Edebiyat dünyasının usta ismi: Cemal Süreya 90 yaşında

Edebiyat dünyasının usta ismi: Cemal Süreya 90 yaşında

Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden, yazar ve çevirmen Cemal Süreya, doğum gününde anılıyor. Şiirlerinde aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm gibi temaları işleyen usta şair, yaşasaydı 90 yaşında olacaktı.

Türk edebiyatının usta şairlerinden Cemal Süreya, edebiyatseverler tarafından doğum gününde anılıyor. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biri olan Süreya, ilk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştı.

Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştı. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm ve tanrı düşüncesiydi.

Usta şair, eğer yaşasaydı 90 yaşında olacaktı.

CEMAL SÜREYA KİMDİR?

Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan’da dünyaya geldi. Pülümür’den Erzincan’a göç eden bir ailede doğan Süreya’nın babası Hüseyin Bey, annesi Güllü Hanım’dır. Ailesi, 1938 yılında Dersim harekâtı sırasında amcası Memo’nun valiyle takışması sebebiyle Dersim İsyanı sonrası bölgeden sürülünce Bilecik’e yerleşmiştir.

Güllü Hanım, Bilecik’e yerleştikten altı ay sonra yaptığı düşük sonucu meydana gelen kanamadan dolayı yirmi üç yaşında ölmüştür. Ailenin maddi durumu bu dönemde gittikçe kötüleşmiştir. İlkokula başlamak için halasının yaşadığı İstanbul’a giden Süreya, buradayken ailesinden gelen bir etkiyle cenk kitapları okumanın yanı sıra sık sık sinemaya gitmiştir. Daha sonradan babasıyla kız kardeşleri de İstanbul’a gitmiş; fakat sürgün edilen kişilerin bulundukları muhiti yirmi yıl boyunca terk etmeleri yasak olduğu için bir gece bütün aile Sanasaryan Han’a götürülmüş, ardından Bilecik’e yollanmıştır. Babası makinist olarak karayollarına çalışmaya başlamış ve işi gereği ayın on beş günü dışarıda olduğu için annelik görevini de babaannesi üstlenmiş, babasının boşluğunu ise amcası doldurmuştur. Annesi öldükten sonra babası iki evlilik daha yapmıştır. Babasının ikinci eşi Esma Hanım’dır; Süreya, Esma Hanım’dan kaçmak için gizlice parasız yatılı sınavına girmiştir. Babasının üçüncü evliliği ise Refika Hanım’ladır.

Babası Hüseyin Bey 1957 yılında bir trafik kazasında ölmüştür.

OKUMA YAZMAYI İLK AMCASINDAN ÖĞRENDİ

Süreya, ilkokula başlamadan önce okumayı, yazmayı, matematiği ve resim yapmayı büyük amcası Memo’dan öğrenmiştir. Hastalığı sebebiyle okula bir yıl geç başlayarak 1939’da 37. Beyoğlu İlkokulu’na kaydolmuştur. Alevi çevrede din kitapları, Ali üzerine kitaplar çoğunlukla olmak üzere “eline ne geçerse” okumuş, ilkokul 2. sınıftayken yazdığı bir kompozisyonla öğretmeninden Yavrutürk dergisini ödül olarak almıştır.

1941’de, 3. sınıfın ilk dönemini bitirdikten sonra sürgün edildikleri Bilecik’e dönmek zorunda kalınca, Bilecik Birinci İlkokulu’na kaydolmuştur. Burada üvey annesi Esma Hanım’dan “kaçmak” için parasız yatılı sınavına girmiş ve sınavı kazanarak 1944-45 eğitim-öğretim döneminde Bilecik Ortaokulunda okumaya başlamıştır. Ortaokulda okuduğu dönemde tatildeyken gece bekçiliği yapmıştır.

1947’de ortaokulu bitirdikten sonra 1947-48 döneminde İstanbul’daki Haydarpaşa Lisesi’nde parasız yatılı öğrenci olarak öğrenim hayatına devam etmiş ve bu dönemde aruz ölçüsüyle birkaç şiir yazma girişiminde bulunmuştur. Lise son sınıftayken edebiyat ile ilgilenen Süreya, kendini bu dönemde “aruzcu, eski edebiyatçı” olarak görmüştür. 1950’de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye ve İktisat bölümünde okumaya ve bu dönemde şiirlerini yayımlamaya başlamıştır. Yine bu dönemde eski şiiri bırakarak yeni şiire geçiş yapmıştır. 1954’te mezun olduktan sonra teğmen olarak askerliğini yaparken fark derslerini de vererek hukuk diplomasını da almıştır.

