Kadın hakları ikonu yazar Nawal El Saadawi hayatını kaybetti

Kadın hakları ikonu yazar Nawal El Saadawi hayatını kaybetti

Mısırlı kadın hakları savunucusu ve feminist yazar Nawal El Saadawi 89 yaşında yaşamını yitirdi. Hayatını kadınların sesinin daha çok duyulmasına adayan Saadawi, verdiği son röportajlardan birinde, “Dünya artık daha agresif ve biz insanların adaletsizlik karşısında daha yüksek sesle konuşması gerekiyor” diyordu.

Sozcu.com.tr

Kadın hakları ikonu yazar Nawal El Saadawi hayatını kaybetti

Mısırlı feminist yazar ve kadın hakları savunucusu Nawal El Saadawi, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ülke medyasında yer alan haberlere göre bir süredir hastalığı nedeniyle tedavi gören Saadawi’nin Kahire’de yaşamını yitirdiği belirtildi. Saadawi’nin ölüm sebebine ilişkin bir detay ise paylaşılmadı.

Yaşamını kadın haklarını savunarak geçiren Saadawi, kendi yaşadığı zorlukları da kitaplarında anlatmasıyla biliniyordu. Sık sık ölüm tehditleri alan Saadawi, “Bana vahşi ve tehlikeli bir kadın olduğumu söylüyorlardı. Ben gerçekleri konuşuyorum. Gerçekler vahşi ve tehlikelidir” ifadelerini kullanıyordu.

1931 yılında Kahire’de dünyaya gelen Saadawi, dokuz çocuklu ailenin ikinci çocuğuydu. İlk romanını 13 yaşında yazan ünlü yazarın babası hükümet yetkilisi olarak çalışıyor, annesi ise varlıklı bir aileden geliyordu. Ailesi onu 10 yaşında evlendirmek istedi ancak buna karşı çıktı.

‘ARKASINI ASLA DÖNMEZ’

Annesinin de desteğini alan Saadawi, eğitim hayatına yönelse de, kız çocuklarının erkeklere göre daha az değerli görüldüğünü erken yaşlarda fark etti. Buna karşı çocuk yaşta mücadele etmek zorunda kalan Saadawi’yi en iyi yakın arkadaşı ve çevirmeni Omnia Amin anlatıyor.

2020’de BBC’ye konuşan Omnia Amin, “O savaşçı bir ruhla dünyaya geldi. Onun gibi insanlara nadir rastlanır. Yanlış ve yolunda gitmeyen bir şey gördüğünde konuşur, asla arkasını dönmez” demişti.

‘SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ’

Uzun yıllar ABD’de sürgün hayatı yaşayan Saadawi, 1996 yılında ülkesine dönebilmişti. 2004 yılında Başkanlık seçimlerine de giren Saadawi, 2018’de BBC’ye verdiği bir röportajda eleştirilerinin tonunu düşürmesi önerisine, “Hayır, daha fazla konuşmalıyım. Daha agresif olmalıyım. Çünkü dünya artık daha agresif ve biz insanların adaletsizlik karşısında daha yüksek sesle konuşması gerekiyor. Yüksek sesle konuşuyorum çünkü öfkeliyim” karşılığını vermişti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BALIK BURCU YORUMU

Duygusal derinliklerinle yüzleşmeye hazırlıklı ol. Bugün sezgilerin oldukça güçlü, bu sayede çevrendeki olayları anlama konusunda üstün bir yetenek sergileyebilirsin. Kendi içsel dünyana dalmak, yaratıcı projelere ilham verebilir. Kendini ifade etme biçiminde sanatsal bir dokunuş arayışında olabilirsin, bu da ruhunu besleyerek senin için harmoni yaratır.İletişim alanında, başkalarının duygularını anlama yeteneğin seni özel bir konuma getirecek. Empati kurarken dikkatli ol, zira başkalarının yüklerini üstlenme riskiyle karşılaşabilirsin. Bakış açını genişletmek için yeni deneyimlere açık olmalısın; bu seni ruhsal olarak geliştirirken, aynı zamanda yeni perspektifler kazandırır.Duygusal ilişkilerde hassas bir dönemdesin. Sevdiğin kişilerle olan iletişimini derinleştirdiğinde, aranızdaki bağlar daha da güçlenebilir. Ancak, kendi sınırlarını belirlemen gerektiğini unutma. Bazen geri çekilmek, arınmanı sağlar ve ruhsal olarak yenilenmene yardımcı olur. Kendi ihtiyaçlarına odaklanmayı ihmal etme, zira denge her şeyden önemlidir.

YAZARLAR / Tümü
ender birgül: bu sayı satılık mı
2025-12-23 17:44:45