Kavuk

Kavuk

Kavuk teslim töreninden önce iki oyuncu duygularını anlattı: ‘Binlerce meslektaşım adına alıyorum’
Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, 20 Eylül Pazar akşamı İBB’nin de desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek özel bir devir teslim töreniyle Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Sağlık sorunları nedeniyle kavuğu kısa sürede devretmek zorunda kalan Öztekin, “Hüzünlü bir devrediş olacak. Çünkü ben kavuğu aldıktan sonra alkışlardan mahrum oldum” dedi. Tarihi kavuğu teslim alacak olan Şevket Çoruh ise “Bana verilmiş değil, bize verilmiş diye bakıyorum. Mart ayından beri kapalı salonlarına rağmen hâlâ içlerinde tiyatro aşkı olan, mesleklerini, sanatlarını yapmaya çalışan binlerce oyuncu arkadaşım, meslektaşım adına da alıyorum” dedi.

Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye ardından Münir Özkul, Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin’e emanet edilen Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, 20 Eylül Pazar akşamı İBB’nin de desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek özel bir devir teslim töreniyle Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Tarihi tören öncesinde Rasim Öztekin ve Şevket Çoruh, duygu ve düşüncelerini paylaştı.

“SAĞLIĞIMDAN DOLAYI YAPAMIYORUM”

Sağlık sorunları nedeniyle kavuğu kısa bir sürede devretmek zorunda kalan Rasim Öztekin, karar anını şöyle anlattı:

* Ben ustamı, Ferhan Şensoy’u aradım. Böyle böyle diye anlattım. Dedim ki usta, ‘Sağlığımdan dolayı yapamıyorum” dedim.

* Onun için artık bende daha fazla kalmasının bir gereği yok. ‘Ben, Şevket Çoruh’u düşündüm, ne dersin?’ dedim. O da ‘Çok iyi fikir’ dedi.

Şevket Çoruh ise hiç beklemediği bir anda Rasim Öztekin’den telefon geldiğini belirterek, “Söyleyince bir sessizlik oldu, uzun bir sessizlik oldu. Sanırım Rasim Ağabey de duygulandı herhalde” dedi. Rasim Öztekin, “Şevket çok heyecanlandı. 1 hafta kadar uyuyamamış. 2 gün kadar ağlamış. Ondan sonra çok heyecanlanmış” diye o anları anlattı.

“HÜZÜNLÜ BİR DEVREDİŞ OLACAK”

Kavuğun devir teslim töreninin çok sık karşılaşılmayan, tarihi bir an olduğuna dikkat çeken Öztekin, şöyle konuştu:

* Böyle törene sahip çıkmak çok güzel bir şey. Aslında hüzünlü bir devrediş olacak. Çünkü ben kavuğu aldıktan sonra alkışlardan mahrum oldum. Çünkü sağlığım dolayısıyla yapamadım tiyatro, canlı performans yapamadım. Kavuk alkış almadı yani bendeyken. Bundan dolayı biraz üzgünüm.

* Zaten çok çabuk devretmemin nedeni de bu. 4 sene bende kaldı. Eğer tiyatro yapamayacak durumdaysam kavuğun bende kalmasının bir anlamı yoktu.

* Kavuğu taşıma onuru, gururu, bütün tiyatro yaşantım içindeki en önemli olaydır. Ustamdan beratımı almaktır. Ondan mezun olmaktır. Böyle bir şeyle ödüllendirildiğim için gerçekten çok sevinçliyim, çok mutluyum.

“ŞEVKET’İN OYUNCULUĞUNU BEĞENİYORUM”

Şevket Çoruh’un oyunculuğu hakkında konuşan Öztekin, şunları söyledi:

* Şevket’in oyunculuğunu beğeniyorum. Şevket’in ciddi anlamda tiyatroya katkıları da oldu.

* İşte bir Baba Sahne’yi oluşturdu. Çok güzel bir sahne kazandırdı. Onu yaşatmaya çalışıyor ve tiyatroya olan sevgisi, tiyatroya olan düşkünlüğünü biliyorum ve oynadığı oyunları da biliyorum. Dolayısıyla bunlar benim için bir kıstas oldu tabii.

Şevket Çoruh ise, şu ifadeleri kullandı:

* Geleneksel Türk tiyatromuzun simgesi olan kavuğun, 20 Eylül’de Rasim Ağabey’in elinden almak, devralmak benim için inanılmaz bir duygu. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu temsil eden bir simge.

* Aslında Türkiye’de her şeye tiyatro yapabilen, tiyatro salonları açan, oyunları oynayan, tüm tiyatro emekçilerinin simgesi. Ben de bir müddet bunu taşıyacağım.

“BİNLERCE MESLEKTAŞIM ADINA ALIYORUM”

“Beyoğlu’nda Ses Tiyatrosu’na ilk gittiğim zaman hissettiğim duyguları, ileride ben de yapmak istemiştim, ben de oluşturmak istemiştim” diyen Çoruh, şöyle konuştu:

* Türkiye’de birçok usta bunu denedi. Ferhan Ağabey bunların başında gelir ki 1885’te açılmış ve sonradan kaderine terk edilmiş bir Ses Tiyatro’sunu 30 küsür senedir yaşatıyor. Çok önemli bir şey bu.

* Biz de Kadıköy bölgesinde Anadolu Yakası’nda böyle bir salon bulup yeniden fabrika ayarlarına getirip, seyirciyle buluşturduk. Aslında ustalarımın yaptığını yapıyorum.

“Bana verilmiş değil, bize verilmiş diye bakıyorum bu kavuğu” ifadelerini kullanan Çoruh, “Bizler, Baba Sahne ya da Mart ayından beri kapalı salonlarına rağmen hâlâ içlerinde tiyatro aşkı olan, mesleklerini, sanatlarını yapmaya çalışan binlerce oyuncu arkadaşım, meslektaşım adına da alıyorum birazcık. O yüzden ‘ben’ değil, ‘biz’ olarak görüyorum” dedi.

İMAMOĞLU: BİZİM İÇİN GURUR VERİCİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuk, Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredilecek. Kavuk, hem İstanbul’un hem de köklü bir geleneğin simgesi. Bu geleneğe ev sahipliği yapmak bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Dengeler üzerinde yoğunlaşacağın bir gün seni bekliyor. İlişkilerde ince ayar yapma ihtiyacı hissedebilirsin. Sosyal çevresinde meydana gelebilecek sürpriz gelişmelere hazırlıklı ol. Ortaklı çalışmalar veya ekip projelerinde uyumun ön planda olacağı fırsatlar karşına çıkabilir. İçsel huzurunu sağlamak için düşünce ve duygularını dengelemeye özen göstermen gerekli. Estetik duygun ön planda; bu nedenle sanatla ilgili bir aktivite ile meşgul olmanın keyfini yaşayabilirsin. Ele aldığın konularda başkalarının görüşlerine önem vermek, toplumsal ilişkilerini güçlendirebilir. Kendi ihtiyaçlarına da zaman ayırmayı unutmamalısın.

AKREP BURCU YORUMU

Derin duyguların ve gizli hislerin yüzeye çıkma potansiyeline sahip olduğu bir dönemdesin. İçsel bir değişim söz konusu; bu, ilişkilerine yansıyan tutkulu bir enerji oluşturuyor. Çevrendekilere karşında savunmasız olma isteği duyabilirsin, bu da bağlantılarını derinleştirmenin bir yolu. Ancak dikkatli ol, duyguların yoğunluğu seni zaman zaman bunaltabilir. Gizli düşmanlıkların farkına varmak, kendini koruma içgüdülerini tetikleyebilir. Yeniliklere açık ol, içsel sesini dinle ve kararlarda cesur davran. Geçmişe dair izleri bırakıp geleceğe umutla bakabilirsin, bu süreçte kararlılığın seni destekleyecek. Kendine güven ve içsel gücünü ortaya çıkar.