MEMURİYETİ

Süreya, 25 Kasım 1954’te Eskişehir Vergi Dairesinde stajyer olarak göreve başlamıştır. 8 Ağustos 1955’te yapılan Teftiş Kurulu sınavını kazanarak 11 Ağustos 1955’te maliye müfettiş yardımcısı olarak İstanbul’a gitmiştir. Bu dönemde art arda hem şiirleri hem yazıları yayımlanmış ve dergi çıkarma düşüncesi içine girmiştir. 7 Ekim 1958’de girdiği yeterlilik sınavı sonucunda beşinci sınıf maliye müfettişi olmuştur. Bu tarihten itibaren teftiş amaçlı ülkenin çeşitli bölgelerine gitmiştir.

Askerlik yaptığı Temmuz 1959-31 Aralık 1960 tarihlerinde memuriyetine ara vermiş ve bu dönemde, beşinci ayın beşinde saat beşte Kızılay’da Demokrat Parti hükûmetini protesto etmek amaçlı toplanan grubun şifresi olan 555K’ya tanık olmuştur. Olay anında Adnan Menderes’in bir protestocu tarafından tartaklanması, yirmi iki gün sonra da 27 Mayıs Darbesi ile görevinden uzaklaştırılıp sonrasında idam edilmesinin sebeplerini Süreya, daha sonraları yazdığı “555K” adlı şiirinde dile getirmiştir.

Askerliğini bitirdikten sonra maliye müfettişi göreviyle Ankara’ya atanmış ve 1961’de Maliye Denetim Usulleri ve İktisadi Devlet Teşekkülleri’ni incelemek üzere Paris’e gönderilmiştir. Paris’teyken hem Fransızcasını geliştirmiş hem de “Göçebe” adlı şiirini tamamlamıştır. Burada bir yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye dönerek Kars, Ağrı, Çanakkale ve Tekirdağ gibi yerlere teftiş turnesine çıkmıştır.

1964’te İstanbul’a atandıktan sonra hem edebiyata hem de dergi çıkarma işlemine ağırlık vermek için 31 Temmuz 1965 tarihinde Maliye Teftiş Kurulundan arkadaşları Sezai Karakoç ve Doğan Yel’le beraber istifa etmiştir. Memuriyetten ayrıldıktan sonra dergi çıkarıp dergi yönetimlerinde bulunan Süreya, 12 Mart Muhtırası’nın meydana gelmesiyle memurluğa geri dönmek zorunda kalmıştır. 7 Şubat 1975’te Darphane ve Damga Matbaası müdürü olmuş fakat dönemin Maliye Bakanı Yılmaz Ergenekon ile “takışması”yla görevinden ayrılarak Ankara’ya, Tetkik Kurulu üyeliğine dönmüştür.

Süreya, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı çıkaracağı kitapların basımında yer alan dokuz kişilik Kültür Kurulu üyeliğine de seçilmiş ve 2 Şubat 1982 tarihinde yüksek bir bürokrat olarak emekli olmuştur. Emeklilikten sonra batmak üzere olan Odibank’ı (Ortadoğu İktisat Bankası) kurtarmak için yönetim kurulu üyeliğine getirilmiş fakat bankanın batmasıyla mahkemeye sevk edilmiş, ardından aklanmıştır. Devlet işi dışında Yurt, Meydan Larousse ve ANSA Omnis ansiklopedilerine redaktörlük yaparak emekli olduktan sonra daha çok zaman ayırmayı düşündüğü yayın dünyasının içine dâhil olmuştur.

KENDİNE ÖZGÜ ŞİİR AKIMI OLUŞTURDU

Dergilerde karikatürleri de yayımlanan Süreya, kendisini tam olarak “Gül” şiiriyle edebiyat dünyasına duyurdu. Başarılı şairin “Üvercinka”, “Dalga”, “Güzelleme”, “Üçgenler”, “Cigarayı Attım Denize”, “Nehirler Boyunca Kadınlar Gördüm” adlı eserleri 1955’te dergilerde yayımlandı.

Bir süre “Politika” gazetesinde köşe yazarlığı yapan Süreya’nın “Şapkam Dolu Çiçeklerle” adlı deneme kitabı yayımlandı. “Çocukça” dergisinde, “Aritmetik Kuşlar Pekiyi” köşesinde çocuklar için yazılar kaleme aldı.

Bir akım oluşturarak kendine özgü bir şairlik örneği gösteren Süreya, şiirlerinin yanı sıra denemeler, tenkit yazıları, şiir ve düz yazı tercümeleri, çocuk kitabı, günce ve derlemelere imza attı.

ÖLÜMÜ

Süreya, 1982’de kalp spazmı olduğunu belirtmiştir. Sağlık problemi, oğlu Memo’nun annesini alarak Birsen Hanım’la yaşadığı eve taşınmasıyla başlamış ve oğlunun fiziksel şiddetine maruz kalarak bunalımın eşiğine gelmiştir. Süreya, 6 Ocak 1990’da bir kalp krizi geçirmiştir.

8 Ocak 1990’daki Gazeteciler Cemiyeti’ndeki son hâli, Muzaffer Buyrukçu tarafından “bitkin, zayıflamış ve tam bir moral çöküntüsü içinde” şeklinde aktarılmıştır. Gece evinde rahatsızlanan Süreya, önce Haydarpaşa Göğüs Hastanesine, ardından Numune Hastanesi Acil Servisine götürülmüş fakat 9 Ocak 1990 Salı günü şeker komasından yaşamını yitirmiştir. Cenazesi, 11 Ocak 1990 günü Şişli Camii’nde kılınan öğle namazından sonra, amcası Memo’nun yattığı Kulaksız Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Y’NİN HİYAYESİ

Ortaokul ikinci sınıftayken karayollarında çadır bekçiliği yaptığı sıralarda boş vakitlerini hep hayal kurarak geçiren Süreya, o günlerde kendine Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay gibi yazarların adına benzeyecek ve üç isimden oluşacak bir isim arayışına girmiştir. “Cemalettin”i kısaltarak ve yanına sevdiği bir sözcüğü, Süreyya’yı, ekleyerek yeni ismini, Cemal Süreyya Seber’i, oluşturmuştur fakat zaman içinde “Seber”den de vazgeçip “Cemal Süreyya”yı kullanmaya başlamıştır.

1956’da yayımlanan “Elma” şiirinin son dizesinde adının bir harfini attığını duyurarak bunun sebebini o tarihlerde belleğine çok güvendiğini, telefon numaralarını bile ezberinde tuttuğunu, bir telefon numarası yüzünden arkadaşıyla bahse tutuştuğu ve kaybettiği şeklinde belirtmiştir. Kaybederse adından bir harf atacağına söz vermiş, iki tane olduğu için de “y”lerin birini feda etmeyi uygun görmüştür. Ece Ayhan’la 1987’de Şehir dergisinde yaptıkları “Kıyı Bucak” başlıklı konuşmalarda Beyoğlu 37. İlkokulu’nun ikinci sınıfındayken adından, soyadından, okulundan, mahallesinin adından, sokağının adından utandığını söylemiştir:

“Biliyor musun, ilkokulda ben adımdan, soyadımdan, okulumdan, mahallemizin adından, sokağımızın adından utanırdım. Düşün: Adım Cemalettin, soyadım Seber (ki anlamı yok, herkes yanlış anlıyor); Pürtelaş Mahallesi’nde oturuyoruz, sokağımızın adı da: Tavukuçmaz … Okulum da ahşap bir yapı; A, B, C, diye şubeleri olmayan çok küçük bir okul. Pürtelaş’ın anlamını da bilmiyordum. Yıllar sonra anladım gerçeği: O adlar (benim kendi adım dışında) ne güzel adlarmış.”

ESERLERİ

Şiir

Üvercinka (1958)

Göçebe (1965)

Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973)

Uçurumda Açan (1984; Sevda Sözleri içinde)

Sıcak Nal (1988)

Güz Bitigi (1988)

Sevda Sözleri (1990; bütün şiirleri)

Düzyazı

Şapkam Dolu Çiçekle (1976)

Günübirlikler (1982)

Onüç Günün Mektupları (1990)

Günler (1991)

99 Yüz İzdüşümler/Söz Senaryosu (1991)

Aydınlık Yazıları/Paçal (1992)

Oluşum’da Cemal Süreya (1992)

Folklor Şiire Düşman (1992)

Papirüs’ten Başyazılar (1992)

Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi (1993)

Antoloji

Mülkiyeli Şairler (1966)

100 Aşk Şiiri (1967)

Söyleşi

Güvercin Curnatası (1997)

Dergi

Papirüs

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • Koç
  • Boğa
  • İkizler
  • Yengeç
  • Aslan
  • Başak
  • Terazi
  • Akrep
  • Yay
  • Oğlak
  • Kova
  • Balık
KOÇ BURCU YORUMU

Bugün enerjin üst düzeyde, bu seni liderlik rollerine yönlendirebilir. İçindeki cesareti ortaya çıkararak zorlukların üstesinden gelme arzusuyla dolusun. Yeni başlangıçlar için uygun bir zaman; yaratıcı projelere adım atmak, spor aktivitelerine yoğunlaşmak ya da yeni insanlarla tanışmak için fırsatlar sunabilir. Ancak dikkatin dağılabilir, bu nedenle hedeflerine odaklanmayı unutma. İletişim kurarken daha dikkatli olman gerekebilir, zira düşüncelerini ifade ederken yanlış anlaşılmalara sebep olabilirsin. Bugün kendine zaman ayırmak da önemli, yenilenmeye ve içsel huzur bulmaya çalış. Kendine güven, kararlılığın diğer insanlara da ilham verebilir. Unutma ki, cesaret içinde bir adım atmanın peşinden gelmekte.

BOĞA BURCU YORUMU

Bugün, yaşamın maddi yönlerine odaklanma isteğin artabilir. Beklenmedik harcamalar veya finansal sürprizler gündeme gelebilir. Bu durumu soğukkanlılıkla karşılamalı ve bütçeni dikkatlice planlamalısın. Aynı zamanda, ilişkilerinde duygusal derinliğe ve samimiyete dair özlemler hissedebilirsin. Sevgi dolu bir ortam yaratmak için çaba gösterebilir, sevdiklerinle kaliteli zaman geçirmek isteyebilirsin. İçsel huzurunu bulmak adına doğada vakit geçirmeyi ihmal etme, bu senin ruhsal dengen için faydalı olacaktır. Ayrıca, yaratıcılığını ortaya koyman gereken bir fırsat karşına çıkabilir; bu fırsatı değerlendirmek için sınırlarını zorlamaktan çekinme. Unutma, inatçı tavırlar seni bazı engellerle karşılaştırabilir; esnek kalmayı denemelisin. Bu, senin için hem kişisel hem de ilişkisel olarak büyüme fırsatları sunabilir.

İKİZLER BURCU YORUMU

Bugün iletişimde ve sosyal etkileşimlerde parlak bir gün seni bekliyor. Fikirlerin ve düşüncelerin etrafındaki insanlar üzerinde büyük bir etki yaratacak. Yaratıcılığın ve merakın, yeni bağlantılar kurmanı sağlayabilir. Esprili ve zeki tavırların sayesinde sosyal ortamlarda adından söz ettirebilir, insanları kendine çekebilirsin. Ancak, dikkat etmen gereken bir nokta var; bazen aşırı konuşkanlık ve düşüncelerin dağınıklığı, huzursuz bir ortam yaratabilir. Bu yüzden, içsel dengenin önemini unutma. Esnek ve uyumlu kalabilmek, karşılaştığın sürprizlere yanıt vermende yardımcı olacak. Ayrıca, öğrenme ve bilgi edinme arzun, yeni kaynaklarla birleşebilir, sana ilham verebilir. Kendine güven ve cesaretini koruduğun sürece, gün seni güzel fırsatlarla karşılayacak.

