmel bir zaman dilimi. İçsel inançlarınıza ve değerlerinize odaklanmalısınız, bu size derin bir tatmin ve huzur verebilir. Son zamanlarda ertelediğiniz projelere başlamanız için cesaret bulabilirsiniz. Seyahat düşünceleri zihninizde dolanıyor; yeni yerler keşfetme arzusu içindesiniz. Kendinize güveniniz yüksek, bu da fırsatları değerlendirme konusunda sizi cesaretlendiriyor. Kendinizi ifade etme biçiminiz güçlü ve özgün; yaratıcılığınızı serbest bırakmak için harika bir zaman. Dinamik ve enerjik bir gün geçireceksiniz, bu güzel enerjiyi kendinize ve çevrenizdekilere yansıtmayı unutmayın.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün güçlü bir disiplin duygusu ve kararlılık içinde olacaksın. Hedeflerine ulaşmak için gerekli olan özveriyi gösterme kapasiten yüksek. Çevrendekiler senin bu azmini ve ciddiyetini takdir edecekler. İş alanında önemli bir gelişme yaşayabilir, beklediğin bir fırsatla karşılaşabilirsin. Ancak, duygusal anlamda kendini biraz yalnız hissetme ihtimalin var; içsel huzuru sağlamak için kendine zaman ayırmayı unutmamalısın. Kişisel projelerine odaklanmak için mükemmel bir dönemdesin, yaratıcı düşünceler aklında uçuşabilir. Aşk hayatında ise, derin ve anlam dolu sohbetler gündeme gelebilir; bu da ilişkinizi güçlendirme fırsatı sunar. Kendine güvenmen gereken bir gün.

KOVA BURCU YORUMU

İnovatif düşünceler ve yaratıcı fikirlerle dolu bir gün seni bekliyor. Kendi ideallerine yönelik cesur adımlar atmak için mükemmel bir zaman. Sosyal çevrenle bağlantılarını güçlendirmek, yeni insanlarla tanışmak ve paylaşımlarda bulunmak için uygun fırsatlar ortaya çıkabilir. İçsel huzurun, çevrendeki insanlar ile kurduğun bağlantılarla daha da derinleşecek. Ayrıca, zihnindeki sorulara yanıt bulmak için içe dönmek isteyebilirsin. Duygusal derinliklerden geçerken, sezgilerin güçlü bir rehber olacaktır. Unutma, özgür ruhunu ve bireyselliğini korumak için risk almaktan korkma; senin farklı bakış açın, başkalarının düşüncelerinde yeni ufuklar açabilir. Bu dönemde, karşılaştığın zorluklar, seni daha kararlı yapacak ve vizyonunu genişletecektir. Özgür kalmak, senin için her zaman öncelikli bir değer; bu nedenle, kendi yolunu oluştururken, iç sesine güven.

BALIK BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerle dolup taşarken, içsel huzurun peşinde koşman tavsiye ediliyor. Hayal gücün ve sezgilerin seni yeni fikirlere yönlendirebilir; bu nedenle, yaratıcı projelerine yönelmek için ideal bir zaman. İnsanlarla olan ilişkilerinde daha empatik ve anlayışlı olmaya çalış; bu, aranızdaki bağı kuvvetlendirecek.Aynı zamanda, ruhsal olarak gelişmeyi hedefleyebilirsin. Meditasyon, doğa yürüyüşleri veya sanatsal faaliyetlerle kendini besle. Geçmişle barışmanın ve kendini ifade etmenin yollarını bulmak, geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemene yardımcı olacaktır. Duygusal yüklerini hafifletmek adına yeni bakış açıları benimsemek, içsel dengeyi sağlamana katkıda bulunacak. Unutma, hayal gücün yalnızca yaratıcı değil, aynı zamanda ruhsal dönüşüm için de bir kapı açabilir.

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM