Prof.Dr. Karaboğa: “Sahnede Bedenin Sınırlarını Aşmalısınız”

Prof.Dr. Karaboğa: “Sahnede Bedenin Sınırlarını Aşmalısınız”

Hamburg’daki 5. Tiyatro Köprüsü Festivali çerçevesinde düzenlenen “Yaratıcı Beden ve Sahne Mevcudiyeti” konulu atölye çalışmasını, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa yönetti.

HAMBURG

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa, Almanya’nın Hamburg kentinde oyunculuk okulu öğrencileriyle, “Yaratıcı Beden ve Sahne Mevcudiyeti” konulu atölye çalışması yaptı.

Uzmanlığıyla branşında sayılı uluslararası otoriterler arasında gösterilen ve çok sayıda makalesinin yanı sıra, kitapları da bulunan bulunan Karaboğa, Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen 5. Tiyatro Köprüsü Festivali kapsamında yapılan atölye çalışmasında, ünlü tiyatro kuramcıları Yunan Theodoros Terzopoulus ve Rus Vsevolod Meyerhold’un nefes, beden ve ritim kontrol ve çalıştırma metotlarını baz aldı.

Hedef sahneye özgü enerjiye yakalamak

Yüksek konsantrasyon ile bedeninin sınırlarını aşarak, sahneye özgü enerjiye ulaşmanın yolları anlatan Karaboğa, bunu destekleyici egzersizleri de katılımcılara öğretti. Karaboğa, klasik Yunan dramlarından günümüzün tiyatro sanatına uzanan bir yelpazede örnekleyerek, “Göstereceğim egzersizlerle, sahnede kültürel ve geleneksel olarak kodlanmış bedenin sınırlarını aşmanız, oyuncunun sahne hakimiyetinizi, özgüveninizi ve sizde, yani oyuncudan, seyirciye giden enerjiyi artırır ve oyununuzu etkili kılar” şeklinde konuştu. Karaboğa, egzersizlerin ön yargıları, içsel imgeleri ve yerleşmiş, hatta çağımızda istem dışı manipülasyona uğrayan bedene güç kazandırmayı, estetizm yaratmayı ve oyunculuk için büyük önem taşıyan insan beynindeki dönüşüm süreçlerine odaklanmayı kolaylaştırdığını da sözlerine ekledi.

Türk tiyatrocular ilgi göstermedi

Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve festivalin organizatörü Mahmut Canbay, Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa ile, ayırabileceği zaman ölçüsünde, festivalden sonra da atölye çalışmaları plandıklarını kaydederek, “Tiyatro, dans vb. sahne sanatlarına ilgi duyan herkes hocamızdan çok şey öğrenebilir. Atölye çalışmasına Hamburg’daki Türk tiyatroculardan da katılım olmasını bekliyordum. Ne yazık ki katılan olmadı. Güzel bir fırsatı kaçırdılar.” dedi. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Duygusal derinliklerinle yüzleşmek için mükemmel bir zaman. İçsel sezgilerin seni yönlendirecek, gizli hislerini keşfetmende yardımcı olacak. Yaratıcı projelerine odaklanmak için ilham alabileceğin bir ortam yaratmalısın. Sosyal etkileşimlerde daha duyarlı olman, başkalarının hislerine karşı empati kurmana olanak tanıyacak. Geçmişten gelen anıların gün yüzüne çıkabileceği, bu anıları değerlendirip, onları geleceğe taşımak için fırsat sunacak. Kendini ifade etmekte zorlanıyorsan, yazmak iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca, sevdiklerinle arandaki bağları güçlendirmek için samimi bir konuşma yapabilir, hislerini açıklığa kavuşturabilirsin. Özellikle, ruhsal ve bedensel sağlığına özen göstermek, dengeyi bulmanda önemli bir rol oynayacak. Karar verme aşamasında dikkatli olmalı, aceleci davranmamalısın. Doğa yürüyüşleri veya meditasyon gibi aktiviteler, zihnini sakinleştirip, yeni açılımlara kapı aralayacaktır. Kendine zaman ayırmayı es geçme; bu, iç huzurunu bulmanda etkili bir yol olacak. Pozitif enerjini paylaşırken, kendi sınırlarını da korumayı unutmamalısın.

YAZARLAR / Tümü
Güven Bayar: Merhaba, Telefon rehberi duruyor mu?
2024-12-12 01:46:05