YENGEÇ BURCU YORUMU

Duygusal derinlik ve içsel hislerin ön planda olduğu bir gün. Bugün, kalbin ve iç sezgilerin sana yol gösterecek; etrafındaki insanlarla bu sevgi dolu enerji paylaşılabilir. Ailevi ilişkilerde sıcak ve samimi anlar yaşanabilir. Geçmişte yaşanan anıları düşünme ihtiyacı hissedebilir, nostaljik duygular kaplayabilir. Kendini ifade etme isteği, sanatsal yönlerini ortaya çıkarmak adına sana ilham verebilir. Duygusal olarak daha hassas olabilirsin; duygu yoğunluğu yüksek anlara hazırlıklı ol. Sosyal ortamlarda daha fazla yer almak, destekleyici dostluklar kurma fırsatını da beraberinde getirebilir. İş ve kariyer konusunda dikkatli ol; sabırlı ve titiz davranmak, başarıya ulaşmanda faydalı olacaktır. Unutma, içsel huzurunu bulmak, günün en önemli anahtarı.

ASLAN BURCU YORUMU

Bugün kendini sahnede gibi hissedeceksin; enerjin etrafındaki insanları da saracak. Yaratıcılığını ortaya koymak için harika bir zaman. Sosyal ilişkilerde gösterişli tavırların dikkat çekebilir, çevrendeki insanlar senin liderliğine yönelmek isteyebilir. Ancak, ego çatışmalarından kaçınmak önemli. Kendi ihtiyaçlarını ve arzularını ifade ederken, empatiyi de elden bırakmamalısın. Aşk hayatında da tutkulu anlar yaşayabilirsin, bu fırsatları iyi değerlendirmelisin. Bugün farklı hayal gücü gerektiren işlerde başarılı olabilirsin; ilham veren bir gün seni bekliyor. Hayatın tadını çıkar ve kendine güven, seni bekleyen güzelliklerin farkına var.

BAŞAK BURCU YORUMU
TERAZİ BURCU YORUMU

Bugün, ilişkilerde denge arayışın ön plana çıkacak. Karşılıklı anlayış ve uyum sağlama isteğin, etrafındaki insanlarla olan iletişimini güçlendirebilir. Sosyal ortamlarında yer almak, sana ilham vererek yaratıcılığını artırabilir. Ancak, başkalarının görüşlerine çok fazla değer verirken kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmemeye dikkat etmelisin. Duygusal derinlikler, sabrını sınayabilir; ama bu, sana kendini daha iyi tanıma fırsatı sunacak. Karar alırken daha fazla sezgi ve içsel sesine kulak vermek, doğru yönü bulmanda faydalı olabilir. Aynı zamanda, estetikle ilgili projelere yönelmek, içsel huzurunu artırırken zihinsel olarak sana da ferahlama sağlayabilir. Unutma, dengeyi sağlamak senin elinde!

AKREP BURCU YORUMU

Duygusal derinlikler ve içsel güç senin için ön planda. Bugün, çevrendekilere karşı sezgilerin oldukça kuvvetli olacak. İnsanların niyetlerini anlamak, onların hissettiklerini hissetmekte zorlanmayacaksın. Bu durum, bazı ilişkilerde sana rehberlik edebilir; bazı bağların daha derinleşirken, bazılarında mesafeyi koruyarak hareket etmen gerekebilir.Gizli kalmış konular ve sırlar açığa çıkma eğiliminde, bu nedenle dikkatli olmalısın. gündelik yaşamın getirdiği sorunlarda, şeffaflık ve sadelik seni daha güçlü kılabilir. İçsel huzurunu korumak, ruhsal olarak gelişmene katkı sağlayacak. Derin düşüncelere dalmak, geçmişe dair hatıralarla yüzleşmek için uygun bir zaman.Kendini ifade etmek konusunda cesur olabilirsin. Yaratıcılığın artacak, bu da hobilerine veya projelerine olumlu yansıyabilir. Maddi konularda, akılcı yaklaşımın avantaj sağlayabilir. Risk almak konusunda duygusal bir çekince hissedebilirsin, ama bıçak sırtındaki kararlarla dolu bu dönemde doğru adımlar atıldığında, kazanç sağlayabileceğin fırsatlarla karşılaşabilirsin. Dikkatini kendine yöneltmek, ilişkilerine ve hayatına daha anlam katacak.

