30 Eylül’de Kadıköy Boa Sahne’de prömiyer yapacak olan Disko Topu adlı oyunun yönetmenliğini Emre Saka, oyunculuğunu Nihan Doğa üstleniyor. Aynı adlı romandan sahneye uyarlanan oyun, 7 Ekim’de ve 17 Kasım’da Taksim Ara Sahne’de, 21 Ekim’de Bakırköy House of Performance’da, 31 Ekim’de Kadıköy Boa Sahne’de seyredilebilir.
Oyun Hakkında:
2018’de roman olarak İthaki Yayınları tarafından basılan Ayça Güçlüten imzalı Disko Topu, Lemur Company yapımcılığında sahneye uyarlandı. Tek kişilik oyunda karakteri Bunu Kimseye Söylemeyin, Halk Düşmanı, Dogville, Kanlı Düğün gibi oyunlarla tanınan Nihan Doğa canlandırıyor. Disko Topu’nun yönetmeni Emre Saka’yı ise tiyatro seyircisi Öfkenin Yakın Geçmişi, Soğuktan Korkmayan Tek Kuş ve At gibi birçok oyunla tanıyor.
Yönetmen Emre Saka, oyuna dair, “Öncelikle böyle güzel bir ekiple bu oyunu çıkarmak büyük bir mutluluk. Künyesini okuyun mutlaka. Disko Topu söylemi güçlü ve alt katmanlarında her seferinde yeni anlamlar keşfedebildiğim bir hikâye ve tiyatro metni. Oyunu kurarken oyuncu kişisiyle yola çıkarak, basit olanda kalmak gerektiğine kanaat getirdik. Psikolojik derinliklerinde kaybolurken kendimizi bulduk içeride, belki de yüzleştik ya da zorlandık. Fakat nihayetinde ortaya çıkan içimize sinen oldu. İzleyecek olanların kendi iç dünyalarında nasıl bir etkileşim yaşayacakları benim için heyecan verici olacak. Kolektif bilinçte güzel temasların olması umuduyla. İyi seyirler…” dedi.
Oyuncu Nihan Doğa ise Disko Topu’ndaki rolünü ve yaşadığı süreci “Disko Topu okuduğum ilk andan itibaren beni izahı zor bir güçle içine çekmişti. Öyle büyülenmiştim ki; yaşadığım duygunun yoğunluğu içinde neden böyle hissettiğimi anlamak bile zordu. Uzun süre bu metni oynamak istememin sebebini açıklayamadım. Bunu anlamak için metin ile çok zaman geçirmem, çok derinleşmem gerekti. Disko Topu bir kadın üzerinden ‘gerçek’ dediğimiz tüm sistemin çatlaklarını anlatan, insanı sarsarak uyandırmaya çalışan bir metin. İyi ki beni buldu ve ben de O’nu…” sözleriyle değerlendirdi.
Oyun, İstanbul’da farklı sahnelerde oynanıyor. İstanbul dışı oyun programı da yakında açıklanacak.
Oyunun Künyesi:
Yönetmen Emre Saka
Oyuncu Nihan Doğa
Yazan Ayça Güçlüten
Dramaturji Dilek Tekintaş
Müzik tasarım Orhan Enes Kuzu
Işık tasarım Ataberk Öğe
Mapping ve Görsel Tasarım R. Onur Duru
Sahne ve kostüm tasarım Efe Arslan
Asistanlar Anıl Yıldırım, Doğancan Yay, Hande Bektaş
Afiş fotoğrafı Barış Karasapan / Stüdyo 1984
Afiş tasarım Şebnem Akgöl Kara
Prova fotoğrafları Serkan Işın
Prova mekânı Dan Kadıköy
Yapım Lemur Company
Özel teşekkür İthaki Yayınları, R-tech Technical, Murat Mahmutyazıcıoğlu
Oyundan…
Ben bir yıldızdım. Adiydim. Bir tesadüftüm. Yanlıştım.
Bir kazaydım. Uğursuzdum. Bir belaydım. Felakettim.
Bir yangındım. Küldüm. Bir sestim. Duyulmazdım.
Bir kırıntıydım. Yokluktum. Bir lekeydim. Ayıptım.
Bir soruydum. Yarımdım. Bir duvardım. Çatlaktım.
Bir ağaçtım. Oyuktum. Bir çiçektim. Kayıptım.
Bir yoldum. Gidilmezdim. Bir dikendim. Acıttım.
Bir anıydım. Bulanıktım. Bir masaldım. Kısaydım.
Bir yataktım. Çürüktüm. Bir tavandım. Deliktim.
Bir geceydim. Mucizeydim.
Ben bir hiçtim. Ben her şeydim. Ne olursam olayım, vardım. Ben de biri idim.
Tokalaşmak istemediğiniz biri. Çevrenizi dikkatle taradığınızda bile gözlerinizin görmeyi atladığı biri. Rağmen biri. Muhtemelen boşluğa doğru yol alacak hikâyem çok kısa zamanda unutulup gidecektir. Unutulmamak hayata ait değil zaten. Ama… Hiç umulmadık insanların da yazılı tarihleri olur bir yerlerde.
Oyun Programı
30 Eylül ve 31 Ekim, Kadıköy Boa Sahne www.biletinial.com
7 Ekim ve 17 Kasım, Taksim Ara Sahne www.tiyatrolar.com.tr
19 Ekim, CKM Küçük Salon www.tiyatrolar.com.tr
21 Ekim, Bakırköy House of Performance www.biletinial.com , www.tiyatrolar.com.tr ve www.biletix.com
İletişim:
lemurcompany.com
Instagram: lemurcompanyy