Geldikleri gibi gittiler

Geldikleri gibi gittiler

Mustafa Kemal’in Dolmabahçe açıklarında demir atmış düşman gemilerini görünce söylediklerini anlatan duygu dolu tarihi cümleleri, ölümünün 83. yılında, hayatını geçirdiği Dolmabahçe Sarayı’na bakan Swissotel’in bir odasında “oda müze”de canlandırıldı ve reklam filmi haline getirildi.

Geldikleri gibi gittiler

İstanbul işgal edilmiş, padişah bir İngiliz gemisine binip kaçmıştır. Mustafa Kemal, dürbünüyle Dolmabahçe açıklarında demirlemiş üç işgalci düşman gemisine bakar ve tarihe geçmiş olan şu sözleri söyler: “Geldikleri gibi giderler!” Sesinde en ufak bir umutsuzluk, bezginlik yoktur, tam tersine, sakin ve kararlı! Askerlerine “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum!” derken olduğu gibi, inançlı, sonuna kadar gitmeye niyetli.

Nitekim o gemiler, geldikleri gibi giderler. Mustafa Kemal ve arkadaşları batmış bir imparatorluktan bağımsızlığını elde etmek için savaşan ve kazanan bir ülke yaratmış ve Cumhuriyeti kurmuştur. Sadece 52 yaşında hayata veda ettiğinde o kadar çok şey yapmıştı ki vatanı için bu ülke ona minnettar, bu ulus ona hâlâ bağlı ve fani bedeni ebediyete intikal ettiği 10 Kasım’larda onu anmak için herkes yaratıcı bir hikâye peşinde. Son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı’nın arka bahçesine inşa edilmiş otel zinciri Accord Grubu çatısı altındaki Swissotel de Ata’nın ölümünün 83. yılında Alametifarika Reklam Ajansı yönetmeni Serdar Erener’den duygu dolu bir reklam filmi hazırlamasını isteyince onun aklına başka bir fikir gelir: Bir “oda müze” yaratmak. Çok kısa süre içinde Dolmabahçe tarafındaki bir oda boşaltılır, bir sanat yönetmeniyle anlaşılıp dönemin mobilyalarından Atatürk’ün kullandığı eşyaları simgeleyen bir dekor, bir tür enstalasyon yaratılır. Atatürk’ü canlandıracak bir eleman seçilir, elleri ve kostümü giydirilir. Camdan dürbünle bakarken videosu da çekilir. Videoyu hazırlamak ise daha kolay olur; önce zırhlılar görünür ki elde sadece bir tek fotoğraf vardır, bir martı geçer, Atatürk dürbünüyle bakar ve o sözleri söyler. Lobby katındaki bu oda müze, otelin ziyaretçileri tarafından aralık sonuna kadar gezilebilecek. Videosu ise internete yüklenmiş olarak gezilebilir bir site halinde eşyaların üzerinde tıklayarak tüm dünyadan izlenebilecek. Proje çerçevesinde duygu ve nostalji yüklü reklam filmi ise 9 Kasım’dan itibaren televizyonlarda ve internette yayımlanacak. Atatürk’ün çok az uyuduğu, çok kahve içtiği, çok okuduğu mütevazı odasını bire bir görmek mümkün olacak.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Duygusal derinliklerin ve sezgilerin ön planda olduğu bir gün. İçsel dünyanla temas kurmak için harika bir fırsat sunuyor. Sanatsal ve yaratıcılıkla ilgili aktiviteler yapmak, ruhunu beslemek için faydalı olabilir. Fikirlerini paylaşma isteği duyabilirsin; bu, başkalarıyla kuracağın anlamlı bağlantılara yol açabilir.İlişkilerde daha anlayışlı ve empatik olma eğilimindesin. Sevdiklerinle duygusal bağlarını güçlendirecek konuşmalar yapabilir, duygusal derinlikteki paylaşımlar gerçekleştirebilirsin. Ancak başkalarının duygusal yüklerini üstlenme riskin var; bu nedenle, sınırlarını korumaya özen göster. Kendine zaman ayırmak, zihinsel ve ruhsal sağlığın için gerekli.Eğitim veya bilgi edinme konularında ilgi duyabilirsin; yeni şeyler öğrenmek, merakını giderip kafanı boşaltmana yardımcı olabilir. Bugünün ruh halinle uyumlu olarak, sezgilerine güvenmek ve içsel sesini dinlemek, doğru kararlar almanı kolaylaştıracak. Kendine vakit ayırmayı unutma, doğanın içinde kaybolmak, seni yenileyen bir deneyim olabilir.

YAZARLAR / Tümü
MAHŞER

MAHŞER

Mayıs 9, 2026, Yorum yok MAHŞER
ender birgül: bu sayı satılık mı
2025-12-23 17:44:45