ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN MEKTUBUNA VERDİĞİM CEVAP

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN MEKTUBUNA VERDİĞİM CEVAP

Üniversite öğrencisi mektubunda şöyle diyor:
Doğan Hoca’m merhaba.
Ben Türkçe Eğitimi A.B.D. 2.Sınıf öğrencisiyim. Yani hem öğretmen adayı, hem öğrenciyim. Size sorum şudur: Ben üniversite hayatını boş geçirmek istemiyorum. Yani; gel, 4 yıl oku, diplomanı al git, olmasın istiyorum. Eğitim hayatımı dolu dolu geçirmek istiyorum. 4 sene sonunda elimde, kafamda bir şeyler olsun istiyorum.
Sizin bana önerdiğiniz, üniversite yıllarında şunu şunu kesin yapmalısın, şunlardan uzak dur dediğiniz öneriler var mıdır? Varsa lütfen paylaşır mısınız değerli hocam?
Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
***
Önce seni kutluyorum. Niyetinin saflığını inşa etmek yoluna girmiş bir gençsin. Kutlarım.
Önerilerim şunlar:
1- Her gün kendi gelişimin için en az bir saat ayır.
a. Bu bir saatin 10 dakikasında, günlük tut. O gün senin için önemli olan olayları yaz;
b. Duygularını gözle ve baskın duygularını yaz. Bu duyguların nereden geldiğini bulmaya çalış, çocukluğundan mı, yoksa çevreden mi, bu duyguların kaynağı üzerinde düşün- 5 dk.
c. Bugün ben “Kendi Yaşamımda Kendim Olarak Ne Kadar Vardım?” sorusunu sor ve 100 üzerinde değerlendir. ‘0’ hiç yoktum, ‘100’ dopdolu vardım, anlamına gelir. Üzerinde çok düşünmeden içinden gelen ilk puanı ver. Puan verdikten sonra üzerinde düşün. Ve deftere düşündüklerini yaz. 5 dk.
d. Yarınını planla. Yarın yapman gereken şeylerin bir listesini çıkart ve her işin önceliğini ve ne kadar zaman ayrıcağını belirle.
Bu dediklerime toplam 30 dk verin.
2- Günde en az 30 dakika kendi gelişimin için ders dışı kitap oku. Önemli cümlelerin, fikirlerin üzerinde dura dura, düşündüklerini kitap kenarına yaza yaza oku. Bu kitaplar gelişim kitapları olmak zorunda değil. Önemli yazarların edebiyat, tarih, düşünce kitapları olabilir. Üniversiteyi bitirdiğin zaman Türk Edebiyatı, Amerikan, İngiliz, Rus, Fransız, Alman ve İspanyol edebiyatının önemli klasiklerini (her birinden en az 3’er kitap okumuş olmalısın.)
Kendini geliştirmek amacıyla benim kitaplarımdan aşağıdaki kitaplarımı okumanı öneririm.
– SAVAŞÇI
– MIŞ GİBİ YAŞAMLAR
– GERÇEK ÖZGÜRLÜK
– EVLENMEDEN ÖNCE
– ÖĞRETMENİM BİR BAKAR MISIN?
3- Günde en az bir yeni kelime öğren.
4- Sana yakışmayanı yapma ve söyleme. Kendine olan saygını kaybetmemeye özen göster.
Bana yazdığın için teşekkür ederim. Başarılar dilerim. Kendi gelişmesine önem vermeyen bir öğretmen öğrencilerinin gelişmesine gerçekten önem veremez. Seni kutlarım.
Selamlar, sevgiler
(Doğan Cüceloğlu 16 Kasım 2018)
Bir su kütlesi, ağaç ve şunu diyen bir yazı '"Üniversite Öğrencisinin Mektubuna Verdiğim Cevap"' görseli olabilir
Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Bugün, duyguların ve sezgilerin yükseldiği bir gün. Derin düşünceler içinde kaybolabilir, hayal gücünle yaratıcılığını ön plana çıkarabilirsin. İçsel hallerin seni düşündürücü konulara yönlendirebilir. Yalnız kalma isteği baskın gelebilir, yalnızlık ve huzur arayışında kendini bulacaksın. Sanat ve estetik konularına yönelmek, ruhunu besleyecek bir aktivite olabilir.İlişkilerde daha şefkatli ve anlayışlı olman gerekebilir; başkalarının duygularını ön planda tutarak empati yapabilirsin. Ancak, aşırı duygusallıktan kaçınmalısın. Kendi sınırlarını korumak, başkalarının beklentilerinden sıyrılıp, kendi ihtiyaçlarına yönelmek önem taşıyor. Kendi içsel yolculuğuna zaman ayırmak, seni yenileyecek ve güçlendirecek. Moralini bozacak kişilerden ve durumlarla arana mesafe koymak, ruh halin üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. İçgüdülerine güven ve kendini ifade etmekten çekinme. Bugün, kendinle barışık olma zamanı. Duygularını kabul et, bu seni daha güçlü kılacak.

YAZARLAR / Tümü
BAHAR

BAHAR

Mart 26, 2025, Yorum yok BAHAR
Güven Bayar: Merhaba, Telefon rehberi duruyor mu?
2024-12-12 01:46:05