YAY BURCU YORUMU

Sınırları aşma arzusuyla dolup taşan bir enerji seni sarıyor. Macera ve keşif duygusu, günlük işlerine renk katacak. Beklenmedik fırsatlar, ilginç insanlarla tanışman için kapı aralayabilir. İçsel huzurun peşinde koşarken, öğrenme ve büyüme isteği seni yönlendiriyor. Seyahat planları, zihnini genişletecek yeni ufuklar açabilir. Duygusal olarak bağımsızlık arzun yükseliyor; ancak, sevdiklerinle olan bağlarını güçlendirmek için biraz zaman ayırmayı unutma. Bugün, kendini ifade etmek için yaratıcı yollar bulabilirsin, bu da seni daha da özgür hissettirecek. Kendine güven, yapıcı ilişkiler kur ve tüm güzellikleri kucakla!

OĞLAK BURCU YORUMU

Sabah saatlerinde içsel bir dinginlik hissiyle güne başlayacaksın. Aniden beliren fırsatlar, kariyerine dair yeni kapılar açabilir. Özgüvenin artarken, başkalarının gözünde de saygınlığın yükselebilir. Göz önünde olacağın bir durum, yeteneklerini sergilemek için güzel bir fırsat sunacak.İletişim alanında dikkatli olmalısın; bazı sözlerin yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Özellikle yakın çevrendeki insanlar, duygusal bir tartışmaya sebepler yaratabilir. Anlayış göstermek ve empati kurmak, gerginlikleri hafifletebilir.Akşam saatlerinde, sevdiklerinle vakit geçirmek sana iyi gelecek. Eğlenceli bir aktivite planı yapabilir veya yalnız kalıp, kendi iç dünyanda derin düşüncelere dalabilirsin. İçsel huzurun için meditasyon veya doğada yürüyüş yapmak faydalı olabilir. Bu dönemde, iş hayatındaki yoğunlukla beraber, kişisel bakım ve dinlenmeye de zaman ayırmayı unutma.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün zihin açıcı fikirlerin ve yenilikçi projelerin peşinden koşman için harika bir gün. Sosyal çevrenle iletişiminde sıra dışı ve özgür ruhlu bir yaklaşım sergilemek, ilişkilerine olumlu etkiler katacaktır. Beklenmedik durumlar karşısında esnek olma yeteneğin seni öne çıkaracak. Yenilik arayışında olduğun konulara daha fazla yönelmek, hayal gücünü zorlayarak seni besleyecek. Ancak duygusal paylaşımlar konusunda biraz daha temkinli olman gerekebilir; yakınlarının düşüncelerine karşı açık olmak, ilişkilerini güçlendirecektir. Bugün, bireyselliğini ifade etmek ve özgürlüğünü kutlamak adına harika fırsatlar yakalayabilirsin. Kendine güvenini artır ve çevrendeki insanlara ilham ver.

BALIK BURCU YORUMU

Bugün duygusal derinliklerinle yüzleşme zamanının geldiğini hissediyorsun. İçsel dünyanda var olan sezgiler ve hisler, sana önemli mesajlar iletecek. Belki de geçmişten gelen bazı anıları yeniden değerlendirmenin vaktidir. Kendinle ve duygularınla barışık olmanın sağladığı huzur, etrafındakilere de yansıyacak. Hayal gücün oldukça kuvvetli; bu, yaratıcı projelerde seni öne çıkarabilir. Ancak, gerçekçilikten uzaklaşmamakta fayda var. Aniden gelişen durumlar içinde sabırlı olmalısın. İlişkilerin, derin bir bağ kurmaya yönelik evrim geçiriyor. Ancak, karşındakilerin hislerini tam anlamadan hareket etmemek gerektiğini unutma. Bugün, ruhsal beslenmeye özen göstererek meditasyon veya doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerde bulunmak, kendini yenilemeni sağlayacaktır. Duygusal açıdan destek bulmak, seni daha güçlü kılabilir. Başkalarına yardım etmeye hazır ol; bu, iç huzurunu pekiştirecek. Unutma, duygularını ifade etmekten çekinme, içindeki deniz hep çok derin!

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM