
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı müzisyen Burhan Şeşen, “Özgür Konuklar” isimli bir YouTube programında konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koronavirüs salgını nedeniyle sanatçılara vereceğini açıkladığı 1000 TL’lik yardıma ilişkin konuşan Şeşen, “Müzisyen arkadaşlarım şurada yanılgıya düşüyor. Bizim değerimiz bin lira mı? Hayır, beş bin lira verse beş bin lira mı? Bizim zaten parayla ölçülebilecek bir değerimiz yok. Sanatçının fiyatı olmaz” dedi.
Programda bakanlık desteğindenve kariyerinin önemli anlarından bahseden Şeşen, şunları söyledi:
“Müzisyenler bana göre müziğini sanata dönüştüremiyor. Eğer o zaman biraz örgütlü olabilseydik, bu müzik sektörü bu yardımı çok daha önce alırdı, ama ne yazık ki müzisyenler, örgüt lafından, eylem lafından korkuyorlar. Çünkü onlar, belki birçoğu ‘Her koyun kendi bacağından asılır’ gibi sözlerle büyütülüyor. Televizyonları her açtığımızda gerek siyasiler gerek televizyon yorumcuları hep kavga içindeler. Bu kutuplaşmayı artık hafifletmemiz lazım. Hep bir gerilim hep böyle bir negatif elektrik var. Bunun bitmesi lazım. Bunun bitmesi için de öncelikle başımızdaki insanların biraz sakin olması lazım.”
“Bakanlık bağışta bulunamıyor, hibe yapamıyor. Karşılığında hizmet yapmadan ücret ödemesi gerçekleştiremiyor. Bu yüzden proje olarak biz müzisyenlerin sahneye çıktıkları ‘ilk günü’nü, anlatmalarını istedik. Hem böyle bir hatıra olsun hem de dijital arşiv olsun istedik. Belki ileriki dönemde de kitap olur diye düşündük. Projenin adı ‘’İlk sahne ilk alkış’’ Müzisyen arkadaşlarım şurada yanılgıya düşüyor. Bizim değerimiz bin lira mı? Hayır, beş bin lira verse beş bin lira mı? Bizim zaten parayla ölçülebilecek bir değerimiz yok. Sanatçının fiyatı olmaz. Bunu bilsinler. 10 bin lira verselerdi kendimizi sanatçı mı hissedecektik? Bin lira yardımı alacağım zaten. İhtiyacım var. Bu ayıp bir şey değil. Bu benim ayıbım değil. Bu sosyal devlet olmamanın ayıbı.”
“Müzisyenler okumuyorlar. Müzisyenler sadece müzik ile ilgililer. Bizim müzisyenler geldiği zaman stüdyoya önce köfte söylüyorlar. Bir heyecan mı yok diyelim? Bizde şartlar dolayısıyla müzisyenler de kreatif düşünme yok. Bir defa muhalif olunmalı. Sürekli bir korku hakim. Bu suskunluğun kimseye faydası yok. İktidarı ve müzisyenleri sorguluyorum.”
Duygusal derinliklerin su yüzüne çıkacağı, sezgilerinin oldukça güçlü olacağı bir gün. Sanatsal yönlerin, yaratıcı projeler için harika bir ilham kaynağı olabilir. İçsel huzurunu sağlamak için doğada vakit geçirmek veya meditasyon gibi pratiklere zaman ayırman faydalı olacak. Başkalarıyla olan ilişkilerde empatin güçlü, bu da seni sevdiklerinle daha derin bir bağ kurmaya yönlendirebilir. Romantik bir başlangıç ya da mevcut ilişkinin daha anlamlı hale gelmesi için mükemmel bir fırsat. Kendi içsel dünyanı keşfetmek için doğru zamanda olabilirsin; bu süreçte bazı gerçeklerle yüzleşmen gerekebilir, ancak bu yüzleşme seni güçlü kılacak. Kendini ifade etme konusunda cesur ol, duygularını açıkça paylaşmaktan çekinme. Sürprizlerle dolu bir gün seni bekliyor.