YAY BURCU YORUMU

Hayalperest enerjiler etrafınızı sarıyor, bu da yaratıcılığınızı besleyecek. Yeni fikirler peşinde koşmak için ideal bir gün. Sosyal ortamlarda kendinizi parlayarak ifade etme fırsatına sahip olacaksınız. İnsanlarla olan iletişiminizde samimiyet ve içtenlik öne çıkıyor, bu da bağlarınızı güçlendirebilir. Uzun zamandır üzerinde durduğunuz bir proje veya hayal, bugün somut bir adım atmanızı sağlayabilir. Hayatın sürpriz dolu yönleriyle yüzleşmekten çekinmeyin, karşınıza çıkan fırsatlar, maceraperest ruhunuzu besleyecek. Duygusallığın derinlerine dalmak ve hislerinizi paylaşmak, ilişkilerinizde anlam katmaya yardımcı olabilir. Kendinize ve başkalarına karşı hoşgörülü olmayı unutmayın; bu, ruhsal olarak daha fazla tatmin bulmanızı sağlayacak.

OĞLAK BURCU YORUMU

Bugün kararlılığın ve disiplinin öne çıkıyor. Hedeflerine ulaşmak için gereken motivasyon ve azmi hissedeceksin. İş hayatında yeni fırsatlar kapını çalabilir; bu fırsatları değerlendirirken dikkatli olmalısın. Sosyal çevrendeki ilişkiler, seni beklenmedik bir şekilde destekleyebilir. İçsel huzurunu sağlamak için kişisel zaman ayırmayı unutma. Duygusal olarak kendini güvende hissetme isteğin yoğunlaşacak, bu yüzden sevdiklerinle kaliteli zaman geçirmek sana iyi gelecek. Kariyerinle ilgili atacağın adımlar, uzun vadede seni tatmin edici sonuçlara götürebilir. Sabırlı ol ve planlarını uygulamaktan çekinme. Unutma, her adımın seni daha güçlü kılacak.

KOVA BURCU YORUMU

Bugün, özgürlük arayışın ve yenilikçi fikirlerin ön plana çıkıyor. Sosyal çevrenle etkileşimde bulunmak, ilham verici fikirler ve projeler geliştirmek için mükemmel bir zaman. Politeknik düşünce tarzın, seni sıradanlıktan uzaklaştırıp, başkalarına farklı bakış açıları sunmana olanak tanıyor. Beklenmedik değişimlere açık olmalısın; bu süreçte karşına çıkacak fırsatlar, hayal gücünü ve yaratıcılığını besleyecek.İçsel huzurunu sağlamak için, ruhsal olarak da beslenmene ihtiyacın var. Meditasyon veya doğa yürüyüşleri gibi sakinleştirici etkinlikler, zihnindeki karmaşayı hafifletebilir. İlişkilerde samimi ve açık olmak; zaman zaman cesur davranmayı gerektirebilir. Özgüveninle insanları etrafında toplamayı başarabilirsin. Bugün, hayallerini somut hale getirmek için atılacak adımlar için destekleyici bir zemin mevcut. Özgünlüğünü sergilemeyi ihmal etme; sadece senin gibi olanların yanında hissetmek, seni güçlendirecek.

BALIK BURCU YORUMU

Duygusal derinlikler, bugün içsel dünyanızı zenginleştirecek. Yaratıcılığınız canlanabilir ve sanatsal zevkler ön plana çıkabilir. Başkalarıyla olan empatik bağlarınız güçleniyor; içten bir iletişim, dostluklarınızı derinleştirebilir. Hislerinize güvenin, sezgileriniz sizi doğru yolda yönlendirecektir. Bu süreçte yalnızca kendinize değil, çevrenizdeki insanlara da ilham kaynağı olacaksınız. Gözlerinizi açın, güzellikler etrafınızı saracak. Hayallerinizi gerçekleştirmek için küçük adımlar atmak için uygun bir zaman. Kendinizi ifade etme şeklinizde cesur olun, içsel merakınızı besleyin ve yeni deneyimlere kapılarınızı açın. Duygusal denge arayışında bol bol su içmeyi unutmayın; bu, ruhsal rahatlama açısından fayda sağlayacaktır. Kendi sınırlarınızı zorlayarak, çok daha fazla şeyin üstesinden gelebileceğinizin farkına varacaksınız. Şefkat ve sevgiyle dolu bir gün sizi bekliyor.

YAZARLAR / Tümü
ender birgül: bu sayı satılık mı
2025-12-23 17:44:45