Burhaniye Belediyesi’nin ve Burhaniye Belediyesi Kent Tiyatrosu’nun ev sahipliğinde, 7-11 Eylül tarihleri arasında yapılan Burhaniye-Ören Bağımsız Tiyatro Birliği Buluşması, birçok il ve ilçeden gelen katılımcılarla düzenlenen etkinliklerle gelecek güzel günlere ve dayanışmaya olan inancı pekiştirdi.
Bağımsız Tiyatro Birliği Başkanı Kımız Bozkır’ın koordinasyonunu, BBKT Genel Sanat Yönetmeni Uğur Mamuk’un idari sorumluluğunu ve Onur Gazdağ’ın atölyeler ve kamp sorumluluğunu üstlendiği Buluşma, tiyatroların, tiyatrocuların ve katılımcıların coşkulu katılımlarıyla renkli ve eğlenceli geçerken, tiyatronun itilmeye çalışıldığı “uçurum”a karşı örgütlenme ve mücadele yöntemlerinin tartışmaya açılmasıyla kuramsal ve pratik bakımdan da son derece doyurucu geçti.
Buluşma boyunca, akademisyen ve tiyatrocuların yan yana gelerek özel tiyatrolar ve çalışanlar tiyatrosu yapan gruplarla düzenlenen seminer, panel ve söyleşiler düzenlendi. Ayrıca, bu yıl ilk defa “Kültürümüzde Oyun Geleneği ve Edebiyatımız” söyleşisi yapılarak, Anadolu Tiyatrosu oyun geleneği ele alınarak bu geleneğin edebiyatımızda üstten bir bakışla olumsuz eleştirilere maruz bırakılan yanları araştırmacı-yazar Alper Akçam tarafından örneklerle ele alındı. Batılı yazarlara geniş yer verilmesine karşın, hor görülen ya da ötelenen yerel kültürümüzün oyun geleneği farklı boyutlarıyla değerlendirildi. Çağdaş Tiyatro biçimlerine malzeme taşıyan ve bugün de oyuncu-seyirci / seyirci-oyuncu birlikteliğini besleyen Anadolu oyun geleneğinin, kuramsal kaynak yetersizliğininde ve pratik yoksunluğundan yakınan üyelerimizin dile getirdikleri konular, BağımsızTiyatro Birliği’nin “yerelden bölgeye bölgeden merkeze merkezden evrensele” diyen bakış açısı için oldukça kıymetliydi.
Buluşmanın ilk gününden itibaren, çocuk ve yetişkinler oyunlar ve gösteriler sergiledi. Eskisehir Halk Sahnesi’nden Latif Tiftikçi “Üç Kısa Oyun”, Ödemiş Umut Tiyatrosu “İki Bavul Dolusu”, Bolu Bölge Tiyatrosu “Jülyet”, Eceabat Teatro/İskender Kardaşlar “Haki Giyen Adamlar” oyunlarını; Ünal Çeken “Çocuklarla Pantomim” performansını, Aralık Sahne “Doğaçlama Gösterisi”ni seyirciyle buluşturdular.
Buluşma süresince her sabah, Mehmet Akif Yeşilkaya, Onur Gazdağ, Omid Darvishi, Ezgi Koç, Fusun Ataman, Semih Çelenk, Kımız Bozkır, Cihan Atakul, Onur Kaya, Yaşar Karakulak, Zekeriya Hocalar ve Onur Yamak ile çeşitli alanlarda atölyeler düzenlendi.
Buluşmanın konukları olan yazar Alper Akçam, Abdullah Kahraman (Taksav) Nazif Uslu (Oy-Çed), Nurhan Tanrıverdi Uslu (Tiyatro Gazetesi ve Dramatik Sahne Sanatları) söyleşi ve açık oturumlarda katılımcılarla birlikte oldular.
Burhaniye Ören Bağımsız Tiyatro Birliği Buluşması, gelenek olmasının beklenildiği üzere, “Bağımsız Tiyatro nedir ve ne olmalıdır?” başlıklı forum ve genç grupların da katıldığı “Tiyatronun Durduğu ve Duramadığı Yer” söyleşisi ile son buldu.
Kapanış günü Ünal Peker çocuklarla pantomim gösterisi gerçekleştirdi. Son akşam oyunu ise Aralık Sahne’den Onur Gazdağ, Kımız Bozkır, Akın Canpolat ile Bolu Bölge Tiyatrosu Yönetmeni Onur Yamak’ın katılımı ve “O an orada” doğaçlama gösterisi yapıldı.
Burhaniye Belediye Başkanı Kemal Deveciler’in katılımıyla, yerelde ve ülke genelinde sanatın ve tiyatronun sorunları konusunda kapsamlı bir sohbet gerçekleştirildi. Burhaniye Belediye Başkan yardımcısı Oktay Erbalaban ise, katılımcılarla kamp alanında buluşarak katılımcılara teşekkür belgeleriyle birlikte Burhaniye Belediyesi’nin ürettiği yöresel ürünlerden hediye etti.